دندان عقل؛ دندان عقل کجاست و چند عدد در دهان وجود دارد؟ + سوالات

دندان عقل | هزینه، مزایا، علل، عوارض و بهترین زمان کشیدن دندان عقل
فهرست محتوا (کلیک کنید)
۵/۵ - (۱ رای)

رشد دندان ها در طول مراحل زندگی همه ما، ادامه دارد. تکمیل این روند بر عهده آخرین دندان یعنی دندان عقل می باشد. بر خلاف اسمی که دارد، هیچ ربطی به عقل و کامل شدن آن ندارد. دندان عقل به تعداد ۴ دندان در پشت دندان های آسیاب، در فک بالا و در فک پایین قرار دارد که در سن بین ۱۷ تا ۲۵ سالگی رشد می کنند. دندان عقل انواع متفاوتی دارد، در برخی از افراد این دندان ها کامل رشد کرده و در برخی دیگر به صورت نهفته باقی می مانند. در اکثر مواقع رشد این دندان به حالت صحیحی نبوده و تقریبا دندان های دیگر را تحت تاثیر قرار می دهد. در ادامه این مقاله شما را با تمام جزئیات دندان عقل آشنا خواهیم کرد.

دندان عقل چیست؟

دندان عقل چیست؟

دندان عقل، آخرین دندانی است که در دهان هر فرد رویش پیدا می‌کند و رشد دندان‌ها را تکمیل می کند. تمام افراد دارای این دندان هستند، اما در برخی از آنها کاملا رشد کرده و در بعضی دیگر به حالت نهفته در زیر بافت لثه باقی می‌ماند. دندان عقل در مقایسه با سایر دندان‌های دهان، آناتومی مشخصی ندارد و نسبت به آنها، بیشترین تنوع آناتومی را دارد؛ به همین دلیل پروسه‌های دندانپزشکی را با مشکل مواجه می‌کند.

انواع دندان عقل

انواع دندان عقل

دندان عقل بسته به میزان رویشی که دارد، در سه گروه زیر طبقه‌بندی می‌شود:

  1. دندان عقل کاملا رویش یافته

    در خیلی از افراد، دندان عقل به خوبی رویش پیدا کرده و مشکلی از برای فرد به وجود نمی‌آورد. چنین دندانی می‌تواند عملکرد دندان‌های آسیاب را تقویت کند.

  2. دندان نهفته

    در برخی از بیماران ممکن است دندان عقل در زیر لثه پنهان بماند. در این گونه بیماران به دلایل مختلف دندان عقل نهفته باقی می‌ماند و ممکن است مشکلاتی برای سایر دندان‌ها ایجاد کند. درصورتی که این دندان برای فرد مشکل ایجاد کند، با جراحی آن را از دهان خارج می‌کنند.

  3. دندان نیمه نهفته

    گاهی ممکن است به هر دلیلی، رویش دندان عقل به طور کامل اتفاق نیفتد. در این شرایط دندان به صورت نیمه نهفته باقی مانده و احتمال پوسیده شدن آن بیشتر خواهد بود. چرا که این گونه دندان‌ها فضای مناسبی برای تجمع باکتری‌ها فراهم می‌کنند.

نشانه‌های رشد دندان عقل

همانطور که اشاره شد، تعداد دندان های عقل ۴ تا است و در چهار سمت دهان قرار گرفته است. دندان عقل معمولاً در سن ۱۶ تا ۲۳ سالگی در دهان رشد می کند. رشد چنین دندانی با یکسری نشانه‌ها همراه است که در ادامه بیان شده‌اند:

  1. به طور معمول رویش این دندان با درد کمی همراه است. شدت این درد ممکن است در بازه زمانی مختلف متفاوت باشد.
  2. رشد دندان عقل سبب تحریک لثه آن ناحیه می‌شود. در این شرایط معمولا در صورت تماس مواد غذایی با این ناحیه، کمی سوزش و درد احساس می‌شود.
  3. ممکن است لثه در آن ناحیه کمی ملتهب و دچار قرمزی شود.
  4. ممکن است قسمت کوچکی از دندان در انتهای دهان قابل مشاهده باشد. نوک دندان عقل در این افراد با زبان به‌راحتی قابل لمس است.

مشکلات متداول دندان عقل

دندان عقل برای بسیاری از افراد در طول زندگیشان، ناراحتی و مشکلی ایجاد نخواهد کرد؛ اما در برخی از افراد، رویش این دندان با مشکلاتی همراه است که در ادامه بیان شده‌اند:

  1. عدم رویش کامل دندان به طور معمول اگر دندان عقل به شکل نهفته زیر لثه باقی بماند. در چنین مواقعی، دندان به دلیل محصور شدن در داخل بافت لثه، می‌تواند باعث درد و تورم در آن ناحیه شود.
  2. رشد زاویه دار گاهی اوقات هم دندان عقل به جای رشد معمولی، به صورت زاویه دار و یا افقی رشد می‌کند. یکی از دلایل بروز چنین مشکلی، کوچک بودن فک است؛ چون فضای کافی برای رشد دندان عقل وجود ندارد، این دندان با رشد نامناسب به دندان‌های دیگر نیز آسیب وارد می کند.
  3. آسیب به ریشه دندان مجاور برخی مواقع دندان عقل می‌تواند با فشار به ریشه دندان‌های آسیاب، درد زیادی را به همراه داشته باشد.
  4. تجمع جرم و پلاک اگر دندان به صورت نیمه نهفته رویش پیدا کرده باشد، می‌تواند فضای خوبی برای تجمع پلاک و تبدیل آن به جرم ایجاد کند. به همین دلیل هم ممکن است سبب بروز مشکلاتی در لثه و دندان شود.

سوالات متداول

  1. دندان عقل در چه صورتی مشکل ساز می‌شود؟

    درصورتی که دندان عقل به صورت نیمه نهفته یا نهفته در دهان باقی بماند، ممکن است مشکلاتی برای بیمار ایجاد کند. به‌عنوان مثال، اکثر دندان‌هایی که به صورت نهفته باقی می‌مانند، باز زاویه در حال رویش هستند. این وضعیت ممکن است سبب آسیب به دندان کناری شود. همچنین، دندان نیمه نهفته احتمال تجمع جرم و پلاک و در نتیجه مشکلات ناشی از آن را افزایش می‌دهد.

  2. آیا حتما باید دندان عقل را کشید؟

    خیر، بسته به شرایط دندان ممکن است هیچ نیازی به این کار نباشد. اگر دندان برای فرد مشکل‌ساز باشد، احتمالا باید کشیده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب تصادفی
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان