رشد دندان ها در طول مراحل زندگی همه ما، ادامه دارد. تکمیل این روند بر عهده آخرین دندان یعنی دندان عقل می باشد. بر خلاف اسمی که دارد، هیچ ربطی به عقل و کامل شدن آن ندارد. دندان عقل به تعداد 4 دندان در پشت دندان های آسیاب، در فک بالا و در فک پایین قرار دارد که در سن بین 17 تا 25 سالگی رشد می کنند. دندان عقل انواع متفاوتی دارد، در برخی از افراد این دندان ها کامل رشد کرده و در برخی دیگر به صورت نهفته باقی می مانند. در اکثر مواقع رشد این دندان به حالت صحیحی نبوده و تقریبا دندان های دیگر را تحت تاثیر قرار می دهد. در ادامه این مقاله شما را با تمام جزئیات دندان عقل آشنا خواهیم کرد.
یکی دیگر از دندان های دائمی به نام دندان عقل، آخرین دندانی است که رشد دندان ها را تکمیل می کند. تمام افراد دارای این دندان هستند، اما در برخی از آن ها کاملا رشد کرده و در بعضی دیگر به حالت نهفته در زیر بافت لثه باقی می ماند.
به طور کلی موارد متفاوتی بر هزینه درمان تاثیر می گذارند. مواردی مانند موقعیت کلینیک دندانپزشکی، مهارت و تخصص دندانپزشک، بیمه و پیچیدگی های درمان بر هزینه کشیدن دندان عقل تاثیر گذار می باشند. هزینه کشیدن دندان عقلی که کاملا رشد کرده باشد، با دندان عقل نهفته متفاوت است، زیرا دندان عقل نهفته به جراحی پیچیده تری نیازمند است. برای آگاهی از قیمت کشیدن دندان عقل باید برای ویزیت به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایید. به طور کلی هزینه کشیدن دندان در سال 1402، پانصد هزار تومان می باشد.
...
زمانی که دندان عقل به صورت نادرست در حال رشد باشد و یا اگر مشکلاتی را برای سلامت دهان و دندان ایجاد کرده باشد، دندانپزشک برای محافظت از دندان ها و لثه اقدام به کشیدن دندان عقل خواهد کرد. اگر دندان عقل قبل از بروز عفونت و هر مشکلی کشیده شود، باعث صرفه جویی در زمان و هزینه خواهد شد. کشیدن دندان عقل مزایای بسیاری دارد، اما همه افراد نیاز به کشیدن آن ندارند. بسیاری از دندانپزشکان توصیه کردند که اگر دندان عقل مشکلاتی را برای فرد ایجاد نمی کند، بهتر است به جای کشیدن آن به دقت از دندان عقل خود مراقبت کنند. با این حال مزایای کشیدن دندان عقل عبارتند از:
کاهش احتمال فشردگی دندان ها
دندان های عقل گاهی به شکل مرتب پشت دندان های آسیای دوم رشد کرده و گاهی به صورت زاویه دار رشد می کنند. رشد زاویه دار دندان عقل می تواند منجر به تحت فشار قرار گرفتن دندان های مجاور شود. همچنین زاویه دار بودن آن باعث تجمع ذرات غذایی و باکتری ها شده و احتمال بروز پوسیدگی دندان را افزایش می دهد. در برخی اوقات کشیدن دندان عقل در زمان مناسب می تواند جای کافی را برای سایر دندان ها حفظ کرده و نیاز به ارتودنسی را کاهش دهد.راحت تر شدن بهداشت دهان و دندان
جایگاه دندان عقل در پشت تمام دندان ها و انتهای دهان می باشد، بنابراین تمیز کردن آن ها با مسواک و نخ دندان بسیار ضعیف صورت می گیرد که این موضوع باعث تجمع باکتری ها و ذرات غذایی شده و در نهایت پوسیدگی دندان، بوی بد دهان و عفونت های لثه را به دنبال خواهد داشت. به همین جهت، کشیدن دندان از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری خواهد کرد.صرفه جویی در هزینه در طولانی مدت
گاهی اوقات وجود دندان عقل در دهان، با ایجاد مشکلات متعددی می توان سبب آسیب به عصب و استخوان شود. قطعا درمان این مشکلات به سادگی و با هزینه های جزئي امکان پذیر نخواهد بود و نیاز به جراحی پیچیده تری دارد. برای جلوگیری از این اتفاق باید برای چکاپ دندان ها به صورت منظم به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید تا دندانپزشک، بر وضعیت دندان ها نظارت داشته باشد و در صورت لزوم بهترین تشخیص را در ارتباط با دندان عقل دهد.در ابتدا باید بدانید کشیدن دندان عقل همیشه اجبار نمی باشد. ضرورت کشیدن دندان عقل زمانی می باشد که این دندان به شکل کامل رشد نکرده باشد و یا نهفته باشد. در این شرایط دندان عقل می تواند به دندان های دیگر آسیب وارد کند، به همین جهت کشیدن آن ضرورت پیدا می کند. به طور معمول رشد دندان عقل با درد و فشار، احساس می شود و تقریبا افراد متوجه رشد آن خواهند شد. اگر دندان عقل نصفه رشد کرده باشد، می تواند سبب تجمع باکتری ها و باقیمانده غذا ها شود. همچنین در اکثر اوقات چون بهداشت دهان برای این دندان به شکل ضعیف انجام می شود، به مرور زمان پلاک دندان تشکیل خواهد شد. این لایه تشکیل شده بر روی دندان، اگر از بین نرود، مشکلات متعددی مانند پوسیدگی دندان، بیماری های لثه، عفونت بافت داخلی دهان و آبسه را ایجاد خواهد کرد. در ادامه برخی از دلایل مهم ضرورت کشیدن دندان عقل را برایتان شرح می دهیم:
در اکثر مواقع رشد دندان عقل به شکل کامل نمی باشد، زیرا معمولا به خاطر فضای ناکافی نمی تواند به شکل صحیحی رشد کند، بنابراین رشد آن اغلب زاویه دار بوده و دندان های مجاور را تحت تاثیر قرار می دهد. بیشتر اوقات دندان عقل فضای کافی برای حرکت ندارد و این اتفاق کاملا شایع است، پس خیلی نگران این موضوع نباشید. دندانپزشک با تشخیص به موقع، بهترین تصمیم را برای دندان عقل خواهد گرفت و در صورت لزوم بهترین زمان را برای کشیدن آن تعیین می کند. بسیاری از افراد هیچ مشکلی با دندان عقل خود پیدا نمی کنند، اما برعکس، دندان عقل برای برخی از افراد عوارضی به دنبال دارد. به همین دلیل زمان کشیدن دندان عقل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این زمان برای تمام افراد یکسان نمی باشد، زیرا موارد متعددی مانند شدت درد، وسعت علائم، تاثیر دندان عقل بر سایر دندان ها و غیره دارد، اما در یک حالت کلی دندانپزشکان توصیه کرده اند که اگر دندان عقل فضای کافی برای رشد خود ندارد، بهتر است تا بعد از سن 18 سالگی کشیده شود.
دندان عقل به شکل نهفته، نیمه نهفته و کاملا رشد کرده وجود دارد، همچنین در برخی از افراد ممکن است دندان عقلی وجود نداشته باشد یا بیش از یک دندان نهفته وجود داشته باشد.
برای جراحی دندان عقل، بعد از بی حسی ابتدا دندانپزشک لثه را برش داده و این شکاف را تا حدی پیش می برد که دندان عقل مشخص شود. پس از آن با کمک ابزار مخصوصی به خارج کردن مایع دور دندان عقل می پردازد. در برخی مواقع، شرایط دندان عقل به گونه ای می باشد که باید به دو قسمت تقسیم شود. این وضعیت جراحی را پیچیده تر خواهد کرد. تقسیم این دندان به دو قسمت به این دلیل است که دندانپزشک به کمک الیویتور، دندان عقل را راحت تر از دهان خارج کند. در ادامه ناحیه مورد نظر کاملا شست و شو داده شده و دندانپزشک با بخیه لثه را به حالت اولیه خود برمی گرداند. توجه داشته باشید که بعد از اتمام جراحی، دندانپزشک توصیه های مهمی را به شما خواهد گفت که باید به آن ها توجه داشته باشید. رعایت دستورالعمل های دندانپزشک، اهمیت بسیار زیادی دارد و اگر به آن ها توجهی نداشته باشید، دچار عفونت دندان خواهید شد.
برای کاهش درد دندان عقل به صورت موقت در منزل، می توانید از برخی راهکار ها استفاده داشته باشید. استفاده از کمپرس یخ می تواند باعث کاهش ورم و بی حس شدن درد شود. همچنین استفاده از دارو های مسکن مانند ایبوپروفن، استامینوفن یا ناپروکسن تا زمان مراجعه به مطب دندانپزشکی می تواند کمک بزرگی برایتان به حساب بیاید. استفاده از روغن میخک به دلیل داشتن خواص ضد باکتریایی می تواند برای تسکین درد موثر باشد.
دندان عقل برای بسیاری از افراد در طول زندگیشان، ناراحتی و مشکلی ایجاد نخواهد کرد، اما اگر دندانپزشک مشکلات احتمالی را تشخیص دهد، بهتر است که کشیدن آن در سنین پایین تر انجام شود. در سنین جوانی ریشه دندان عقل آنچنان محکم نشده و کشیدن آن علاوه بر اینکه راحت تر است، درد کمتری را نیز به همراه دارد. به طور معمول اگر دندان عقل به شکل نهفته زیر لثه باقی بماند و به جای رشد معمولی مانند سایر دندان ها، زاویه دار و یا به صورت افقی رشد کند، مشکلاتی را ایجاد می کند. یکی از دلایل بروز چنین مشکلی، کوچک بودن فک می باشد که چون فضای کافی برای رشد دندان عقل وجود ندارد، این دندان با رشد نامناسب به دندان های دیگر نیز آسیب وارد می کند. برخی مواقع دندان عقل می تواند با فشار به ریشه دندان های آسیاب، درد زیادی را به همراه داشته باشد. اگر این دندان به صورت نصفه رشد کرده باشد، می تواند در هنگام جویدن غذا نیز درد و ناراحتی برای بیمار به وجود بیاورد.
کشیدن دندان عقل مانند هر جراحی دیگری می تواند عوارضی به دنبال داشته باشد که در زیر به آن ها اشاره شده است:
بروز عفونت
یکی از نشانه های عفونت بعد از کشیدن دندان عقل، تب می باشد که اگر مدت زمان زیاد و مدامی دچار تب بودید، باید به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایید.آسیب رسیدن به دندان های دیگر در حین جراحی دندان عقل
در صورتی که دندانپزشک تخصص و مهارت کافی برای کشیدن دندان عقل را نداشته باشد، احتمال دارد که به دندان های کناری، آسیب وارد نماید.آسیب به عصب در زمان تزریق بی حسی موضعی
این اتفاق نیز ممکن است، ناشی از عدم تخصص و مهارت دندانپزشک باشد.عدم باز شدن کامل دهان به دلیل گرفتگی و درد دهان
بعد از کشیدن دندان عقل به دلیل وجود درد و تورم، احتمال گرفتگی عضلات دهان وجود دارد.احتمال شکستگی استخوان در افراد مسن تر
با افزایش سن و تحلیل استخوان فک، ممکن است استخوان مقاومت کافی در زمان کشیدن دندان عقل را نداشته و احتمال شکستگی آن وجود دارد.حدود 8 ساعت قبل از جراحی دندان عقل، باید از مصرف الکل و دخانیات پرهیز کنید. مسواک زدن قبل از مراجعه به مطب دندانپزشکی، با کاهش باکتری ها ریسک عفونت را کم می کند. توصیه می شود برای جراحی دندان عقل یک همراه به مطب دندانپزشکی ببرید.
پس از جراحی دندان عقل لازم است تا دستورالعمل هایی را رعایت کنید که در زیر به
آن ها اشاره شده است:
آیا کشیدن دندان عقل عوارض دارد؟ اگر پاسخ مثبت است، عوارض آن چیست؟ چگونه میتوان از این عوارض پیشگیری کرد؟ در چه صورت نکشیدن این دندان عوارض دارد؟ نکشیدن آن چه عوارضی ایجاد میکند؟ در این مطلب با ما همراه باشید تا تمام اطلاعات و نکات لازم درباره عوارض کشیدن و نکسیدن دندان عقل را به دست آورید.
آیا خونریزی بعد از کشیدن دندان عقل طبیعی است؟ تا چند ساعت بعد از کشیدن دندان عقل خونریزی داریم؟ چه روشهایی در بند آوردن خونریزی بعد از کشیدن دندان عقل موثر هستند؟ بهترین روش برای این کار کدام است؟ چنانچه به دنبال کسب اطلاعات و نکات لازم در این خصوص هستید، شما را به مطالعه این مطلب مفید و مختصر دعوت میکنیم.
آیا پوسیدگی دندان عقل شایع است؟ علت این اتفاق چیست؟ پوسیدگی این دندان چه علائمی دارد؟ دندانپزشک از چه روشهایی برای درمان آن استفاده میکند؟ هزینه انجام این درمانها چقدر است؟ چنانچه به دنبال پاسخ این سوالات هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا علاوه بر دریافت این اطلاعات، با روشهای پیشگیری از پوسیدگی این دندان نیز آشنا شوید.
آیا پس از کشیدن دندان عقل خود دچار عارضه قفل شدن فک شدهاید؟ آیا به دنبال دانستن علت ایجاد آن و همچنین راه حلهایی برای کمک به بهبود آن هستید؟ آیا میخواهید بدانید که ایت اتفاق دائمی است و یا بعد از مدت محدودی از بین میرود؟ آیا درمان نکردن این مشکل عوارضی را برای فرد به وجود میآورد؟ چنانچه به دنبال دریافت اطلاعات کامل و مفید درباره باز نشدن دهان بعد از کشیدن دندان عقل هستید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
گاهی به دلیل نهفته بودن دندان عقل و فشاری که به دندان های کناری و استخوان فک وارد میکند، لازم است دندان عقل کشیده شود. اما مناسب ترین سن کشیدن دندان عقل چند سال است؟ عوارض کشیدن دندان عقل چیست و چه مراقبت هایی بعد از کشیدن دندان عقل باید انجام شود؟ در این مقاله به تمام این سوالات پاسخ داده خواهد شد.
تمامی حقوق این وب سایت محفوظ میباشد، طراحی و بهینه سازی شده توسط گروه رویال مدیا