پس زدن ایمپلنت دندان؛ علائم و درمان شکست ایمپلنت دندان + روشهای پیشگیری

پس زدن ایمپلنت دندان
فهرست محتوا
۵/۵ - (۲ رای)

پس زدن ایمپلنت دندان موضوع بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد. درست است که ایمپلنت یک درمان دائمی محسوب می‌‌شود، اما گاهی اوقات ممکن است با شکست مواجه شود و دلایل متعددی می‌توانند سبب چنین امری شوند.
در این مقاله از دکتر فاطمه لبافی به عوامل موثر در پس زدن ایمپلنت دندان، علائم و نشانه‌ها، روش‌های پیشگیری و درمان این مشکل می‌پردازیم.
با مطالعه این مقاله، می‌توانید اطلاعات لازم را جهت تشخیص به موقع این مشکل و همچنین حفظ سلامت ایمپلنت‌های دندان خود به دست آورید. پس شما را به خواندن ادامه این مطلب دعوت می‌‍‌کنیم.

کاندیدای نامناسب برای کاشت ایمپلنت دندان

کاندیدای نامناسب برای کاشت ایمپلنت دندان

معمولا این روش برای خیلی از بیماران قابل انجام است؛ اما برخی از آنها با توجه به شرایطی که دارند، نمی‌توانند از این درمان بهره‌مند شوند. در صورتی که برای این افراد کاشت ایمپلنت انجام شود، احتمال شکست آن بالا خواهد بود. در ادامه بیمارانی که شرایط مناسبی برای کاشت ایمپلنت ندارند را معرفی کرده‌ایم:

  1. افراد سیگاری به دلیل تاثیر این ماده روی دندان‌ها و بافت لثه، گزینه مناسبی برای دریافت این درمان نیستند. زیرا احتمال بروز عفونت در این افراد زیاد است
  2. افراد دیابتی نیز در صورتی که دیابتشان کنترل نشده باشد، نمی‌توانند این درمان را دریافت کنند. احتمال بروز عفونت در افراد دیابتی نسبت به یک فرد سالم، خیلی بیشتر است.
  3. ایمپلنت برای افرادی که بهداشت دهان خود را رعایت نمی‌کنند، با شکست مواجه می‌‌شود. چرا که احتمال بروز بیماری‌های دهان و لثه در این افراد خیلی زیاد است.
  4. افراد مسن و به خصوص سالمندانی که سن بالای ۸۵ سال دارند، کاندیدای مناسبی برای این درمان نیستند. البته برخی از این افراد استثنا بوده و می‌‌توان برایشان کاشت ایمپلنت را انجام داد.
  5. خانم‌های باردار معمولا نمی‌توانند چنین درمان‌هایی در حین بارداری دریافت کنند. بهتر است برای کاشت ایمپلنت، تا بعد از زایمان صبر کنند.

علل شکست ایمپلنت دندان

علل شکست ایمپلنت دندان

شکست درمان ایمپلنت می‌‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. در ادامه تمام علل شکست ایمپلنت دندان را مورد بررسی قرار می‌‌دهیم

  1. جا به جایی در پایه ایمپلنت دندان

    این اتفاق زمانی رخ می‌‌دهد که پایه ایمپلنت دندان در جایگاه مناسبی قرار نگرفته باشد این نوع شکست ایمپلنت بیشتر در ایمپلنت فوری دندان مشاهده شده است. معمولا در کاشت ایمپلنت دندان، تاج دندان بعد از جوش خوردن پایه ایمپلنت به استخوان فک، روی آن قرار می‌گیرد. اما در ایمپلنت فوری بلافاصله بعد از کاشت ایمپلنت، تاج دندان روی آن قرار داده می‌شود. در این صورت پایه ایمپلنت فشار زیادی را تحمل کرده و سبب جابه‌جایی و عدم جوش خوردن آن با استخوان فک خواهد شد

  2. شکستن تاج ایمپلنت

    احتمال دارد به دلایلی مانند ترک خوردن و یا شکستن اباتمنت و یا قسمتی از تاج، تاج ایمپلنت شل شود. در این شرایط دندانپزشک باید اباتمنت و تاج دندان را تعویض کند.

  3. ناکافی بودن تراکم استخوان فک

    اگر دندانپزشک مهارت و تخصص لازم در کاشت ایمپلنت دندان را نداشته باشد و توجهی به تراکم استخوان فک نکند، در این صورت کاشت ایمپلنت دندان به درستی انجام نشده و پایه ایمپلنت به استخوان فک جوش نمی‌خورد. اگر استخوان فک نتواند از پایه ایمپلنت و تاج دندان حمایت کند، کاشت آن با شکست مواجه می‌شود

  4. واکنش‌های آلژیک

    واکنش بدن نسبت به تیتانیوم می‌تواند از دلایلی باشد که کاشت ایمپلنت دندان را با شکست روبه‌رو می‌کند. اگر بعد از کاشت ایمپلنت نشانه‌هایی مانند تورم و یا خارش در دهان مشاهده کردید، باید هر چه سریع‌تر به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید. در صورتی که این اتفاق دلیل پس زدن ایمپلنت دندان باشد، جراح پایه ایمپلنت دندان را از دهان بیمار خارج می‌کند. در این شرایط یا از پایه‌ و یا روش دیگری برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده می‌کند.

  5. برخی بیماری‌های خاص

    بیماری‌هایی مثل دیابت، ضعف سیستم ایمنی، پوکی استخوان و سرطان از جمله بیماری‌هایی هستند که می‌‌توانند احتمال شکست این درمان را افزایش دهند.

  6. عفونت ایمپلنت دندان

    گاهی اوقات بعد از جراحی کاشت ایمپلنت دندان، عفونت گسترش پیدا می‌کند. عفونت خود می‌تواند به دلایل متعددی مانند سیگار کشیدن، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و یا داشتن برخی از بیماری‌های خاص، ایجاد شود. در صورت وجود عفونت، پایه ایمپلنت به درستی با استخوان فک جوش نخورده و این اتفاق دلیل اصلی شکست ایمپلنت دندان است

  7. عدم رعایت توصیه‌های دندانپزشک متخصص

    در صورتی که بعد از کاشت ایمپلنت دندان، نکات و توصیه‌های دندانپزشک رعایت نشوند، احتمال شکست ایمپلنت دندان وجود دارد. به عنوان مثال، پس از کاشت ایمپلنت تا مدتی باید غذاهای نرم مصرف شود تا به ایمپلنت فشار زیادی وارد نشود.

  8. دندان قروچه

    دندان قروچه معمولا فشار زیادی به دندان‌ها وارد می‌کند. زمانی که پایه ایمپلنت با استخوان جوش نخورده باشد، این فشار می‌تواند تاثیر زیادی در شکست درمان داشته باشد

علائم پس زدن ایمپلنت دندان

علائم پس زدن ایمپلنت دندان

پس زدن ایمپلنت دندان می‌تواند دارای علائم و نشانه‌های متعددی باشد که در زیر به آنها اشاره شده است:

  1. درد و ناراحتی مداوم دندان به طور کلی بعد از کاشت ایمپلنت دندان مقداری درد و ناراحتی وجود داشته که با مصرف داروهای مسکن رفع می‌شود. اما اگر این درد بیش از ۵ یا ۷ روز طول کشید و با مصرف داروهای مسکن آرام نشد، می‌تواند نشانه‌ای از عدم موفقیت ایمپلنت باشد و سریعا باید به مطب دندانپزشکی مراجعه شود
  2. التهاب لثه وجود مقداری تورم و التهاب بعد از کاشت ایمپلنت دندان طبیعی است. اما در صورتی که این تورم مداوم باشد، جای نگرانی وجود داشته و می‌تواند نشانه‌ای از پس زدن ایمپلنت دندان باشد. در واقع تورم و قرمزی لثه یکی از علائم قطعی عفونت بوده که اگر درمان آن سریعا انجام نشود، احتمال گسترش عفونت وجود داشته و می‌تواند مشکلات بسیاری را برایتان ایجاد کند. هر چه عفونت بیشتر شود، درمان سخت‌تر شده و درد بیشتری به دنبال خواهد داشت
  3. مشکلاتی در غذا خوردن وجود درد و ناراحتی در هنگام غذا خوردن می‌تواند نشانه‌ای از شکست ایمپلنت دندان باشد. در واقع شما بعد از کاشت ایمپلنت دندان نباید حسی متفاوت از دندان‌های طبیعی خود داشته باشید. بنابراین در زمان جویدن و گاز زدن غذا درد داشتید، باید دندانپزشک خود را مطلع نمایید
  4. حرکت ایمپلنت دندان در صورتی که بعد از جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک احساس کردید ایمپلنت دندان شل شده و حرکت می‌کند، این احتمال وجود دارد که این درمان با شکست مواجه‌ شده است.
  5. تحلیل لثه گاهی ممکن است تحلیل لثه در اطراف پایه ایمپلنت مشاهده شود. این علامت یک نشانه جدی از بروز بیماری‌های لثه بوده و می‌تواند نشان دهنده شکست درمان باشد.

روش‌های درمان پس زدن ایمپلنت دندان

روش های درمان پس زدن ایمپلنت دندان

دندانپزشک معمولا با توجه به شرایطی که بیمار دارد و دلیل اصلی شکست درمان، روش مناسبی به جای ایمپلنت انتخاب می‌کند. در ادامه برخی از روش‌های درمانی بیان شده‌اند:

  1. پایه ایمپلنت سرامیکی این تکنولوژی جدید قادر است تا جایگزین مناسبی برای پایه ایمپلنت تیتانیومی باشد. برخی از افراد به پایه ایمپلنت تیتانیومی واکش نشان داده و در این هنگام دندانپزشک ایمپلنت را از دهان خارج می‌کند. سپس پس از بهبودی علائم پس زدن ایمپلنت، با کمک پایه ایمپلنت سرامیکی به درمان جای خالی دندان می‌پردازد
  2. بریج دندان بریج دندانی نیز یکی از گزینه‌های ایده‌آل برای جایگزینی دندان از دست رفته است. در این روش معمولا از دو دندان کناری به عنوان تکیه‌گاه استفاده می‌شود. بریج دندانی برای جایگزینی چند دندان از دست رفته متوالی نیز کاربرد دارد
  3. دندان مصنوعی متحرک یکی دیگر از روش‌های درمان ایمپلنت پس زده، استفاده از دندان مصنوعی متحرک است. این روش هزینه‌ای کمتر از بریج دندان و ایمپلنت دندان دارد؛ اما دندان مصنوعی متحرک از دهان خارج می‌شود و البته زیبایی زیادی نیز ندارد

روش‌های خارج کردن ایمپلنت

روش‌های خارج کردن ایمپلنت

برای خارج کردن ایمپلنت دندان، مهم‌ترین نکته‌ای که وجود دارد این است که استخوان آسیبی نبیند و سالم بماند. به همین جهت دندانپزشک باید تخصص و مهارت کافی را در این زمینه داشته باشد و از ابزاری استفاده کند که بدون هیچگونه آسیبی، بتواند با قدرت کافی ایمپلنت را از دهان خارج کند. در ادامه روش‌های موثر برای خارج کردن ایمپلنت دندان را بیان کرده‌ایم

  1. استفاده از trough bur دندانپزشک متخصص به کمک این ابزار برنده، به برش زدن مقدار ۵/۰ تا ۱ میلی‌متر از استخوان اطراف ایمپلنت می‌پردازد. با این کار، پایه ایمپلنت شل شده و به راحتی می‌تواند آن را از دهان خارج کند.
  2. استفاده از پیزوالکتریک جراح در این روش با استفاده از انرژی فراصوت، استخوان اطراف ایمپلنت را برای خارج کردن آن به آرامی برمی‌دارد.
  3. استفاده از گشتاور معکوس گشتاور معکوس روش جدیدی برای برش دادن و خارج کردن ایمپلنت دندان است. دندانپزشک به کمک این روش می‌تواند به راحتی و بدون آسیب به استخوان فک، ایمپلنت دندان را خارج کند. با این کار، می‌توان بافت استخوان را برای کاشت مجدد ایمپلنت حفظ کرد.

سوالات متداول

  1. چه افرادی مستعد شکست ایمپلنت دندان هستند؟

    کاشت ایمپلنت دندان برای افرادی که دچار برخی از بیماری‌های مزمن مانند اختلالات خود ایمنی، دیابت، پوکی استخوان و سرطان هستند، می‌تواند موفقیت آمیز نباشد. همچنین در فردی که دچار بیماری‌ پریودنتال باشد، احتمال عفونت و تخریب استخوان وجود داشته و می‌تواند ایمپلنت دندان را با شکست مواجه کند. بعد از کاشت ایمپلنت دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان اهمیتی دو چندان پیدا می‌کند. بنابراین اگر فردی بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکند، نمی‌تواند کاندیدای مناسبی برای کاشت موفق ایمپلنت دندان باشد.

  2. عفونت ایمپلنت دندان چه علائمی می‌تواند داشته باشد؟

    عفونت ایمپلنت دندان می‌تواند با علائمی مانند شل شدن ایمپلنت، تورم و قرمزی لثه و درد در زمان غذا خوردن همراه باشد. این نشانه‌ها به تنهایی و یا در کنار هم می‌توانند نشان دهنده عفونت ایمپلنت باشند. در صورت مشاهده آنها باید سریعا به مطب دندانپزشکی مراجعه شود.

  3. چه داروهایی می‌توانند بر شکست ایمپلنت دندان اثرگذار باشند؟

    با توجه به تحقیقات انجام شده توسط محققان دانشگاه مک گیل، داروهای ضد افسردگی اثرات مستقیمی بر شکست ایمپلنت دندان داشته‌اند

  4. آیا می‌توان از شکست ایمپلنت دندان جلوگیری کرد؟

    همیشه نمی‌توان راهی برای پیشگیری از بروز این اتفاق داشت. اما با رعایت نکات زیر تا حد زیادی می‌توانید از این اتفاق پیشگیری کنید:

    • در ابتدا شما باید یک دندانپزشک متخصص و دارای مهارت بیابید، زیرا تاثیر مهارت دندانپزشک بر میزان موفقیت کاشت ایمپلنت بسیار زیاد است.
    • بهترین و موثرترین راه برای پیشگیری از شکست ایمپلنت، رعایت بهداشت دهان و دندان است که اهمیت بسیار زیادی دارد. بهتر است مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و شستشو دهان با دهانشویه را به صورت منظم انجام دهید.
    • از رژیم غذایی مناسبی پیروی کنید.
    • همچنین برخی از عادات نادرست مانند سیگار کشیدن و یا مصرف مشروبات الکلی می‌توانند اثراتی مخرب بر کاشت ایمپلنت داشته باشند. پس آنها را کنار بگذارید و یا مصرفشان را محدود کنید.
    • مراجعات منظم به مطب دندانپزشکی برای چکاپ وضعیت دندان‌ها فراموش نشود.
  5. آیا بعد از خارج کردن ایمپلنت، کاشت دندان مجدد امکان پذیر است؟

    پاسخ این سوال به ابعاد شکست ایمپلنت و تخریب آن بستگی دارد. گاهی اوقات این امکان وجود دارد که در جایگاه پیوند استخوان قبلی، ایمپلنت جدید سریعا جاگذار شود. در برخی موارد نیز این امکان وجود ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان