آیا این مطلب برای شما مفید است؟
یکی از تصوراتی که سبب میشود افراد بسیاری از انجام جرمگیری دندان اجتناب نمایند، این است که فکر میکنند این درمان سبب آسیب رسیدن به دندانهای آنها خواهد شد.
آیا این تصور صحیح است؟ مضرات جرمگیری دندان کداماند؟
آیا این درمان مینای دندان شما را از بین میبرد؟
در این مطلب مؤثر و مفید با دکتر فاطمه لبافی همراه باشید تا علاوه بر شناخت عوارض جرم گیری، پاسخ تمام سؤالات خود را در این باره به دست آورید.
محتوای صوتی مضرات جرمگیری
آیا جرم گیری دندان ضرر دارد؟
جرم گیری دندان روشی است که برای برداشتن و حذف باکتریها و جرمهایی که بر روی دندان تجمع کردهاند، انجام میشود.
همانطور که میدانید بر اثر فعالیت این باکتریها، اسیدی تولید میشود که به مرور زمان لایه مینای دندان را تضعیف کرده و باعث فرسوده شدن آن میشود.
به همین دلیل افراد باید برای حذف آنها، از روشهای درمانی موجود کمک بگیرند و آنها را به طور حرفهای و کامل تمیز کنند.
جرم گیری یکی از بهترین و بی ضررترین راه حلها برای رسیدن به این هدف است.
با انجام این روش توسط دندانپزشک با تجربه نه تنها آسیبی به دندانها وارد نمیشود، بلکه باکتری و جرمی که باعث پوسیده شدن آنها و عفونت و التهاب لثه میشوند، از بین میروند و سطحی تمیز باقی میماند.
عوارض جرم گیری دندان چیست؟
این روش حرفهای برای پاکسازی سطح دندانها و حفظ سلامت آنها، اغلب عوارضی به همراه ندارد و با درصد موفقیت بالا انجام میشود.
اما در این میان ممکن است در برخی موارد عوارضی را ایجاد کند که در ادامه مضرات جرمگیری را بیان کردهایم:
-
تورم و التهاب لثه
پس از جرم گیری ممکن است بافت لثه مقداری ملتهب شود، اما آن را نمیتوان به عنوان عارضه در نظر گرفت و میتواند یک واکنش طبیعی باشد.
اما در برخی موارد ممکن است میزان این التهاب و تورم بیشتر باشد که این مشکل اغلب برای افراد با بهداشت دهان ضعیف به وجود میآید. -
عفونت
عفونت عارضهای است که به ندرت رخ میدهد. افرادی که بهداشت دهان ضعیفی دارند و یا دچار مشکلاتی مانند ضعف در سیستم ایمنی هستند، بیشتر از سایر افراد در معرض این عارضه قرار میگیرند. -
خونریزی لثه
داشتن لثههای حساس و یا ابتلا به برخی بیماریها میتواند منجر به خونریزی لثه پس از جرم گیری شود.
مشاهده خونریزیهای خفیف پس از درمان میتواند طبیعی باشد، اما در صورتی که شدت آن زیاد باشد و در تعداد دفعات زیاد مشاهده شود، توصیه میشود که حتماً با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
چگونه میتوانم از بروز عوارض جرم گیری جلوگیری کنم؟
برای پیشگیری از مضرات جرم گیری دندان حتماً به موارد زیر توجه داشته باشید:
- هنگام مسواک زدن دقت داشته باشید که دندانهای خود را به درستی و کامل تمیز میکنید و مسواک زدن را حتماً 2 بار در روز تکرار کنید.
- استفاده از نخ دندان به طور روزانه فراموش نشود.
- با شستشوی روزانه دهان خود با دهانشویه و یا محلول آب نمک میتوانید دهان خود را ضد عفونی کنید.
- در انجام تعداد دفعات جرم گیری زیاده روی نکنید و سالی یک الی دو بار برای انجام آن به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید.
- در صورتی که به بیماری خاصی مبتلا هستید، حتماً آن را به دندانپزشک خود گزارش دهید.
- مراقبتهای پس از جرم گیری را به درستی رعایت کنید.
آیا جرم گیری دندان را خراب میکند؟
یک باور عمومی اشتباه دیگری که وجود دارد این است که جرم گیری باعث آسیب رساندن به دندانها و خراب شدن آنها میشود. این تصور که جرم گیری باعث ساییدگی، پوسیدگی، لق شدن، حساس شدن و ... دندانها میشود، کاملاً اشتباه است.
تصوری که برخی از افراد از این روش دارند، این است که یک لایهای از بافت دندانها برداشته میشود. این تصور کاملاً اشتباه است. با جرم گیری کردن دندان تنها لایه جرم و پلاکی که بر روی دندانها شکل گرفته و سفت شده است، برداشته میشود و بافت دندان به هیچ عنوان دستکاری نمیشود.
به همین دلیل است که گفته میشود انجام این درمان نه تنها آسیبی به دندانها وارد نمیکند و باعث خراب شدن آنها نمیشود، بلکه به حفظ بیشتر سلامت آنها و همچنین سلامت لثهها و سایر بافتهای دهان کمک میکند.
چیزی که باعث خراب شدن دندانها میشود، باقی ماندن پلاک دندان است، بنابراین به شما توصیه میکنیم اگر تاکنون اقدام به جرم گیری دندانهایتان نکردهاید، برای دریافت نوبت با کلینیک دندانپزشکی دکتر لبافی تماس بگیرید.
آیا جرم گیری باعث درد و حساسیت در دندانها میشود؟
اغلب افراد تصور میکنند که تمام خدمات دندانپزشکی با درد زیاد همراه هستند، اما این تصور صحیح نمیباشد. افراد در حین جرم گیری درد و ناراحتی را احساس نمیکنند. درد و نیز حساسیت دندان بعد از جرم گیری در واقع یک عارضه طبیعی و موقتی است که افراد ممکن است تا یک هفته آن را احساس کنند که در طول این مدت زمان با عدم مصرف غذاها و نوشیدنیهای داغ یا سرد میتوانند آن را تحمل کنند. خوشبختانه پس از گذشت این مدت زمان این عارضه به طور خود به خود از بین میرود. چنانچه جزء افرادی هستید که آستانه تحملتان در برابر درد پایین است، میتوانید از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن برای تسکین درد کمک کنید.
توجه: چنانچه میزان درد و حساسیت دندانها بیش از حد باشد و یا با گذشت زمان بهبود پیدا نکند، حتماً با دندانپزشک خود در این باره صحبت کنید تا علت و راه بهبود آن مشخص شود.
زخم شدن لثه بعد از جرم گیری
یکی از عوارضی که پس از انجام این درمان به ویژه زمانی که جرم گیری عمیق انجام میدهید، ممکن است رخ دهد، زخم شدن لثه است که در پی آن احتمال دارد خونریزیهای جزئی لثه را تجربه کنید.
این اتفاق نگران کننده نیست و تنها پس از آن باید مراقبتهایی مانند مسواک زدن دندان ها با مسواک نرم و به آرامی، شستشوی دهان با دهانشویه و همچنین محلول آب نمک ولرم را انجام دهید تا به بهبودی سریعتر زخم لثه کمک کرده و از عفونت آن پیشگیری کنید.
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
چگونه میتوانم به کاهش درد و ناراحتی پس از جرم گیری دندان کمک کنم؟
با رعایت نکات زیر میتوانید به کاهش درد و حساسیت پس از جرم گیری کمک کنید:
- سعی کنید تا دو روز پس از جرم گیری، دندانهای خود را به آرامی و با ملایمت مسواک بزنید.
- به این دلیل که استفاده از نخ دندان در روز اول جرمگیری میتواند موجب خونریزی شود، توصیه میشود که روز اول پس از انجام این درمان از نخ دندان استفاده نکنید.
- برای شستشوی دهان خود از دهانشویه و محلول آب نمک استفاده کنید.
- در صورتی که دندانپزشک برای تسکین درد و یا پیشگیری از التهاب دارویی را برای شما تجویز کرده است، آن را به موقع و در دوز مشخص شده مصرف کنید.
- مصرف سیگار و سایر دخانیات میتواند موجب ملتهب و حساستر شدن دندانها و لثههایتان شود، پس تا چند روز پس از جرم گیری از مصرف آنها اجتناب کنید.
- مسواک زدن با استفاده از مسواک نرم و همچنین خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس میتواند میزان حساسیت و ناراحتی را کاهش دهد.
- از مواد غذایی و نوشیدنیهای با دمای معتدل (نه داغ و نه سرد) استفاده کنید.
آیا جرم گیری سبب لق شدن دندانها میشود؟
برخی افراد به اشتباه تصور میکنند که جرم گیری باعث لق شدن آنها میشود. دلیلی که باعث میشود افراد چنین تصور نادرستی پیدا کنند این است که در واقع با برداشته شدن پلاک و جرم از روی سطح دندانها و همچنین از بین فاصله بین آنها و بین دندان و لثه، افراد احساس میکنند که فضای خالی ایجاد شده و یا دندانهایشان لق شده است.
لازم است بدانید که در برخی موارد لق شدگی دندان از قبل به دلیل از بین رفتن مقداری از بافت لثه و یا تحلیل رفتن استخوان فک بر اثر بیماریهای دهان اتفاق افتاده اما فرد متوجه آن نشده است.
پس از جرم گیری به این دلیل که جرم تجمع یافته بین دندان و لثه برداشته میشود، آن فضا خالی شده و لق شدگی دندان بیشتر احساس میشود و بیمار به اشتباه فکر میکند که علت آن، جرم گیری است.
سؤالات متداول
-
آیا جرم گیری باعث از بین رفتن مینای دندان میشود؟
خیر. در جرم گیری تنها جرم و پلاک دندانها برداشته میشود و سطح دندان تراشیده نمیشود، به همین دلیل آسیبی به مینای دندان وارد نمیشود. -
حساسیت و درد دندانها تا چه مدت زمانی پس از جرم گیری کردن، طبیعی است؟
درد و حساسیت دندانها تا حدود یک هفته پس از جرم گیری طبیعی است. -
آیا جرم گیری درد زیادی دارد؟
خیر. انجام جرم گیری معمولاً بدون درد است و درد و حساسیتی که پس از آن بروز میکند، جزئی است و پس از چند روز از بین میرود. -
آیا بروساژ دندان عوارض دارد؟
بروساژ روش سادهای برای تمیز کردن دندانها است و معمولاً عوارضی ایجاد نمیکند. -
آیا التهاب لثه بعد از جرم گیری طبیعی است؟
التهاب لثه یکی از عوارض طبیعی پس از جرم گیری دندان است و به طور معمول پس از گذشت 3 الی 4 روز بهبود پیدا میکند.
اما چنانچه شدن التهاب زیاد باشد و فرد متوجه قرمزی زیاد، تورم و درد در لثه خود شود، باید فوراً با دندانپزشک خود تماس بگیرد و مشکل را به او اطلاع دهد. زیرا این علائم میتوانند نشان دهنده عفونت لثه باشند و خطرناک هستند. -
آیا جرم گیری دندان خوب است؟
بله. یکی از بهترین روشهای درمان و همچنین پیشگیری از ابتلا به بیماریهای لثه و دندان، جرم گیری است.
به همین دلیل توصیه میشود که در صورتی که به سلامت دهان و دندان خود اهمیت میدهید، هرچه زودتر برای انجام این درمان اقدام کنید.