ابزارهای جرم گیری دندان ابزارهای جرم گیری دندان کلینیک دندانپزشکی دکتر فاطمه لبافی

ابزارهای جرمگیری دندان: انواع دستگاه و وسایل جرمیگری + ویژگی

یکشنبه, 17 فروردين 1399 ساعت 13:45
این مورد را ارزیابی کنید
(3 رای‌ها)

در این مطلب چه چیز مطالعه خواهید کرد؟

بسیاری از مردم از رفتن به دندانپزشک اجتناب می‌کنند؛ چرا که ابزارهای مورد استفاده در این حوزه، اغلب سبب ترس بیماران می‌شوند..
یکی از این درمان‌های مهمی که توصیه می‌شود قبل از انجام آن با ابزارهایش آشنا شوید، جرم گیری دندان است.
آیا ابزارها و دستگاه‌های جرم گیری دندان را می‌شناسید؟
شناخت ابزارهای جرم گیری دندان که برای درمان شما مورد نیاز است، می‌تواند شما را آسوده خاطر کند.
پس در این مطلب مختصر و مفید با دکتر لبافی همراه باشید و پاسخ سوالات خود را در خصوص دستگاه‌های جرم گیری دندان به دست آورید.

دریافت کد تخفیف جرم گیری
(*)
لطفا نام خود را وارد کنید
(*)
شماره تماس خود را وارد کنید

پادکست آشنایی با دستگاه های جرمگیری

دستگاه جرم گیری دندان چیست؟

آشنایی با دستگاه جرم گیری دندان

دستگاه جرم گیری دندان به نام کویترون شناخته می‌شود؛ معمولاً این دستگاه بر روی یونیت دندانپزشکی نصب می‌گردد.
این دستگاه با فرکانس دارای ارتعاشی بالای 15000 حرکت در ثانیه است. این امواج از محدوده شنوایی انسان خارج هستند و با لرزش خود می‌توانند جرم‌ها، پلاک‌ها و تارتار را از روی دندان‌ها از بین ببرند.
در سر دستگاه روزنه‌ای باریک نیز وجود دارد که در زمان استفاده از آن، آب روی دستگاه به صورت اسپری روی دندان‌ها پاشیده می‌شود.
این کار علاوه بر خنک کردن دندان‌ها به پاک کردن جرم دندان و در واقع اتمام فرایند جرمگیری کمک می‌کند.
لازم به ذکر است مؤلفه‌ای که وسایل جرم گیری دندان را از هم متمایز می‌کند، سیستم لرزش آنها است که در عناوین بعدی به توضیح آنها نیز پرداخته‌ایم.

انواع ابزارهای جرم گیری دندان

به طور کلی ابزارهای جرم گیری دارای دو دسته بندی کلی ابزارهای دستی و اولتراسونیک هستند که در ادامه به طور دقیق‌تر به شرح آنها می‌پردازیم:

  1. ابزارهای اولتراسونیک

    ابزار اولتراسونیک چیست؟

    ابزار اولتراسونیک یک ابزار دندانپزشکی است که از تمیز کردن دندان با امواج فراصوت استفاده می‌کند. فرکانس این امواج به راحتی می‌توانند به حذف پلاک و رسوبات تارتار در اطراف دندان و لثه بپردازند. برای خنک کردن دهان و شست‌وشوی دهان از اسپری آب و هوا استفاده می‌شود.
  2. ابزارهای دستی

    ابزار دستی جرم گیری دندان

    جرم گیری دندان با ابزار دستی با استفاده از ابزارهای فلزی با انتهای نوک تیز انجام می‌شود. از این ابزارها برای خراش دادن رسوبات از سطوح دندان‌ها استفاده می‌شود.
    این ابزارها همچنین برای از بین بردن رسوبات از زیر خط لثه استفاده می‌شوند که گام مهمی در پیشگیری و درمان بیماری لثه است.

پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید

انواع جرم گیر اولتراسونیک

آشنایی با انواع ابزارهای اولتراسونیک

دو نوع اصلی جرم‌گیر اولتراسونیک وجود دارد که هر دو نوع از امواج صوتی با فرکانس پایین به عنوان روش درمان خود استفاده می‌کنند. این امواج با استفاده از ارتعاش به از بین بردن رسوب، جرم و پلاک دندان می‌پردازند.

  1. استریکتیو

    اولین نوع مقیاس کننده اولتراسونیک، مدل مغناطیسی استریکتیو نامیده می‌شود. ارتعاشات آن در 25000 تا 30000 چرخه در هر ثانیه است. سر آن در یک حرکت دایره‌ای حرکت می‌کند که آن را از نوع دوم مقیاس کننده اولتراسونیک متمایز می‌کند.
  2. پیزوالکتریک

    این دستگاه که مدل مقیاس کننده پیزوالکتریک نام دارد، مشابه همتای خود با سرعت 28000 تا 36000 سیکل در ثانیه می‌لرزد.
    با این حال، جایی که آنها به طور قابل توجهی تفاوت دارند در حرکت نوک آنها است. نوک این دستگاه در برابر مینای دندان به جلو و عقب می‌لرزد.
    هر دو دستگاه دارای یک اسپری داخلی هستند تا با از بین رفتن پلاک و جرم، یک شستشوی خنک و ضد باکتری را به لثه‌های شما ارائه دهند.
  3. ایر فلو

    دستگاه ایر فلو یک سری تیغه‌های مغناطیسی دارد که درون یک کویل سیم پیچ قرار گرفتند و با لرزش خود به رفع پلاک‌ها و جرم‌های دندانی می‌پردازد.

ویژگی‌های دستگاه‌های اولتراسونیک در جرم گیری دندان

از ویژگی‌های این دستگاه‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  1. افزایش سرعت در انجام درمان توجه داشته باشید که استفاده از ابزارهای دستی، زمان بیشتری نسبت به این دستگاه‌ها نیاز دارند.
  2. دارای قدرت اثر گذاری بالا این ابزارها با توجه به ایجاد ارتعاش، می‌توانند قدرت بالاتری نسبت به ابزارهای دستی در از بین بردن جرم‌های دندانی داشته باشند.
  3. پاک کردن حرفه‌ای خطوط لثه ابزارهای دستی با اینکه می‌توانند خصوص لثه را به خوبی تمیز کنند، اما باز هم قدرت پاک کردنشان همانند این دستگاه‌ها نیست.
  4. صیقلی کردن سطح دندان‌ها ابزارهای دستی یک عیبی که دارند، این است که سطح دندان‎‌ها را زبر می‎کنند. به همین دلیل هم بعد از جرم گیری با ابزارهای دستی، نیاز به برساژ افزایش می‌یابد. اما استفاده از این دستگاه‌ها، چنین زبری ایجاد نمی‌شود.
    البته بعد از استفاده از این دستگاه‌ها نیز بروساژ استفاده می‌شود. اما استفاده از آن بیشتر برای حذف لکه‌های دندانی است.
  5. عدم آسیب رساندن به مینای دندان دقت داشته باشید که در کل جرم گیری به هر روشی، آسیبی به مینای دندان وارد نمی‌کند.
  6. قابل استفاده برای دندان‌های روکش شده یکی دیگر از مزایای استفاده از این دستگاه‌ها، امکان استفاده از آنها رای دندان‌های روکش شده است. به طوری که آسیبی به این دندان‌ها وارد نمی‌کنند.

دستگاه‌های اولتراسونیک در جرم گیری دندان بهتر هستند یا ابزارهای دستی؟

نمی‌توان بین این دو روش یکی را برتر از دیگری دانست، زیرا هر یک از آنها دارای مزایا و معایب خود هستند و کاربرد مخصوصی دارند. با توجه به میزان و نوع جرم دندان‌ها ممکن است از یک و یا هر دوی این دستگاه‌ها استفاده شود.
لرزش ابزار اولتراسونیک باعث می‌شود که سطح ریشه کاملاً صاف و عاری از تارتار باشد، اما معمولاً برای افرادی که دارای مشکلات قلبی هستند، استفاده از آنها محدودیت‌هایی دارد.
از طرفی دیگر، استفاده از ابزارهای دستی جرم گیری به مدت زمان بیشتری نسبت به دستگاه‌های قبلی دارد.

