هماهنگی دندان های بالا و پایین و قرار گرفتن آن ها در جایگاه صحیح، مهمترین شاخص در سلامت فک می باشد. در حالت طبیعی، دندان های فک بالا حدود 3 میلیمتر از دندان های فک پایین را پوشش می دهند. بسیاری از ما در اطراف خود کسانی را دیده ایم که دارای ناهنجاری های متفاوتی از فک و دندان می باشند. برای این ناهنجاری ها می توان به مواردی مانند عقب تر و یا جلو تر بودن فک پایین از حالت طبیعی، چانه کوچک و موارد دیگر اشاره کرد، افرادی که دارای این ناهنجاری ها می باشند، در اکثر مواقع دارای درد های مزمن، مشکلاتی در تکلم و غذا خوردن، مشکلات تنفسی و بسیاری از مشکلات دیگر می باشند. در صورتی که فرد دارای چنین ناهنجاری هایی باشد، اعتماد به نفس خود را در هنگام صحبت کردن و لبخند زدن به شدت از دست می دهد. اما امروزه به کمک درمان هایی مانند ارتودنسی دندان و جراحی فک، این موارد به راحتی قابل درمان هستند. اگر فک بالا به مقدار لازم رشد نکرده باشد، ممکن است بینی ظاهر بزرگ تری را در صورت نشان دهد که با درمان و هدایت فک بالا به جایگاه صحیح خود، فرم صورت به حالت طبیعی خود بازمی گردد. در این مقاله شما را به طور کامل با جراحی ارتوگناتیک (Orthognathic surgery) و یا عمل جراحی فک آشنا خواهیم کرد.
جراحی ارتوگناتیک یا عمل جراحی فک، برای بهبود عملکرد دندان ها و فک، به اصلاح ناهماهنگی و عدم تقارن استخوان های فک می پردازد. همچنین این تغییرات به بهبود ظاهر صورت نیز می پردازد. گاهی اوقات شدت ناهنجاری فک به حدی زیاد است که ارتودنسی به تنهایی نمی تواند به رفع مشکلات ناشی از آن بپردازد و به همین جهت نیاز به جراحی فک می باشد. در برخی موارد برای اصلاح ناهنجاری، درمان ارتودنسی و جراحی فک هر دو باهم انجام می شود که بریس های ارتودنسی قبل و یا حتی بعد از جراحی نیز روی دندان بیمار قرار دارد. بنابراین در اکثر موارد، جراحی فک با کمک و مشورت متخصص ارتودنسی انجام می گیرد.
به طور کلی تمام افرادی که دارای ناهنجاری های شدید دندان ها و همچنین مشکلاتی در ناحیه فک خود می باشند، می توانند کاندیدای مناسبی برای عمل جراحی فک به شمار بیایند. معمولا توصیه دندانپزشک برای جراحی فک مربوط به افرادی است که ارتودنسی به تنهایی نمی تواند باعث درمان مشکل آن ها شود و برای به دست آوردن نتیجه، لازم است که تغییراتی در قسمت فک آن ها ایجاد شود. به طور کلی افرادی که نیاز به انجام جراحی ارتوگناتیک دارند عبارتند از:
یکی از موارد مهمی که تمام افراد برای جراحی مد نظر قرار می دهند، هزینه جراحی می باشد. پس قبل از هر اقدامی در این باره با دندانپزشک خود صحبت کنید و اطلاعات لازم را به دست بیاورید. امروزه با مدرنیزه شدن روش ها و ابزار های جراحی و همچنین نیاز به ارتودنسی طی دو مرحله قبل و بعد از جراحی در اکثر موارد، برای طی کردن تمامی این مراحل، بیمار باید هزینه هایی را بپردازد. با این حال هزینه جراحی فک به موارد متعددی از جمله شدت ناهنجاری، قیمت مواد متریال، بیمه، دستمزد جراح و هزینه بیمارستان بستگی دارد. جدا از تمام این موارد، جهش های قیمتی و نوسانات ارزی در کشور تاثیر به سزایی در هزینه جراحی ارتوگناتیک دارد. می توان گفت سال 99 خصوصا به دلیل کرونا، جهش قیمتی را در هزینه این جراحی مشاهده کرده ایم و در امسال قیمت جراحی دو فک حدود 30 الی 40 میلیون تومان جدا از هزینه های جانبی می باشد.
انجام جراحی فک می تواند در موارد بسیاری برای افراد موثر و مفید باشد که در زیر به آن ها اشاره شده است:
زمان انجام جراحی فک، حدودا بین یک تا چند ساعت بوده که با توجه به میزان ناهنجاری این مدت زمان افرایش پیدا خواهد کرد. پس از جراحی، بیمار باید حدود دو روز را در بیمارستان سپری کند و وضعیت او به طور منظم چک شود. زمانی که بیمار از بیمارستان مرخص شد، لازم است تا دستورالعمل های لازم را انجام دهد و مدت زمانی را در خانه سپری کند تا دوران نقاهت هرچه زودتر طی شود و به زندگی عادی خود برگردد. احتمال دارد که خونریزی تا دو هفته بعد از عمل ادامه داشته باشد که این اتفاق طبیعی بوده و جای نگرانی نیست. همچنین حدود یک هفته زمان می برد تا کبودی و ورم صورت کاهش یابد. جراحی فک ممکن است درد های آزار دهنده ای برای بیمار داشته باشد که با مصرف دارو های مسکن کاهش می یابند. حدود یک هفته پس از جراحی، بیمار برای چکاپ وضعیت خود به مطب جراح خود مراجعه می کند. توصیه دندانپزشک به بیمار مصرف 2500 تا 3000 کیلو کالری می باشد تا بیمار انرژی لازم را به دست آورد. مصرف غذا های نرم حتی تا 2 ماه بعد از جراحی ادامه دارد و پس از ماه سوم بیمار می تواند غذا هایی مانند سالاد و غذا های آسیاب شده را مصرف کند. اگر تمامی دستورالعمل های دندانپزشک به خوبی انجام شود، حدود 4 ماه زمان می برد تا بیمار بهبودی کامل خود را به دست آورد. در اکثر مواقع پس از گذشت حدود 6 الی 12 ماه نیاز به انجام مرحله دوم ارتودنسی می باشد.
سن مناسب برای انجام جراحی فک، زمان توقف رشد فک یعنی در سن 18 تا 25 سالگی می باشد. در واقع می توان گفت که بهترین سن برای دختران، 17 سالگی و برای پسران، بین 18 تا 19 سالگی است. توجه داشته باشید که این موضوع برای سن مناسب بیان شد ولی به این معنا نیست که جراحی فک در سنین دیگر امکان پذیر نمی باشد، بنابراین در هر سنی، با تشخیص متخصص امکان انجام جراحی فک وجود دارد. زمان توقف رشد فک، با انجام رادیوگرافی از مچ دست و فک مشخص می شود که برای خانم ها، شرایط جنسی و شروع بلوغ تاثیر گذار است. همچنین تغییر اندازه کفش کودکان در طی دو سال، می تواند موثر باشد. کودکانی که دارای مشکلات فکی ژنتیکی هستند، باید از 6 سالگی درمان را شروع کنند که با تشخیص متخصص، درمان با ارتودنسی شروع خواهد شد و احتمال عدم نیاز به جراحی فک در بزرگسالی وجود دارد. برخی از کودکان مشکلی به نام دفورمیتی یا عدم هماهنگی فک و دندان دارند، یعنی فک آن ها به شدت در حال بزرگ شدن می باشد که در سن 10 تا 12 سالگی نیاز به انجام ارتودنسی دارند. به طور کلی اگر در سنین گفته شده برای درمان اقدامی انجام ندادید، بهتر است تا قبل از 25 سالگی به سراغ درمان ناهنجاری دهان و دندان خود بروید.
عمل جراحی فک کابرد های فراوانی دارد و برای اصلاح و درمان مشکلات زیر کاربرد دارد:
جراحی فک دارای انواع متعددی است که در زیر به بررسی انواع جراحی فک می پردازیم:
با توجه به شرایط هر بیمار، به طور کلی جراحی فک یک عمل پیچیده و طولانی می باشد. جراح باید علاوه بر اصلاح فک، دقت بسیاری در عملکرد صحیح دهان و دندان داشته باشد. در صورتی که جراح به یکی از این موارد توجهی نداشته باشد و کارکرد یکی از آن ها صحیح نباشد، بعد از عمل مشکلات بسیار جدی گریبان گیر بیمار خواهد بود. روند جراحی از یافتن متخصص فک و صورت ماهر و مشاوره با وی شروع می شود. در این جلسه دندانپزشک با بررسی وضعیت دهان و دندان، اقدامات لازم جراحی برای بیمار را مشخص می کند. در صورتی که بیمار نیاز به جراحی فک داشته باشد، در ابتدا باید به دنبال تهیه عکس های ایکس ری از فک برود تا به کمک آن ها نمونه های سه بعدی و حقیقی از آن تهیه شود. این نمونه به متخصص کمک می کند تا استراتژی جراحی در روز عمل را مشخص کند. درست است که جراحی فک عملی سخت و دارای دوره نقاهت طولانی می باشد، اما توجه کنید که علاوه بر زیبایی، سلامت اهمیت بسیاری دارد که تحمل سختی عمل برای به دست آوردن آن می ارزد.
جراحی فک با وجود تمام مزایا و کاربرد هایی که دارد، اما می تواند عوارضی را به دنبال داشته باشد که در زیر به بررسی عوارض جراحی فک می پردازیم:
خونریزی
خونریزی بعد از جراحی فک تا حدود دو هفته طبیعی می باشد. زمانی که بافت نرم خونریزی داشته باشد، کبودی گسترده ای را در ناحیه گردن و حتی قفسه سینه به وجود می آورد. خونریزی زمانی غیر طبیعی خواهد بود که در حین جراحی، نیاز به انتقال خون وجود داشته باشد، با این حال در شرایطی برخی از بیماران به تزیق خون نیاز دارند.عفونت
احتمال ایجاد عفونت در تمام جراحی ها وجود دارد که جراح در حین جراحی و بعد از جراحی برای کاهش ریسک عفونت از دارو هایی استفاده می کند.بی حس شدن
بعد از جراحی فک در قسمت بالای دندان ها، چانه و لب پایین بی حسی به وجود می آید که شاید تا چند ماه ادامه داشته باشد. زمانی که رشته های عصبی در حال بهبود باشند، شما احساس سوزن سوزن شدن در آن ناحیه را خواهید داشت.گرفتگی بینی
در حین جراحی، لوله های تنفسی استفاده می شوند، به همین جهت احتمال گرفتگی بینی بعد از جراحی تا حدود 2 هفته وجود دارد. با کمک اسپری پاک کننده مخصوص بینی و یا پنبه آغشته به آب گرم می توانید این مشکل را رفع کنید.کاهش وزن
به دلیل کاهش اشتها بعد از جراحی، احتمال کاهش وزن وجود دارد. باید سعی کنید بعد از به دست آوردن بهبودی با تغذیه مناسب، وزن از دست رفته خود را جبران کنید.تورم
بعد از جراحی فک، وجود تورم طبیعی بوده که با کمپرس آب سرد می توانید آن را کاهش دهید.سفتی و صدای مفصل فک
بعد از جراحی فک تا مدت زمانی مفاصل فک سفت می باشند. فعالیت هایی عادی مانند جویدن غذا می توانند برای غلبه بر سفتی فک موثر باشند.جراحی فک برای اصلاح ناهنجاری های فک مورد استفاده قرار می گیرد. اما آیا از هزینه جراحی فک اطلاع دارید؟ در این مقاله شما را با هزینه جراحی فک در سال 1400 آشنا می نماییم.
پس از جراحی فک چه مراقبتهایی باید صورت گیرد؟ نکات تغذیه ای که پس از جراحی فک باید رعایت شود، چیست؟ در این مقاله به بررسی مراقبتهای پس از جراحی فک می پردازیم.
در مواقعی که فاصله بین دندان ها وجود دارد و هنگام بستن دهان، بر روی یکدیگر قرار نمی گیرند، اپن بایت اتفاق می افتد. در این مقاله شما را با ناهنجاری اپن بایت بیشتر آشنا می نماییم.
منظور از تنگی شدید فک بالا چیست؟ چه عللی سبب بروز این ناهنجاری شده و راهکار های درمانی آن چیست؟ تنگی شدید فک بالا چه عوارض و معایبی دارد؟ برای دریافت پاسخ این سوالات در این مقاله همراه ما باشید.
ضایعات پاتولوژیک فک چیست و انواع آن کدام است؟ چه راهکار های درمانی برای آن وجود دارد؟ در این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات کافی را در این زمینه به دست آورید.
به دلیل اتفاقات و حوادثی که در مسابقات ورزشی و یا حوادث دیگر رخ می دهند، آسیب های تروماتیک دندان به وجود می آید.
از خطرناک ترین مشکلاتی که می تواند برای دندان ها و فک ها مضر باشد می توان به دیپ بایت اشاره کرد. در این عارضه دندان ها به ساییدگی دچار می شوند و به مرور زمان زیبایی افراد کاهش می یابد.
به مقدار اختلاف افقی که بین لبه ی دندان های پیشین فک بالایی و پایینی وجود دارد، اورجت گفته می شود.
یکی از ناهنجاری هایی که علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن زیبایی دندان ها، مشکلات متعددی را برای سلامت دهان و دندان ایجاد می کند، آندربایت می باشد. در این مقاله قصد داریم تا علل ایجاد، علائم، عوارض و راه های درمانی این عارضه را برایتان شرح دهیم.
بعد از جراحی فک چه عوارضی برای بیمار ایجاد می شود؟ عوارض کوتاه مدت و بلند مدت بعد از جراحی فک چیست؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این مقاله همراه ما باشید.
تمامی حقوق این وب سایت محفوظ میباشد، طراحی و بهینه سازی شده توسط گروه رویال مدیا