کارباماید پراکساید برای سفید کردن دندان کارباماید پراکساید برای سفید کردن دندان کلینیک دندانپزشکی دکتر فاطمه لبافی

کارباماید پراکساید: آیا دندان را سفید میکند؟ + عوارض و کاربردها

سه شنبه, 20 اسفند 1398 ساعت 07:14
این مورد را ارزیابی کنید
(2 رای‌ها)

آیا این مطلب برای شما موثر است؟

مواد بلیچینگ یعنی پراکسیدهای هیدروژن و کارباماید سال‌هاست که برای سفید کردن دندان مورد استفاده قرار گرفته‌اند.
چه برای سفید کردن دندان به دندانپزشک مراجعه کنید و چه آن را در خانه انجام دهید، ممکن است در انتخاب سفید کننده با پراکسید هیدروژن در مقابل پراکسید کاربامید دچار سردرگمی شوید.
آیا این ماده و مکانیسم عمل آن را می‌شناسید؟
چه تفاوتهایی بین بلیچینگ دندان با پراکسید هیدروژن و کارباماید پراکسید وجود دارد؟
در این مطلب مختصر و مفید اطلاعات جامعی در این رابطه به دست خواهید آورد.

دریافت کد تخفیف بلیچینگ
(*)
لطفا نام خود را وارد کنید
(*)
شماره تماس خود را وارد کنید

کارباماید پراکسید چیست؟

کارباماید پراکسید چیست؟

کارباماید پراکساید که به نام پراکسید اوره هیدروژن نیز شناخته می‌شود، یک ترکیب جامد کریستالی سفید رنگ محلول در آب است که از پراکسید هیدروژن و اوره تشکیل شده است. از آنجا که منبع آن پراکسید هیدروژن است، می‌توان آن را در محصولات ضدعفونی کننده و سفید کننده دندان یافت.

کارباماید پراکسید چه کاربردهایی دارد؟

از جمله کاربردهای کارباماید پراکسید در دندانپزشکی می‌توان موارد زیر را نام برد:

  1. به عنوان یک عامل سفید کننده دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  2. به عنوان یک عامل ترمیم کننده زخم دهان در آسیب‌های مخاطی دهان استفاده می‌شود.

مکانیسم عمل کارباماید پراکسید

پراکسید کاربامید در تماس با دندان‌ها پراکسید هیدروژن آزاد می‌کند که یک عامل اکسید کننده و سفید کننده قوی است.
همچنین رادیکال‌های آزاد مانند H+ یا H3O+ 1 را آزاد می‌کند. پراکسید هیدروژن نه تنها باعث اکسید شدن لکه‌های دندانی و از بین رفتن آنها می‌شود، بلکه به‌عنوان یک ضد عفونی‌کننده نیز عمل می‌کند، به‌ویژه در مکان‌های بی‌هوازی.

عوارض بلیچینگ با کارباماید هیدروژن

بلیچینگ با کارباماید پراکسید چه عوارضی دارد؟

از عوارض استفاده از کارباماید هیدروژن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. آسیب به لثه‌ها

    در اثر استفاده از این ماده و برخورد آن با بافت لثه ممکن است قرمزی موضعی و عفونت لثه رخ دهد.
  2. کاهش محتوای معدنی مینای دندان

    بر اساس برخی مطالعات گفته می‌شود که سفید کردن دندان‌ها با استفاده از این روش موجب کاهش مواد معدنی مینای دندان می‌شود که بر اثر این اتفاق میزان نفوذ پذیری آن زیاد می‌شود.

تفاوت سفید کردن دندان با هیدروژن و کاربامید پراکسید

پراکسید هیدروژن و پراکسید کاربامید هر دو ترکیب‌های شیمیایی هستند که با قرار گرفتن روی دندان، باعث ایجاد تغییراتی در لکه‌های آنها می‌شوند.
به همین دلیل گاهی اوقات آنها را به جای ماده سفید کننده، ماده بلیچینگ می‌نامند.
در حالی که بسیاری از دندانپزشکان بین این دو اصطلاح تمایز قائل نمی‌شوند، اما بلیچینگ معمولاً به استفاده از مواد شیمیایی برای تغییر رنگ مینای دندان اشاره دارد، در حالی که سفید کردن به از بین بردن لکه‌های سطحی ناشی از نوشیدنی هایی مانند قهوه گفته می‌شود.
هر دوی این ترکیبات به دو صورت استفاده می شوند، یکی توسط دندانپزشک به صورت ژل روی دندان‌ها اعمال شده که به آن آفیس بلیچینگ می گویند و دیگری در خانه با تری‌هایی روی دندان‌ها قرار می‌گیرند که آن را هوم بلیچینگ می نامند.
اما در برخی موارد تفاوت هایی با یکدیگر دارند که در ادامه آنها را بیان کرده ایم:

  1. مدت زمان فعال شدن خاصیت اکسیداسیون قدرت اکسیداسیون پراکسید کاربامید در 2 ساعت اول آزاد می‌شود، سپس تا 6 ساعت دیگر به کار خود ادامه می‌دهد. از آنجایی که زمان بیشتری را برای در تماس ماندن با دندان‌ها می‌گذراند، اغلب در محصولاتی که به مدت یک شب بر روی دندان‌ها قرار می‌گیرند (تری بلیچینگ در خانه) استفاده می‌شود.
    پراکسید هیدروژن سریع‌تر تجزیه می‌شود و بیشتر کار خود را در 30 تا 60 دقیقه اول انجام می‌دهد. اغلب در مطب دندانپزشکی و توسط دندانپزشک متخصص استفاده می‌شود.
  2. سرعت تجزیه شدن و آب شدن هر دو نوع محلول پراکسید تجزیه می‌شوند و با قرار گرفتن در معرض نور، آب می‌شوند. به همین دلیل است که پراکسید هیدروژن در بطری‌های قهوه‌ای به جای شفاف در فروشگاه فروخته می‌شود.
    پراکسید کارباماید حاوی پراکسید هیدروژن به نسبت 1:3 است. این بدان معنی است که یک محلول 30٪ کارباماید فقط 10٪ پراکسید هیدروژن دارد.
    این محلول نیز در معرض نور آب می‌شود، اما سرعت آب شدن آن در مقایسه با هیدروژن پراکسید، بسیار کمتر است.

سفید کردن دندان با کارباماید پراکسید و حساسیت دندان

سفید کردن دندان با استفاده از پراکسید کارباماید زمانی که به درستی انجام شود، بی خطر است. هر نوع درمان سفید کننده می‌تواند باعث حساسیت کوتاه مدت شود
استفاده بیش از حد از مواد سفید کننده یا ماندن طولانی مدت آنها بر روی سطح دندان می‌تواند میزان حساسیت را بیشتر کند.
این که مدت زمان لازم برای تجزیه شدن کارباماید پراکسید بیشتر است و به همین دلیل معمولاً مدت زمان بیشتری روی دندان باقی می‌ماند، به این معنی است که حساسیت می‌تواند کمی شدیدتر باشد. این امر همچنین ممکن است باعث تحریک بیشتر لثه‌ها شود، به خصوص اگر اقدامات احتیاطی برای محافظت از آنها در برابر تماس با مواد شیمیایی انجام نشود.
با این حال، اکثر بیماران در مورد حساسیت، تفاوت زیادی بین کارباماید در مقابل پراکسید هیدروژن نمی‌بینند.
مراجعه به یک متخصص دندانپزشکی برای درمان، بهترین راه برای جلوگیری از ایجاد هر گونه مشکل است. علاوه بر این تا زمانی که در استفاده صحیح از محصولات بدون نسخه (ترجیحا با نظارت دندانپزشک) دقت شود، بلیچینگ دندان‌ در خانه با هر یک از این محصولات باعث ایجاد حساسیت غیرعادی در دندان‌ها نمی‌شود.

سفید کردن دندان و از بین بردن انواع مختلف لکه‌ها با کارباماید پراکسید

تغییر رنگ دندان می‌تواند ناشی از منابع خارجی مانند سیگار کشیدن، قهوه و چای باشد که باعث ایجاد لکه‌های سطحی می‌شوند. بسیاری از محصولات بدون نسخه می‌توانند با تمیز کردن عمیق دندان‌ها این تغییر رنگ و لکه‌ها را از بین ببرند. این مواد می‌توانند شامل یک محلول پراکسید (هیدروژن یا کارباماید پراکسید) و یا مواد حاوی ذرات ساینده برای پاک کردن لکه‌ها باشند.
از بین بردن لکه‌های ناشی از وراثت، افزایش سن، پوسیدگی دندان یا برخی داروها سخت‌تر است. در برخی موارد، حتی قوی‌ترین سفید کننده‌ها نیز تأثیری ندارند.
اگر لکه‌ها قابل پاک کردن باشند، هم کارباماید و هم پراکسید هیدروژن به همان اندازه نتیجه خوبی ارائه خواهند داد. این ترکیبات کاری بیشتر از تمیز کردن سطحی انجام می‌دهند. ترکیب شیمیایی لکه را از بین می‌برند، بنابراین با هر بار درمان لکه‌ها کم کم از بین می‌روند.

استفاده از کارباماید پراکسید توسط دندانپزشک نتایج بهتری دارد یا در خانه؟

بیماران قبل از انجام هرگونه از روش های سفید کردن دندان، باید با دندانپزشک خود مشورت کنند تا از سلامت دندان‌هایشان مطمئن شوند. اگر پوسیدگی دندان وجود داشته باشد، مواد شیمیایی می‌توانند باعث ایجاد درد و حساسیت زیاد و غیر طبیعی در دندان‌ها و لثه‌ها شوند.
داروخانه‌ها و بازار آنلاین مملو از انواع خمیردندان سفیدکننده، مواد شستشوی دندان، انواع ژل و تری می‌باشند. برخی از آنها حاوی پراکسید هیدروژن یا پراکسید کارباماید هستند. محصولات خانگی ممکن است برای برخی از لکه‌ها خوب باشند، اما قدرت کمتری دارند. این نوع محصولات معمولاً حاوی پراکسید در غلظت 3٪ تا 10٪ هستند.
دندانپزشکان امکان دسترسی به مواد شیمیایی قوی‌تری را دارند و به این دلیل که کار خود را در یک محیط کنترل شده و حرفه‌ای انجام می‌دهند، حتی ممکن است از محلول‌های پراکسید با غلظتی در حدود 40٪ استفاده کنند.
نظارت آنها در طول انجام درمان تضمین می‌کند که دندان‌ها و لثه‌های بیمار محافظت ‌شوند و بدون آنکه دندان‌ها بیش از حد سفید گردند، نتیجه مورد نظر حاصل ‌شود.

سؤالات متداول

  1. در صورتی که لکه‌های دندان با استفاده از پراکسید کارباماید از بین نروند، می‌توان از روش دیگری استفاده کرد؟

    دندانپزشک با تخصصی که دارد بهترین محصول و یا روش برای سفید کردن دندان‌ها را متناسب با شرایط بیمار به او پیشنهاد می‌دهد. در صورتی که امیدی به تغییر رنگ و از بین رفتن لکه‌های دندانی وجود نداشته باشد، ممکن است سفید کردن دندان‌ها با لیزر، استفاده از روکش‌ها یا باندینگ‌های دندانی برای پوشاندن لکه‌های دائمی و غیر قابل ترمیم توصیه شود.
  2. سفید کردن دندان با استفاده از هیدروژن کارباماید زیر نظر دندانپزشک بهتر است یا در خانه؟

    پراکسید کارباماید مانند پراکسید هیدروژن، چه در خانه یا در مطب دندانپزشک می‌تواند به شما در دستیابی به دندان‌های سفید کمک کند. همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم برای دریافت نتایج بهتر، مطمئن‌تر و سریع‌تر استفاده از این روش زیر نظر دندانپزشک دارای تخصص توصیه می‌شود. اگر می‌خواهید دندان‌های خود را با استفاده از بلیچینگ سفید کنید، به شما پیشنهاد می‌دهیم با کلینیک دندانپزشکی دکتر فاطمه لبافی تماس بگیرید و برای مشاوره رایگان نوبت ویزیت خود را دریافت کنید.
  3. پراکسید کارباماید چگونه در سفید شدن دندان‌ها عمل می‌کند؟

    پراکسید کارباماید در تماس با آب یا سطوح بیرونی دندان، پراکسید هیدروژن و رادیکال‌های آزاد، آزاد می‌کند. پراکسید هیدروژن دارای اثرات سفید کننده مینا و ضد عفونی کننده است. طبق مطالعات آزمایشگاهی، عوامل پراکسید کارباماید با غلظت بالا (37٪) یا غلظت کم (10 یا 16٪) به طور مشابه به عنوان عوامل سفید کننده خوراکی مؤثر بودند.
  4. آیا پراکسید کارباماید به دندان‌ها آسیب وارد می‌کند؟

    به طور کلی اگر بلیچینگ دندان تحت نظر دندانپزشک متخصص انجام شود، ماده آن کمترین میزان عوارض را به وجود می‌آورد. کلسیم، فسفات و فلوراید مینا و خواص شیمیایی، ساختاری و مکانیکی دندان تحت تأثیر پراکسید کارباماید دچار تغییراتی می‌شوند. پراکسید کارباماید ممکن است بر اجزای آلی مینا تأثیر بگذارد و منجر به افزایش حساسیت دندان، فرسایش سریع‌تر آن و کاهش مقاومت در برابر شکستگی دندان‌های تحت درمان شود.
  5. دندانپزشک چه نقشی در میزان تأثیر کارباماید پراکسید بر سفیدی دندان‌ها دارد؟

    مهم است که دندانپزشکان با دانش لازم و کامل از پراکسیدها استفاده کنند، زیرا نشان داده شده است که نتایج نهایی رضایت بخش از این تکنیک به تشخیص صحیح نوع لکه‌ها، شناخت کامل ساختار لایه‌ها (مینای دندان و عاج) و همچنین شناخت میزان حساسیت آنها بستگی دارد.
خواندن 1950 دفعه آخرین ویرایش در دوشنبه, 28 شهریور 1401 ساعت 13:56
دکتر فاطمه لبافی دندانپزشک

دکتر فاطمه لبافی فارغ التحصیل رشته دندانپزشکی در سال 1367 از دانشگاه شهید بهشتی می باشند. ایشان از سال 1383 همکاری خود را با بیمارستان میلاد آغاز نمودند و در حال حاظر به عنوان دندانپزشک و مسئول فنی بخش دندانپزشکی بیمارستان میلاد مشغول به کار می باشند. دکتر فاطمه لبافی در سال 1397 از سوی قائم مقام مدیر عامل به عنوان دندانپزشک برگزیده بیمارستان میلاد انتخاب و مورد تقدیر قرار گرفتند. در کلینیک دندانپزشکی دکتر فاطمه لبافی واقع در ستارخان از معتبرترین و با کیفیت ترین تجهیزات برای درمان بیماران استفاده می شود و هدف اصلی در این کلینیک بهبودی کامل و رضایت بیماران می باشد.