دستگاه پولیش دندان

معمولاً بعد از جرمگیری، با استفاده از دستگاه پولیش به صاف و برق کردن سطح دندان‌ها پرداخته می‌شود. این دستگاه از جنس فولاد ضد زنگ است. یک کلاه لاستیکی در انتهای پولیش دندان با یک خمیر ساینده ملایم پر شده است.
کلاهک می‌چرخد تا خمیر روی سطح دندان‌ها پخش شود که لکه‌ها و جرم‌های باقی‌مانده را از بین می‌برد.

پاسخ به سؤالات پرتکرار شما

  1. استفاده از دستگاه‌های جرمگیری چه مزایایی دارد؟

    حتی با مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن، پلاک‌های نرم به تدریج ایجاد می‌شوند. پلاک یک لایه چسبناک است که هنگام خوردن و آشامیدن ایجاد می‌گردد. پلاک با بزاق، غذا و مایعات ترکیب می‌شود و باکتری‌های آن، تولید اسید می‌کنند. این اسیده تولید شده، می‌تواند مینای دندان را به مرور زمان از بین ببرد. در نهایت، پلاک‌ها به تارتار تبدیل می‌شوند؛ تارتار رسوبی از کلسیم معدنی است که به باکتری‌ها اجازه می‌دهد در زیر آن رشد کنند.
    تارتار به سطح دندان از جمله نواحی زیر خط لثه می‌چسبد و ممکن است به صورت لکه‌های زرد یا قهوه‌ای قابل مشاهده باشد.
    اگرچه می‌توانید میزان پلاک را با مسواک زدن و نخ دندان کنترل کنید، اما جرم باید توسط یک دندانپزشک برداشته شود.
  2. آیا می‌توانم به تنهایی تارتار را از بین ببرم؟

    خیر. برای از بین بردن تارتار نیاز به کمک دندانپزشک دارید. اگر خودتان با استفاده از دستگاه‌های جرم گیر موجود در بازار برای این کار اقدام کنید، ممکن است به دندان و لثه‌های خود آسیب جدی وارد نمایید.
  3. مزایای استفاده از ابزار اولتراسونیک در جرم گیری چیست؟

    دستگاه‌های اولتراسونیک دارای نوک‌های کوچک‌تری برای نفوذ بیشتر در پاکت‌های پریودنتال در مقایسه با ابزارهای دستی هستند که راحتی بیشتری را به بیماران ارائه می‌کنند.
    این ابزار جرم گیری دندان در از بین بردن تارتار از داخل پاکت‌های پریودنتال و سطوح ریشه مؤثر است.
  4. آیا ابزارهای اولتراسونیک به دندان‌ها آسیب وارد می‌کنند؟

    ممکن است فکر کنید تجهیزات اسکن اولتراسونیک برای دندان‌های ضعیف خطرناک‌تر هستند. اما این تصور کاملاً نادرست است. به طور کلی هیچ یک از ابزارهای جرمگیری زمانی که توسط دندانپزشک مورد استفاده قرار می‌گیرند، آسیبی به دندان‌های شما وارد نمی‌کنند.
  5. جرم‌گیر اولتراسونیک چگونه کار می‌کند؟

    بر خلاف ابزارهای دستی، پاک‌کننده‌های اولتراسونیک دندان از طریق ارتعاش عمل می‌کنند. هنگامی که ارتعاشات به اندازه کافی سریع باشند، پلاک و تارتار به سرعت از روی دندان شما پاک می‌شوند.
خواندن 11219 دفعه آخرین ویرایش در چهارشنبه, 20 ارديبهشت 1402 ساعت 06:38
دکتر فاطمه لبافی دندانپزشک

دکتر فاطمه لبافی فارغ التحصیل رشته دندانپزشکی در سال 1367 از دانشگاه شهید بهشتی می باشند. ایشان از سال 1383 همکاری خود را با بیمارستان میلاد آغاز نمودند و در حال حاظر به عنوان دندانپزشک و مسئول فنی بخش دندانپزشکی بیمارستان میلاد مشغول به کار می باشند. دکتر فاطمه لبافی در سال 1397 از سوی قائم مقام مدیر عامل به عنوان دندانپزشک برگزیده بیمارستان میلاد انتخاب و مورد تقدیر قرار گرفتند. در کلینیک دندانپزشکی دکتر فاطمه لبافی واقع در ستارخان از معتبرترین و با کیفیت ترین تجهیزات برای درمان بیماران استفاده می شود و هدف اصلی در این کلینیک بهبودی کامل و رضایت بیماران می باشد.