پیوند لثه چیست؟ | انواع روشهای پیوند لثه همراه با نحوه انجام، عوارض و هزینه

پیوند لثه چیست؟
فهرست محتوا
۵/۵ - (۱ رای)

پیوند لثه یکی از بهترین‌ روش‌ها برای درمان تحلیل لثه است. زمانی که بیمار دچار تحلیل لثه شده باشد، عوارض زیادی به وجود می‌آید. به همین دلیل باید هرچه سریع‌تر نسبت به درمان این مشکل اقدام کرد.
اما آیا جراحی پیوند لثه (Gingival grafting) برای همه افراد مناسب است؟
روش‌های انجام پیوند لثه به چه صورت هستند؟
آیا این درمان هزینه زیادی دارد؟
در ادامه با ما همراه باشید تا علاوه بر پاسخ این سوالات، اطلاعات بیشتری در این باره به دست آورید.

پیوند لثه چیست؟

پیوند لثه چیست؟

هنگامی که قسمت زیادی از ریشه دندان به دلیل کنار رفتن بافت‌های اطراف آن مشخص می‌شود، تحلیل لثه اتفاق افتاده است. تحلیل لثه فرایند تدریجی است و به همین علت بسیاری از بیماران در ابتدا متوجه بیماری خود نمی‌شوند. این بیماری می‌تواند باعث صدمه دیدن استخوان دندان، افزایش حساسیت دندان‌ها، کاهش زیبایی دندان و در نهایت ممکن است باعث از دست رفتن آن شود.
در صورتی که لثه دچار تحلیل شده باشد، برای درمان این بیماری جراحی پیوند لثه توسط متخصص لثه و یا پریودنتیست صورت می‌گیرد. متخصص، بافت مورد نیاز را از دهان بیمار برداشته و به قسمت مورد نظر پیوند می‌زند. برای بهبود بافت پیوندی، تشکیل رگ های خونی جدید جهت خونرسانی به بافت پیوند زده شده اهمیت بسیاری دارد. در ادامه مقاله به بررسی چگونگی عمل، مزایا و عوارض پیوند لثه می‌پردازیم.

پیوند لثه برای چه افرادی مناسب است؟

بافت لثه روی ریشه دندان قرار گرفته و اطراف دندان‌ها را می‌پوشاند. این بافت اطراف دندان‌های برخی افراد ممکن است تحت تاثیر عواملی دچار عقب‌ نشینی شود. بسیاری از بیماران متوجه تحلیل لثه خود نمی‌شوند، زیرا این یک فرایند تدریجی است که می‌تواند سبب کاهش زیبایی دندان، لق شدن دندان و در نهایت از دست رفتن دندان شود. گاهی عمل پیوند لثه در جهت زیبایی و اصلاح طرح لبخند صورت می‌گیرد، اما در بیشتر موارد پیوند لثه برای پیشگیری و درمان لثه انجام می‌شود.

هزینه پیوند لثه سال ۱۴۰۲

هزینه پیوند لثه

به طور کلی هزینه جراحی پیوند لثه در سال ۱۴۰۲ برای هر فک در حدود ۲,۰۰۰,۰۰۰ (دو میلیون تومان) است. با این حال برای اطلاع از قیمت دقیق انجام این درمان، بهتر است با کلینیک دندانپزشکی مور نظر خود تماس گرفته و اطلاعات لازم در این خصوص را به دست آورید.
در ادامه برخی از مواردی که در هزینه جراحی پیوند لثه نقش دارند را عنوان کرده‌ایم:

  1. محل کلینیک دندانپزشکی

    با توجه به اینکه مطب دندانپزشکی در کدام منطقه شهر قرار گرفته است، هزینه‌های درمان تا حدودی متفاوت هستند.

  2. نوع بیمه درمانی

    با توجه به نوع بیمه‌ای که دارید، می‌توانید بخشی از هزینه‌ درمان را از طریق بیمه خود پرداخت کنید.

  3. هزینه‌های جانبی

    قبل از انجام جراحی ممکن است نیاز به عکس رادیولوژی و آزمایش‌های مربوطه داشته باشید که هر کدام هزینه‌هایی برای شما خواهد داشت.

  4. دستمزد دندانپزشک و نوع تکنیک مورد استفاده

    مهارت و تخصص دندانپزشک و همچنین تکنیک و روشی که برای درمان از آن استفاده می‌کند، بر هزینه درمان تاثیرگذار است.

  5. شدت بیماری

    بعد از معاینه دندانپزشک با توجه به شدت بیماری، هزینه درمان را به شما اطلاع می‌دهد.

انواع پیوند لثه

انواع پیوند لثه

شدت بیماری تعیین کننده نوع جراحی پیوند لثه است. پریودنتیست با در نظر گرفتن موارد بهترین گزینه را برای درمان انتخاب می‌کند. انواع پیوند لثه عبارت‌اند از:

  1. پیوند بافت پیوندی

    در این روش، پریودنتیست با ایجاد فلپ در سقف دهان قسمتی از بافت دهان را برداشته و برای درمان ناحیه مورد نظر از آن استفاده می‌کند. پریودنتیست پوست سقف دهان را برداشته تا به بافت همبند دسترسی داشته باشد. سپس از آن برای پیوند لثه استفاده می‌کند. در نهایت نیز پوست سقف دهان را بخیه می‌زند تا به حالت قبل برگردد..

  2. پیوند لثه آزاد

    در این روش پریودنتیست به طور مستقیم مقداری از بافت سقف دهان را بر می‌دارد و به ناحیه مورد نظر پیوند می‌زند. برای افرادی که دارای بافت لثه نازک هستند، پیوند لثه آزاد روش بسیار مناسبی است. چرا که این افراد به بافت بیشتری برای پیوند لثه نیاز دارند.

  3. پیوند جانبی یا پدیکال

    در این روش متخصص معمولا از بافت‌های دندان‌های کناری برای پیوند لثه استفاده می‌کند. به گونه‌ای که بافت اطراف برش زده می‌شود و بدون اینکه جدا شود، چرخانده شده و روی محل مورد نظر قرار می‌گیرد.

روش‌های پیوند لثه

 

روش های پیوند لثه

بازسازی بافت لثه به وسیله پیوند لثه صورت می‌گیرد که این جراحی به روش‌های متفاوتی قابل انجام است. در زیر به بررسی روش‌های پیوند لثه می‌پردازیم:

  1. پیوند لثه با مواد زیستی

    در این روش از مواد زیستی کمک گرفته می‌شود. به گونه‌ای که متخصص این مواد را تهیه کرده و در ناحیه‌ای که تحلیل لثه اتفاق افتاده باشد، به کار می‌برد. البته برای انجام این روش نیاز است تا بافت لثه اطراف دندان به مقدار کافی برای نگه داشتن این مواد وجود داشته باشد.

  1. پیوند لثه به کمک لیزر

    برای درمان بسیاری از بیماری‌های لثه روش لیزر کاربرد دارد. این روش به علت داشتن ویژگی‌هایی از جمله دوره نقاهت کوتاه و خونریزی کم بعد از جراحی بسیار پر کاربرد است. برای انجام این نوع جراحی، پریودنتیست با استفاده از لیزر با طول موج خاص بافت مورد نظر را بر می‌دارد.

نحوه انجام پیوند لثه

نحوه انجام پیوند لثه

دندانپزشک بعد از معاینه بیمار و بررسی عواملی مانند، میزان تحلیل رفتن لثه، روش درمان پیوند لثه را انتخاب می‌کند. این تشخیص بر عهده متخصص جراح لثه و یا پریودنتیست است. به طور کلی مراحل انجام آن به صورت زیر هستند:

  1. اکثر بیماران نگران درد این نوع جراحی هستند؛ اما پریودنتسیت با استفاده از بی‌حسی موضعی و در برخی مواقع بیهوشی به بیمار کمک می کند تا در هنگام جراحی دردی نداشته باشد.
  2. دندانپزشک برای کاهش ابتلا به عفونت در حین جراحی، از ابزار و تجهیزات ضد عفونی شده و استریل استفاده می‌کند.
  3. با ایجاد برش روی لثه، لثه را از روی دندان به سمت بیرون بر می‌گرداند تا دسترسی بیشتری برای از بین بردن عفونت و جرم‌های لثه داشته باشد.
  4. پس از جرم گیری عمیق لثه، فرایند پیوند لثه با توجه به روش مورد نظر انجام می‌گیرد.
  5. بعد از اتمام مراحل درمانی، دندانپزشک لثه را به محل ابتدایی بخیه می‌زند.
  6. کشیدن این بخیه ها بین ۷ الی ۱۰ روز پس از جراحی انجام می‌گیرد.

مزایای پیوند لثه

 

مزایای پیوند لثه

پیوند لثه دارای مزایایی بوده که در زیر به بررسی آنها می‌پردازیم:

  1. کاهش حساسیت دندان‌ها تحلیل لثه سبب پدیدار شدن بیشتر سطح ریشه دندان می‌شود. پیوند لثه باعث پوشیده شدن سطح ریشه دندان‌ها می‌گردد. این درمان کاهش حساسیت، درد و ناراحتی را به همراه دارد و سلامت کامل را به لثه‌ها باز می‌گرداند.
  2. افزایش زیبایی و اعتماد به نفس با تحلیل رفتن لثه، ریشه دندان‌ها نمایان می‌شود که این امر بر زیبایی دندان‌ها و لبخند فرد تاثیر نامطلوبی می‌گذارد. پیوند لثه با پوشاندن ریشه دندان‌ها و اصلاح طول تاج آنها بهبود ظاهر و در نتیجه افزایش اعتماد به نفس فرد را در پی دارد.
    در صورت تحلیل رفتن لثه سطح ریشه دندان ها نمایان شده و در هنگام لبخند زدن ظاهر زیبایی را از خود نشان نمی دهد. پیوند لثه باعث ایجاد تقارن و اندازه مناسب برای طول دندان ها شده و به همین جهت سبب زیبایی دندان ها و لبخند می گردد که افزایش اعتماد به نفس در هنگام صحبت کردن و لبخند زدن را در پی دارد.
  3. بهبود سلامت لثه‌ پیوند لثه مانع پیشرفت تحلیل لثه و استخوان می‌شود. همچنین از پوسیدگی ریشه‌های دندان و مشکلات و بیماری‌های دیگر لثه جلوگیری می‌کند.

آیا پیوند لثه درد دارد؟

در هنگام عمل، دندانپزشک از بی‌حسی موضعی برای بی‌حس شدن لثه شما و در برخی مواقع محدود از بیهوشی استفاده می‌کند، به همین علت در هنگام جراحی دردی را احساس نمی‌کنید. به طور کلی بعد از عمل با توجه به نوع و روش انجام شده درد مختصری وجود دارد.
در صورتی که دندانپزشک بافت مورد نیاز برای پیوند را از سقف دهان شما بردارد، درد بیشتری را نسبت به زمانی که بافت مورد نیاز از روش دیگری تهیه شود، تجربه خواهید کرد. البته این درد خیلی طولانی مدت نخواهد بود. به طور کلی استفاده از داروهای مسکن تجویز شده توسط دندانپزشک برای کاهش درد بسیار موثر است.

عوارض پیوند لثه

 

عوارض پیوند لثه

پیوند لثه در بیشتر مواقع موفقیت آمیز است؛ اما می‌تواند عوارضی نیز داشته باشد که در ذیل به بررسی آنها می‌پردازیم:

  1. شل شدن بخیه‌ها و ورم شدید

    برای پایداری و زنده ماندن بافت پیوندی، خونرسانی و حمایت استخوان اطراف آن و همچنین توسعه یافتن رگ‌های خونی در داخل آن، بسیار موثر است. در صورتی که این اتفاق نیفتد، ممکن است بافت زیر لثه دچار تورم زیادی شود. در نتیجه آن بخیه باز شده و آن ناحیه دچار عفونت می‌شود.

  2. حالت دلمه‌ای زخم در سقف دهان

    این عارضه بعد از جراحی طبیعی، اما بسیار نادر است. مقدار بافت پیوندی برداشته شده از سقف دهان در به وجود آمدن این عارضه بسیار تاثیرگذار است.

  3. عفونت لثه

    بروز عفونت بعد از جراحی می‌تواند سبب طولانی شدن دوره نقاهت شده و روند بهبود را طولانی کند. زخم‌های ناحیه دندان به شدت در معرض فعالیت‌های باکتری‌های درون دهان بوده که این سبب افزایش احتمال ایجاد عفونت می‌گردد.

  4. ناهموار شدن بافت نرم بعد از بهبودی

    در برخی مواقع بعد از جراحی، بافت پیوندی دچار عدم تقارن ظاهری و ناهمواری می‌گردد. در این صورت نوعی عمل ترمیمی دیگر به نام ژینژیووپلاستی انجام می‌شود. این عمل برای حذف قسمت‌های اضافی و نازک کردن بافت‌های نرم انجام می‌گیرد.

  5. خونریزی

    ممکن است بعد از پیوند، بیمار خونریزی داشته باشد. در صورتی که این خونریزی طولانی شود، می‌تواند نشان‌دهنده باز شدن بخیه‌ها باشد.

مراقبت‌های بعد از پیوند لثه

مراقبت های بعد از پیوند لثه

پیوند لثه برای درمان تحلیل لثه کاربرد داشته و برای جلوگیری از افزایش آسیب دیدگی آن بسیار موثر است. اما در صورت عدم توجه و رسیدگی به دهان و دندان، امکان برگشت این عارضه وجود دارد. برای مراقبت بعد از پیوند لثه  اقدامات زیر را انجام دهید:

  1. حتما از نخ دندان و دهانشویه استفاده کنید.
  2. سعی کنید حداقل روزی ۲ بار مسواک بزنید.
  3. هر چند وقت یک بار برای چکاپ لثه‌های خود به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.
  4. به تغذیه و رژیم غذایی خود اهمیت دهید و رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
  5. از مصرف سیگار و دخانیات دوری کنید.

سوالات متداول

  1. دوره نقاهت بعد از جراحی پیوند لثه چقدر است؟

    دوره نقاهت بین ۱ الی ۲ هفته زمان می‌برد، اما بعد از گذشت ۱ روز می‌توانید زندگی روزمره خود را ادامه دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان