عوارض و خطرات پر کردن دندان؛ چگونه دچار عوارض ترمیم دندان نشویم؟

بررسی عوارض پر كردن دندان
فهرست محتوا
۴.۸/۵ - (۵ رای)

آیا بعد از پر کردن دندان احساس درد و حساسیت در ناحیه دندان درمان شده خود دارید؟ به نظر شما این نشانه جزئی از عوارض پر کردن دندان است؟ آیا این عارضه جانبی طبیعی است یا باید آن را جدی بگیرید؟
پر کردن دندان با آمالگام و کامپوزیت چه معایبی دارند؟
در این مقاله علاوه بر به دست آوردن پاسخ این سؤالات، شما را با عوارض ناشی از ترمیم دندان و راهکارهایی برای رفع و درمان آن‌ها آشنا خواهیم کرد.
با دکتر فاطمه لبافی همراه باشید.

آیا عارضه درد و ناراحتی بعد از پر کردن دندان طبیعی است؟

چرا دندانها بعد از پر کردن حساس می شوند؟

حساسیت دندان بعد از پرکردن غیر معمول نیست، به خصوص اگر پر کردن عمیق را انجام داده باشید.
درد دندان بعد از پرکردن ممکن است تا مدتی ادامه‌دار باشد. این موضوع در افراد مختلف متفاوت است و نمی‌توان زمان دقیقی برای آن مشخص کرد. حتی خیلی از افراد ممکن است چنین چیزی را تجربه نکنند. این موضوع معمولا با از بین رفتن اثر بی‌حسی نمایان می‌شود.
اما دقت داشته باشید که اگر این موضوع خیلی آزار دهنده بود و تا مدت خیلی زیادی ادامه داشت، حتما به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.

پر کردن دندان چه عوارضی دارد؟

عوارض پر کردن دندان

عوارض ترمیم دندان عبارت‌اند از:

  1. حساسیت به سرما یا گرما

    این عارضه جانبی به صورت موقتی است و زمانی که دندان درمان شده در معرض غذا و یا نوشیدنی بسیار گرم یا سرد قرار بگیرد، رخ می‌دهد و به مرور رفع می‌گردد.
    با این‌ حال، اگر مدت زیادی طول بکشد، ممکن است نشان دهنده آسیب به عصب باشد. در چنین شرایطی، شما باید فوراً با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

  2. درد هنگام گاز گرفتن غذا یا فشار دندان‌های خود به هم

    این نوع درد زمانی اتفاق می‌افتد که غذای خود را می‌جوید یا دندان‌های خود را روی هم فشار می‌دهید.

  3. درد در دندان‌های مجاور

    برخی از بیماران در دندان‌های دیگر خود در کنار دندانی که پر شده است، حساسیت دارند. اگر شما هم این را تجربه کردید، جای نگرانی نیست؛ زیرا یک درد معمولی است.
    با پر کردن دندان فقط سیگنال‌های درد این دندان به دندان‌های دیگر منتقل می‌شوند. این حساسیت پس از یک یا دو هفته خود به خود کاهش می‌یابد.

  4. واکنش آلرژیک

    برخی از افراد ممکن است به مواد پر کننده حساسیت نشان دهند. در این صورت دندانپزشک از ماده دیگری برای ترمیم دندان استفاده خواهد کرد.

اگر یکی از موارد ذکر شده در بالا را تجربه کردید، لطفاً با دندانپزشک خود تماس بگیرید. اگر دندان شما به شدت درد دارد و در عرض ۲ تا ۴ هفته متوقف نمی‌شود، به دندانپزشک خود مراجعه کنید. دندانپزشک ممکن است به شما توصیه کند که از خمیر دندان ضد حساسیت روی دندان آسیب دیده استفاده کنید. همچنین در صورت نیاز، امکان انجام درمان ریشه یا عصب کشی برای شما وجود دارد.

علت ایجاد عوارض بعد از پر کردن دندان

چرا دندان بعد از پر کردن درد دارد؟

بعد از پر کردن دندان تا حدود چند ساعت دندان بی‌حس است. اما بعد از آن به دلایل مختلفی ممکن است درد ایجاد شود. در زیر به این دلایل اشاره شده است:

  1. تحریک شدن اعصاب

    اعصاب تحریک شده در اثر این درمان می‌تواند منجر به التهاب و درد گردد. با این‌ حال، این عارضه به مرور زمان بهبود می‌یابد.

  2. تراز نبودن دندان

    یکی از مهم‌ترین جنبه‌های نصب و قرار دادن صحیح ماده پرکننده، اطمینان از تراز مناسب آن با دیگر دندان‌ها است.
    پرکردگی که به درستی نصب نشده باشد ممکن است به چند دلیل باعث ناراحتی گردد.
    اگر بیش از حد بلند باشد، می‌تواند باعث فشار اضافی در هنگام گاز گرفتن شود. غیرعادی نیست که بعد از این درمان هنگام غذا خوردن کمی ناراحتی داشته باشید؛ در صورتی که این تراز نبودن خیلی آزاردهنده باشد، حتما برای اصلاح آن به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.

  3. حساسیت

    پر کردن دندان برای برخی افراد حساسیت دندانی ایجاد می‌کند؛ اما این درد همیشگی نبوده و عموماً بعد از چند روز برطرف می‌گردد.
    در صورتی که درد دندان بعد از دو هفته از بین نرفت، بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

  4. پوسیدگی عمیق

    اگر پوسیدگی دندان خیلی عمیق باشد، درد دندان بعد از پر کردن بسیار شدید خواهد بود. در این صورت عصب کشی کانال دندان مورد نیاز است. البته توجه داشته باشید که به دلیل عمق زیادی ترمیم، ‌ممکن است این درد طبیعی باشد؛ چرا که به بافت پالپ فشار وارد می‌کند.

  5. واکنش‌های آلرژیک

    برخی از افراد به مواد آمالگام حساسیت دارند. این حساسیت‌ها شامل درد، خارش و التهاب پوست است که دندانپزشک می‌تواند مواد درون دندان را تخلیه کند و آن را با مواد دیگری عوض کند.

  6. پر کردن قدیمی

    گاهی اوقات دندان قدیمی پر کرده در دهان وجود دارد که به مرور زمان دچار سایش و آسیب می‌شود. در این حالت باکتری‌ها در زیر قسمت‌های پر شده قدیمی، پوسیدگی ایجاد می‌کنند که این عامل سبب درد دندان می‌شود. در این حالت احتمال تشکیل آبسه دندان بیشتر می‌شود.

  7. ترمیم غیر اصولی

    اگر پوسیدگی در دندان باقی بماند، عملا پر کردن دندان هیچ فایده‌ای نخواهد داشت. چرا که باکتری‌ها در قسمت زیرین آن باقی می‌مانند‎‎ و دوباره شروع به تکثیر خواهند کرد. در این شرایط، بعد از مدتی دندان دوباره درد می‌گیرد.

معایب پر کردن دندان

معایب پر کردن دندان

پر کردن دندان می‌تواند یک سری معایبی به همراه داشته باشد. از جمله این معایب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. جدا شدن ترمیم از دندان

    با گذشت زمان، مواد پر کننده دندان ممکن است در اثر عواملی مانند دندان قروچه و یا جویدن غذا از بین بروند.
    دقت داشته باشید که به طور معمول مواد پرکننده بعد از چند سال استفاده، دچار مشکل می‌شوند و از سطح دندان جدا می‌شوند.
    اینجاست که معاینات منظم دندانپزشکی به شما کمک در جلوگیری از بروز هرگونه مشکلات پیچیده‌تری کمک می‌کند.
    در این صورت دندانپزشک قبل از شروع مشکل به رفع و درمان آن خواهد پرداخت.

  2. شکستن دندان پر شده

    دندانی که ترمیم می‌شود، قسمتی از بافت آن نیز برداشته می‌شود. حال این را در نظر داشته باشید که اگر پوسیدگی خیلی وسیع باشد، باید قسمت زیادی از تاج دندان برداشته شود. در این صورت، امکان شکستن دندان پر شده وجود خواهد داشت.

آیا می‌توان عوارض ناشی از درمان پر کردن دندان را کاهش داد؟

راهکارهای کاهش درد بعد از پر کردن دندان

برای کاهش مضرات پر کردن دندان، راهکارهای زیر را انجام دهید:

  1. استفاده از داروهای مسکن

    می‌توانید از داروهای مسکن بدون نسخه از جمله ایبوپروفن، آسپرین و ناپروکسن استفاده داشته باشید. توجه داشته باشید که استفاده از این داروها بدون تجویز دندانپزشک نباید برای کودکان زیر ۱۲ سال مورد استفاده قرار بگیرد. در کل بهتر است قبل از مصرف هر دارویی با دندانپزشکتان مشورت نمایید.

  2. کمک گرفتن از کمپرس سرد

    استفاده از کمپرس سرد یکی دیگر از راهکارهایی است که می‌تواند نقش مؤثری در کاهش درد و التهاب شما داشته باشد. کافی است مقداری یخ را درون کیسه‌ای تمیز ریخته و دور آن حوله‌ای بپیچید و سپس آن را روی صورت خود بگذارید. این اقدام با منقبض کردن رگ‌های خونی اطراف دندان، تا حد زیادی به کاهش علائم درد کمک می‌کند.

  3. شستن دهان با استفاده از آب نمک

    مقداری نمک را درون آب ولرم حل کرده و سپس دهان خود را با آن بشویید. این کار تا حد زیادی به کاهش درد و التهاب شما کمک می‌کند. همچنین آب نمک نقش مؤثری در بهبود سریع‌تر زخم‌های داخل دهان دارد.

آیا جیوه موجود در آمالگام عوارضی ایجاد می‌کند؟

بسیاری از افراد تصور می‌کنند، جیوه موجود در آمالگام برای سلامت آنها مضر است؛ اما بر اساس تحقیقات دانشمندان علوم دندانپزشکی، جیوه موجود در آمالگام برای سلامتی مضر نخواهد بود.
مقدار بیش از اندازه این فلز آسیب جدی به مغز، کلیه، قلب و ریه می‌رساند. بیشترین خطر جیوه زمانی است که بخار آن تنفس می‌شود.

آیا درد شدید دندان در زمان غذا خوردن بعد از درمان پر کردن، طبیعی است؟

آیا درد شدید هنگام غذا خوردن پس از پر کردن دندان نشان دهنده مشکل جدی است؟

درد شدید هنگام گاز گرفتن غذا ممکن است نشانه این باشد که پرکردگی دندان شما شل شده یا پالپ داخل دندان آسیب دیده است.
همچنین ممکن است نشانه‌ای از آبسه یا مشکلات دیگری باشد که ممکن است یکپارچگی ساختاری دندان را به خطر بیندازند.
به عنوان مثال، دندان ممکن است شکستگی یا ترک‌های مخفی داشته باشد. در این موارد، دندانپزشک ممکن است سعی کند برای اصلاح این مشکلات، شکل پرکردگی دندان را تغییر دهد. اگر این اقدام مؤثر نباشد، ایشان یک درمان جایگزین مانند درمان ریشه یا عصب کشی را توصیه می‌کند.

پاسخ به برخی سؤالات پرتکرار

  1. اگر پر کننده کامپوزیت من بیفتد باید چه کار کنم؟

    اگر پر کننده کامپوزیت شما افتاد، مهم است که در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا جایگزینی موقتی برای پرکننده داشته باشید.

  2. علت سیاه شدن دندان پر شده چیست؟

    علت تغییر رنگ دندان پر شده در خیلی از موارد مواد پر کننده دندان است. دقت داشته باشید که سیاه شدن دندانی که ترمیم دارد، به احتمال زیاد به دلیل به کارگیری آمالگام برای پر کردن آن است. در صورتی که همراه این تغییر رنگ علائمی مثل درد را تجربه کرده‌اید، می‌تواند نشان دهنده پوسیدگی مجدد باشد.

  3. علت زرد شدن دندان پر شده چیست؟

    برای پی بردن به علت این تغییر رنگ، دندانپزشک باید وضعیت دندان شما را بررسی کند. در اکثر مواقع این زردی، به دلیل استفاده از مواد ترمیمی مثل کامپوزیت و دیگر مواد است.

  4. عوارض پر کردن دندان با کامپوزیت چیست؟

    استفاده از کامپوزیت برای ترمیم دندان، عارضه خاصی برای شما به همراه ندارد. ممکن است یک سری معایب مثل استحکام پایین‌تر نسبت به آمالگام داشته باشد؛ اما عارضه‌ای برای آن ذکر نشده است.

  5. عوارض پر کردن دندان با آمالگام چیست؟

    استفاده از آمالگام نیز همانند کامپوزیت، عارضه خاص و مشخصی به همراه ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان