اورجت (جلو بودن فک بالا)؛ روشهای درمان اورجت + علائم، علل و عوارض

معرفی و آشنایی با اورجت
فهرست محتوا
به این مقاله امتیاز دهید

یکی از ناهنجاری‌هایی که می‌تواند تاثیر زیادی در زیبایی طرح لبخند فرد داشته باشد، اورجت (Overjet) است. در صورت عدم درمان این مشکل، احتمال بروز عوارضی وجود خواهد داشت. به همین دلیل، توصیه خیلی از دندانپزشکان این است که با استفاده از بهترین روش، برای درمان این ناهنجاری اقدام کنید.
دکتر فاطمه لبافی در ادامه علاوه بر بررسی علائم و عوارض احتمالی این اختلال، روش‌های درمانی آن را نیز معرفی کرده‌اند. برای کسب اطلاعات بیشتر، ادامه مطلب را از دست ندهید!

اورجت چیست؟

اورجت چیست؟در وضعیت نرمال و استاندارد، دندان‌های جلویی فک بالا باعث پوشیده شدن ۲ تا ۳ میلیمتر از دندان‌های جلویی فک پایین می‌شوند. خیلی از اوقات اورجت با اوربایت اشتباه گرفته می‌شود. اورجت به وضعیتی گفته می‌شود که دندان‌های قدامی فک بالا نسبت به دندان‌های فک مقابل، بیش از اندازه جلوتر قرار گرفته باشند. البته به این نکته توجه کنید که در اورجت، دندان‌ها صرفا از لحاظ فاصله افقی، جلوتر قرار گرفته‌اند. این یعنی از لحاظ فاصله عمودی، فاصله آنها نرمال است.

دلایل ایجاد اورجت چیست؟

دلایل ایجاد اورجت

اورجت به دلایل ارثی و محیطی به وجود می‌آید که در زیر به بررسی آنها می‌پردازیم:

  1. مکیدن طولانی مدت انگشت شست، لب و زبان مکیدن انگشت در تمام کودکان یک امر طبیعی و روتین است. اما در صورتی که این کار بیش از اندازه طولانی شود تا بعد از رویش دندان‌های دائمی نیز ادامه یابد، امکان آسیب به فک و دندان کودک وجود دارد و ناهنجاری‌هایی مانند اورجت بروز پیدا خواهند کرد. بنابراین کودکان حتما باید بعد از ۴ سالگی این عادت را ترک کنند.
  2. دلایل ژنتیکی در خیلی از مواقع، اورجت به دلایل ژنتیکی در کودک بروز پیدا می‌کند. در واقع عوامل ژنتیکی با تاثیر روی نحوه رویش دندان‌ها و رشد فک، می‌توانند سبب بروز چنین اختلالاتی شوند.
  3. مشکلات استخوانی گاهی به دلیل اختلالاتی که در فکین بیمار به وجود می‌آیند، این احتمال وجود دارد که فک بالا بیش از اندازه نسبت به فک مقابل، جلوتر قرار بگیرد. حتی گاهی به دلیل رشد بیشتر فک بالا، این مشکل بروز پیدا می‌کند.

هزینه درمان اورجت چقدر است؟

موارد بسیاری مانند شدت ناهنجاری، وسایل مورد نیاز، نوع روش درمانی و طول مدت درمان بر هزینه درمان اورجت اثرگذار هستند. در صورتی که صرفا نیاز به ارتودنسی باشد، هزینه آن خیلی کمتر از زمانی خواهد بود که علاوه بر ارتودنسی، نیاز به جراحی است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره هزینه درمان این مشکل، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی با ما تماس بگیرید.

انواع اورجت

انواع اورجت

به طور کلی سه نوع اورجت وجود دارد که عبارت‌اند از:

  1. اورجت اسکلتی

    در صورتی که این ناهنجاری به وسیله اسکلت زیرین و فک ایجاد شود و فک بالا از فک پایین جلوتر قرار گرفته باشد، اورجت از نوع اسکلتی است.

  2. اورجت دندانی

    زمانی که موقعیت فک‌ها صحیح است، اما دندان ها وضعیت نامرتبی دارند، اورجت دندانی اتفاق افتاده است.

  3. اورجت ترکیبی

    این نوع اورجت زمانی ایجاد می‌شود که مشکلات فکی و دندان‌ها هر دو هم اتفاق افتاده باشند.

روش‌های درمان اورجت چیست؟

روش‌های درمان اورجت

شدت ناهنجاری بیمار و سن او از عوامل مهمی برای انتخاب روش درمان هستند. این روش‌ها، می‌توانند شامل اصلاح نامرتبی دندان‌ها، دستگاه‌های متحرک ارتودنسی، کشیدن دندان و یا عمل جراحی باشد. به طور کلی متخصص دندانپزشکی با در نظر گرفتن تمامی شرایط، بهترین روش درمان را برای شما انتخاب می‌کند.
در ادامه شما را با انواع روش‌های درمان این ناهنجاری آشنا خواهیم کرد:

  1. ارتودنسی

    معمولا برای درمان اورجت با ارتودنسی از ابزارهای زیر استفاده می‌شود:

    • استفاده از براکت‌های ارتودنسی در صورتی که مشکل فقط مربوط به دندان‌ها باشد، دندانپزشک می‌تواند با استفاده از براکت‌های ارتودنسی، دندان‌ها را به موقعیت صحیح هدایت کند. با این کار، مشکل اورجت بیمار نیز برطرف خواهد شد.
    • ابزار Herbst یکی از ابزار‌هایی که نتیجه قابل پیش بینی را برای بیمار ارائه می‌کند، Herbst بوده که نوعی ابزار ثابت است و بیمار نمی‌تواند آن را از دهان خود خارج کند. این ابزار قدرتمند سبب جلو راندن فک پایین می‌شود و فاصله دندان‌های قدامی ‌فک بالا و پایین را کاهش می‌دهد. این ابزار برای افرادی که نیاز به تغییرات دندانی و اسکلتی دارند، بسیار مناسب است.
    • هدگیر شاید هدگیر ظاهر مناسبی نداشته باشد، اما نتیجه خوبی در روند درمان ایجاد می‌کند. هدگیر نیز با حرکت فک بالا به سمت عقب و فک پایین به سمت جلو، می‌توان برای درمان این مشکل گزینه مناسبی باشد.
    • ابزار Twin Block این ابزار جزء دستگاه‌های متحرک برای درمان این مشکل محسوب می‌شود. معمولا حدود ۹ تا ۱۲ ماه زمان نیاز است تا این ابزار بتواند اثر خود را در درمان اورجت نشان دهد. Twin Block به طور معمول از پلیت آرواره‌های بالا و پایین تشکیل شده و دارای یک پیچ برای تنظیم است. ممکن است این ابزار به عنوان مرحله ابتدایی درمان و قبل از شروع استفاده از بریس برای کودک استفاده شود.
    • الاینر شفاف در صورتی که اورجت جزئی باشد، به کمک الاینر شفاف که یکی از ابزار ارتودنسی متحرک است، درمان انجام می‌شود. الاینر از جنس نوعی پلاستیک شفاف بوده که به دلیل نامرئی بودن، مورد پسند بسیاری از نوجوانان و بزرگسالان قرار گرفته است.
  2. کشیدن دندان

    گاهی اوقات قبل از انجام روش‌های ارتودنسی، ممکن است نیاز باشد فرد برای کشیدن یک یا تعداد بیشتری از دندان‌ها اقدام کند. این روش معمولا زمانی که فک فضای کافی برای دندان‌ها ندارد، استفاده می‌شود.

  3. جراحی

    در برخی مواقع ناهماهنگی رشد فک، به تنهایی با ارتودنسی درمان نمی‌شود. در این صورت، برای اصلاح این ناهنجاری از جراحی کمک گرفته می‌شود.

عوارض اورجت

عوارض اورجت

به طور کلی درمان اورجت با بهبود وضعیت دهان و دندان، سبب ایجاد لبخندی زیبا برای شما خواهد شد. اما در صورت عدم درمان این ناهنجاری، مشکلات بیشتری برای شما به وجود خواهند آمد که در زیر به آنها اشاره شده است:

  1. آسیب به لثه در صورت پیشرفت بیش از اندازه اورجت، دندان‌های پایین به طور کامل در پشت دندان‌های بالایی قرار می‌گیرند که در نتیجه با خط لثه برخورد خواهند داشت. آسیب لثه می‌تواند بیماری‌های متعدد لثه و از دست رفتن دندان را به دنبال داشته باشد.
  2. ایجاد مشکل در غذا خوردن و تکلم ادا کردن کلمات برای فردی که دارای اورجت است، ممکن است تا حدودی سخت باشد و نیاز به تلاش بیشتری برای گفتن برخی از کلمات خاص داشته باشد. همچنین به دلیل ناهماهنگی بین فک بالا و پایین و یا دندان‌های این دو فک، جویدن غذا مشکل خواهد بود.
  3. آسیب رسیدن به دندان‌ها زمانی که دندان‌ها دارای ناهماهنگی باشند، دائما به هم برخورد خواهند کرد. در نتیجه مینای دندان آسیب می‌بیند و دندان‌ها دچار سایش و پوسیدگی می‌شوند.
  4. آپنه خواب تقریبا افرادی که به اورجت مبتلا هستند، دهان کوچکی دارند و وقفه تنفسی برای آنها به وجود خواهد آمد.
  5. درد فک نامرتب بودن دندان‌ها و مشکلات فک، می‌تواند سبب درد در ناحیه فک و سر شوند.

نحوه پیشگیری از ایجاد اورجت

تنها راه حل برای پیشگیری از اورجت، کاهش عوامل محیطی است. والدین باید تا حد امکان از مکیدن انگشت و جویدن ناخن فرزندان خود بعد از ۴ سالگی، جلوگیری کنند. در صورتی که کودک در سن ۵ سالگی به بعد موفق به ترک این عادات نشد، باید از متخصص ارتودنسی کمک بگیرند.

سوالات متداول

  1. درمان اورجت باید توسط چه کسی انجام شود؟

    درمان اورجت به هر روشی که انتخاب شود، حتما باید توسط متخصص ارتودنسی تایید شود. در صورتی که جراحی برای درمان مد نظر باشد، متخصص ارتودنسی باید شما را به جراح فک و صورت ارجاع دهد.

  2. مراقبت‌های بعد از درمان اورجت چیست؟

    در حین درمان و همچنین بعد از آن، رعایت بهداشت دهان و دندان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که در صورت عدم رعایت آن مشکلات زیادی برایتان به وجود خواهند آمد. بنابراین مسواک زدن صحیح و منظم، استفاده از دهانشویه و تغذیه مناسب را جدی بگیرید.

  3. اورجت سبب تغییر در چهره بیمار می‌‎شود؟

    بله، به طور معمول با توجه به جلوتر بودن دندان‌های فک بالا، لب بالایی بیمار نیز به تبع آن برآمده‌تر خواهد بود.

  4. آیا می‌توان با روش‌‌های خانگی اورجت را درمان کرد؟

    خیر، اورجت نیاز به مداخله متخصص ارتودنسی دارد. با روش‌های خانگی نمی‌توان چنین مشکلی را درمان کرد. حتی ممکن است به دلیل استفاده از روش‌های نامناسب، مشکلات بیشتری برای خود به وجود آورید.

  5. تفاوت اورجت و اوربایت چیست؟

    اورجت و اوربایت وضعیتی بسیار مشابه دارند، اما با یکدیگر متفاوتند. در هر دو مورد، دندان‌های قدامی ‌فک بالا جلوتر از دندان‌های جلویی فک پایین قرار می‌گیرند. در اورجت، فاصله افقی بین دندان‌ها دو فک بیشتر از حالت عادی است. اما در اوربایت، همپوشانی عمودی بین دندان‌های دو فک افزایش می‌یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان