بهداشت و نحوه شستن دندان ارتودنسی؛ آموزش استفاده از وسایل بهداشتی ارتودنسی

اهمیت مسواک زدن دندان ها در حین درمان ارتودنسی
فهرست محتوا
۵/۵ - (۱ رای)

در صورتی که در دوره درمان ارتودنسی ثابت هستید، توجه داشته باشید که علاوه بر مراقبت از دندان ها باید از دستگاه ارتودنسی خود مراقبت کنید. به توصیه متخصصان ارتودنسی، رعایت بهداشت دهان و دندان در زمان درمان ارتودنسی اهمیت بیشتری دارد، زیرا دندان ها بیشتر در معرض آسیب و پوسیدگی قرار دارند. پس اگر می خواهید دوره ارتودنسی دندانی موفقی را به اتمام برسانید، باید کاملا مراقب تمیز بودن دندان ها و دستگاه ارتودنسی خود باشید. شاید چگونگی رعایت بهداشت دندان ها در دوران ارتودنسی برای شما سوال باشد. در این مقاله با توجه به اطلاعاتی که متخصصان ارتودنسی کسب کردند، شما را با نحوه صحیح مسواک زدن در ارتودنسی و بهداشت دهان و دندان در این روش آشنا خواهیم کرد.

اهمیت مسواک زدن دندان ها در حین درمان ارتودنسی

اهمیت مسواک زدن دندان ها در حین درمان ارتودنسی

برخی باکتری ها و پلاک ها بر روی دندان ها با ترشح نوعی اسید، باعث نابودی سطح دندان و در نهایت پوسیدگی دندان می شوند. برای اینکه مانع ایجاد پوسیدگی دندان های خود شوید، باید رعایت بهداشت دهان و دندان را جدی بگیرید. اگر دارای براکت های ارتودنسی هستید، باید به طور جدی تری این مراقبت ها را رعایت کنید، زیرا تا زمانی که درمان ارتودنسی دندان را انجام می دهید، بهداشت دهان و دندان کمی سخت تر می شود. تمیز کردن سیم ها و براکت ها نیازمند تلاش بیشتری می باشد. اگر این کار را به درستی انجام ندهید، احتمال بروز پوسیدگی دندان و بیماری های لثه به شدت افزایش می یابد. به همین جهت استفاده از مسواک مناسب، اهمیت بسیاری دارد.

مشخصات مسواک مخصوص ارتودنسی

برای تمیز کردن بهتر دندان ها در حین درمان ارتودنسی، بهتر است مسواک مخصوص ارتودنسی را مورد استفاده قرار دهید. امروزه با پیشرفت تکنولوژی انواع مختلفی از مسواک ها به بازار ورود پیدا کرده اند که شاید انتخاب مسواک مناسب را برای شما سخت کند. طبق نظر متخصصان ارتودنسی، مسواک مناسب برای این کار نباید خیلی بزرگ و یا خیلی کوچک باشد. همچنین مسواک دارای برس خیلی نرم و یا خیلی زبر نباشد. در نتیجه تمام سطوحی که تمیز کردن آن برای بیمار سخت است، راحت تر صورت می گیرد.

مسواک زدن در حین ارتودنسی ثابت

مسواک زدن در حین ارتودنسی ثابت

با توجه به نظر متخصصان ارتودنسی، مسواک زدن در زمان درمان ارتودنسی با مسواک زدن در زمان عادی، متفاوت می باشد. برای مسواک زدن در زمان درمان ارتودنسی باید نکات زیر را رعایت کنید.

  1. زمانی که دستگاه ارتودنسی ثابت را در دهان دارید، دندان ها و لثه ها نسبت به شرایط عادی حساس تر می باشند، به همین جهت باید از مسواک مناسب استفاده نمایید.
  2. زاویه مسواک نسبت به لثه باید حدود ۴۵ درجه باشد و آنگاه شروع به مسواک زدن کنید. سعی کنید حدود ۱۰ ثانیه برای هر دندان وقت بگذارید و هر دندان را به حالت چرخش مسواک بزنید.
  3. برای اینکه بتوانید بین براکت ها و سیم ها را تمیز کنید، باید کمی مسواک را روی براکت ها و سیم ها فشار دهید تا برس مسواک بین آن ها فرو رود. در ادامه برای تمیز شدن تمام فضای پشت سیم و براکت ها، مسواک را به آرامی حرکت دهید.
  4. طبق توصیه متخصصان ارتودنسی، از خمیر دندان های حاوی فلوراید برای مسواک زدن استفاده نمایید تا با کاهش هرگونه میکروب از محیط دهان، احتمال بروز پوسیدگی کاهش یابد.
  5. در حین درمان ارتودنسی، بافت لثه حساسیت بیشتری پیدا می کند، بنابراین باید با مسواک مخصوصی که متخصص دندانپزشکی به شما معرفی کرده، به آرامی به تمیز کردن لثه بپردازید.
  6. یکی دیگر از توصیه های دندانپزشک به شما، استفاده از مسواک های بین دندانی خواهد بود که به کمک آن می توانید فضای بین دندان ها و سیم ها را تمیز کنید.
  7. بعد از خوردن هر وعده غذایی، باید دندان های خود را با توجه به تمام نکات بیان شده تمیز کنید.

عملکرد مسواک های دستی نسبت به مسواک های برقی

در ارتباط با اثر بخشی بهتر مسواک برقی بر تمیز کردن دندان ها در مقایسه با مسواک های دستی، بحث های طولانی به وجود آمده که تا به حال اثبات نشده است. در بیشتر مطالعاتی که انجام شده است، کارایی مسواک های برقی با مسواک های دستی مشابه بوده و عاملی که برای از بین بردن پلاک ها از روی دندان اهمیت دارد، نحوه و روش مسواک زدن می باشد. بنابراین بهتر است تا به دنبال یک روش مناسب برای مسواک زدن دندان هایتان باشید و در نظر داشته باشید که تفاوتی بین مسواک برقی و مسواک دستی وجود ندارد. با این وجود امکان دارد که مسواک های برقی شما را بیشتر برای رعایت بهداشت دهان و دندان تشویق کند، زیرا ظاهری جذاب دارند و کار با آن ها ساده است.

زمان تعویض مسواک ارتودنسی

معمولا مسواک های ارتودنسی باید هر ۶ ماه عوض شوند، زیرا بتدریج برس مسواک از بین خواهد رفت. اگر دارای دستگاه ارتودنسی در دهان خود هستید، حتما متوجه از بین رفتن زود هنگام برس مسواک خود شده اید. این موضوع کاملا طبیعی می باشد، زیرا دستگاه های ارتودنسی از دندان های طبیعی سخت تر می باشند.

طریقه صحیح مسواک زدن دندان های دارای بریس

طریقه صحیح مسواک زدن دندان های دارای بریس

در این قسمت شما را با نحوه صحیح مسواک زدن بخش های مختلف دندان در زمان ارتودنسی آشنا می نماییم.

  1. مسواک زدن سطح خارجی دندان

    تمیز کردن سطح خارجی دندان ها به صورت زیر می باشد:
    • ابتدا دندان هایتان را روی هم قرار دهید و از سطح پایینی دندان های خود، مسواک زدن را شروع کنید. مسواک را با حرکات آرام به سمت جلو و عقب به حرکت در بیاورید. مطمئن شوید که مسواک همه دندان های آسیای عقبی را تمیز کرده است.
    • اکنون بخش خارجی دندان های بالای خود را با حرکات آرام و دایره ای مسواک کنید. توجه داشته باشید که مسواک به تمام بخش های دندان های آسیا دسترسی داشته باشد.
    • برای تمیز کردن بریس ها می توانید از مسواک های کوچک گرد استفاده نمایید. سعی کنید ۲۵ تا ۳۰ ثانیه برای هر براکت زمان بگذارید. باید سعی کنید مسواک را به خوبی روی براکت ها حرکت دهید.

  2. مسواک زدن بخش داخلی دهان

    مسواک را به طور کامل به سمت های متفاوت بالا، پایین، عقب و جلو حرکت دهید تا بخش های داخی دهان به درستی تمیز شوند.

  3. مسواک زدن تاج دندان

    به صورت عمودی مسواک را روی فضای بین دندان های خود قرار دهید و از حرکات چرخشی هم کمک بگیرید. این کار سبب می شود تا تمام نقاطی که پلاک و مواد غذایی در آن ها قرار گرفته اند، تمیز شود.

مراقبت از دهان و دندان در حین درمان ارتودنسی

مراقبت از دهان و دندان در حین درمان ارتودنسی

برای مراقبت از دندان ها در زمان ارتودنسی، باید مواردی را رعایت نمایید که شامل موارد زیر می شوند:

  1. شستشوی دهانبهتر است قبل از مسواک زدن کمی آب در دهان خود قرقره کنید. این کار به خارج شدن ذرات باقی مانده غذا در دهان کمک بسیاری می کند. آب گرم سبب تسکین دندان ها شده و همچنین برس مسواک را نرم می کند.
  2. نخ دندان زدنشاید نخ دندان کشیدن در حین ارتودنسی کار بسیار سختی به نظر برسد، اما استفاده از آن کمک بزرگی برای بهداشت دهان و دندان است. نخ دندان را دور انگشت سبابه خود پیچیده و آن را از بین دندان های خود عبور دهید. خم کردن نخ دندان به شکل C، به خارج کردن هر چیز اضافی بین دندان ها کمک می کند.
  3. استفاده از دهانشویهشستشوی دهان با دهانشویه می تواند علاوه بر ضد عفونی کردن محیط دهان، می تواند باعث حفاظت از حفره هایی از دهان که مسواک به آن قسمت ها دسترسی ندارد، شود.
  4. قرقره کردن آب نمکاین کار برای جلوگیری از التهاب لثه، بسیار موثر می باشد.
  5. شستشوی مسواک قبل و بعد از مسواک زدنباکتری ها و ذرات مواد غذایی بر روی مسواک باقی می مانند، بنابراین مسواک خود را با آب داغ شسته و با کشیدن انگشت خود به سمت بالا و پایین روی برس مسواک، ذرات باقی مانده را از بین ببرید.
  6. تعویض مسواکبهتر است حدود ۳ و یا ۶ ماه یکبار مسواک خود را عوض کنید، زیرا برس فرسوده مسواک کمکی به تمیز شدن دندان های شما نمی کند.

مراقبت از ارتودنسی دندان کودک

مراقبت از ارتودنسی دندان کودک

جهت مراقبت از ارتودنسی کودکان، باید مراقبت هایی را در نظر داشته باشید که عبارتند از:

  1. مسواک زدن کودکدندان های کودک خود را به صورت دقیق و جداگانه مسواک بزنید. این کار را با قرار دادن مسواک در زاویه ۴۵ درجه از لثه و به شکل دایره ای انجام دهید و حدود ۱۰ ثانیه فشار ملایمی را اعمال کنید.
  2. تمیز کردن دستگاه ارتودنسیباید اطراف سیم و براکت های روی دندان کودکتان را کاملا مسواک بزنید. به کودک خود این کار را آموزش دهید تا با دقت از خارج شدن تمام ذرات باقی مانده از بین براکت ها و سیم دندان خود مطمئن شود.
  3. مسواک زدن بین دندانیبهترین راهی که کمک به از بین بردن ذرات باقی مانده در بین سیم و براکت ها می کند، استفاده از مسواک بین دندانی می باشد.
  4. محافظت از دندان های کودکتوجه داشته باشید که دستگاه ارتودنسی در دهان در صورت عدم مراقبت از دندان ها می تواند باعث پوسیدگی دندان ها شود. به همین جهت، به خوبی از دندان های کودک خود محافظت کنید. سعی کنید، کودک خود را عادت دهید تا بعد از هر وعده غذایی مسواک بزند.
  5. غلظت فلورایددر صورتی که دندانپزشک تشخیص دهد که کودک شما در معرض ابتلا به پوسیدگی دندان است، ممکن است غلظت فلوراید مصرفی در خمیر دندان را بالا ببرد. توجه داشته باشید تا مدتی بعد از مسواک زدن، کودک دهان خود را نشوید تا فلوراید موجود برای تقویت دندان از روی آن ها شسته نشود.

نکات مهم مسواک زدن در حین ارتودنسی

برخی از افراد توجه مناسبی به رعایت بهداشت دهان و دندان خود ندارند، اما باید بدانند که این کار سلامت دندان ها را کاملا به خطر می اندازد. بنابراین:

  • باید بعد از هر وعده غذایی و قبل از خواب مسواک بزنید.
  • برای مسواک زدن باید وقت بگذارید و به طور سرسری آن را رد نکنید.
  • در حین مسواک زدن فشار لازم را به دندان ها اعمال کنید.
  • توجه کافی به نقاط حساس دندان داشته باشید.

سوالات متداول

  1. معیار مناسب برای انتخاب مسواک ارتودنسی چیست؟

    معیار هایی که باید در انتخاب مسواک ارتودنسی در نظر بگیرید، نرم بودن مسواک، شکل دسته مسواک و اندازه مسواک می باشد. نرم بودن مسواک، تحریک لثه را کاهش می دهد.

  2. آیا استفاده از مسواک برقی در زمان ارتودنسی امکان پذیر است؟

    همانطور که در متن مقاله بیان کردیم، عملکرد مسواک برقی و مسواک عادی تفاوتی با هم ندارند و تنها شیوه صحیح مسواک زدن اهمیت دارد. مسواک برقی تنها سبب می شود تا افرادی که تمایل کمی به بهداشت دهان و دندان خود دارند به خصوص کودکان، به این کار تشویق شده و مسواک زدن را جدی بگیرند. البته توجه داشته باشید که تنظیم آن را به گونه ای انتخاب کنید تا به براکت ها و سیم ارتودنسی آسیبی وارد نکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان