مراقبت از بهداشت دهان و دندان کودک، حتی از دوران بارداری مادر اهمیت داشته و شروع می شود، زیرا تغذیه و سلامت مادر، بر شکل گیری استخوان های فک و به خصوص دندان های کودک، بسیار موثر است. همچنین اگر دندان های مادر دچار پوسیدگی شده باشد، امکان انتقال میکروب های عامل پوسیدگی به نوزاد، وجود دارد. پس از به دنیا آمدن نوزاد، قبل از رویش اولین دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان آغاز می گردد و از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در صورتی که از دندان های اولیه کودک به خوبی مراقبت شود، دندان ها در سنین بزرگسالی سلامت بیشتری دارند. این دندان ها نقش مهمی در شکل گیری و توسعه دهان و فک کودک دارند و در واقع مانند یک راهنما برای رشد دندان های دائمی می باشند؛ همچنین تاثیر به سزایی در جویدن غذا و گفتار دارند. پوسیدگی دندان های اولیه، یکی از معضلاتی است که بیشتر افراد با آن روبه رو می شوند. در این مقاله، به مسائل مهم در زمینه بهداشت دهان و دندان کودکان می پردازیم.
دندان شیری همانند یک راهنما برای رشد دندان های دائمی می باشند، به همین جهت مراقبت از این دندان ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. بسیاری از مشکلات پوسیدگی دندان در سنین بزرگسالی، به علت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در سنین کودکی ایجاد می شود. عدم رسیدگی به پوسیدگی دندان در کودکی می تواند سبب تشدید عفونت و بیماری های دهان و دندان شده و تا حدی این عفونت ها، صورت و نواحی دیگر بدن را درگیر می کنند. برای مراقبت از این دندان ها نکات زیر را رعایت کنید:
1. بسیاری از مادران برای آرامش فرزند خود در شب به او شیر می دهند، اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که قبل از خواب باید دهان کودک خود را آب بکشند.
2. استفاده از خمیر دندان های معمولی، میزان فلوراید کافی برای دندان های کودک را ندارد، به همین جهت با توصیه دندانپزشک، مقدار لازم از خمیر دندان حاوی فلوراید را استفاده نمایید.
3. آبمیوه به علت اسیدی بودن، احتمال پوسیدگی دندان را به شدت برای کودکان افزایش می دهد، بنابراین بهتر است به جای آبمیوه به کودکان خود میوه تازه بدهید.
4. وجود دندان پوسیده و عفونت در دهان مادر، می تواند به راحتی به نوزاد انتقال پیدا کند، بنابراین ظرف کودک خود را کاملا جدا نگه دارید.
5. نوشیدنی های شیرین، می توانند اثرات مخربی بر دندان های کودک داشته باشند، به همین جهت سعی کنید میزان مصرف این آبمیوه ها را برای فرزند خود کاهش داده و به او آموزش دهید که پس از مصرف آن ها دهان خود را آب بکشد.
6. در هنگام خواب بزاق کاهش پیدا می کند، بنابراین سعی کنید در زمانی که خواب کودک نزدیک است، مصرف مواد قندی را کاهش دهید.
برای رعایت بهداشت دهان و دندان فرزندتان تا سن دو سالگی باید پس از غذا دادن به کودک، حتما لثه ها را به کمک گاز استریل پاک کنید، خصوصا زمانی که غذا هایی مانند فرنی و پوره به فرزند خود می دهید. برای این کار ابتدا دست های خود را کاملا بشویید و با آب ولرم و پارچه ای تمیز لثه های کودک خود را با احتیاط کامل تمیز کنید. اجازه ندهید جرم و پلاک دندان سبب پوسیدگی دندان های اولیه کودک شما شود. در زیر به بررسی چند نکته پر اهمیت برای سلامت دهان و دندان نوزاد می پردازیم:
زمانی که کودک به سن 3 سالگی رسید، باید روزی دو بار دندان هایش را با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید و توجه داشته باشید که میزان فلوراید باید با توصیه دندانپزشک باشد. توجه داشته باشید که کودکتان خمیر دندان را قورت ندهد. زمانی که احساس رویش دومین دندان را در دهان کودک خود داشتید، استفاده از نخ دندان را شروع کنید. معمولا نوزادان عادت به مکیدن انگشت شست دارند که والدین باید سعی کنند، باعث ترک این عادت از سن 4 سالگی به بعد شوند. از سن 3 سالگی به بعد، چکاپ دندان های کودک هر 6 ماه یک بار توسط دندانپزشک اهمیت زیادی دارد.
استفاده از نخ دندان را به محض رشد اولین دندان کودک خود شروع کنید و به او اجازه دهید تا بداند افتادن دندان ها یک امر طبیعی می باشد. در صورتی که فرزند شما به تنهایی قادر به رعایت بهداشت دهان و دندان خود نبود، باید برای این کار به کودک خود کمک کنید. توجه داشته باشید که مراقبت از دندان های عقبی اهمیت زیادی داشته، زیرا در این دندان ها احتمال تجمع جرم و پلاک دندان بسیار بیشتر است.
سیاه شدن دندان فرزند دو ساله شما ممکن است به دلیل استفاده از قطره آهن و یا افتادن کودک شما از بلندی باشد. حساسیت دندان کودک و سیاه شدن آن بعد از استفاده از قطره آهن در موارد نادر اتفاق می افتد، اما در صورتی که این اتفاق برای فرزند شما افتاد، باید خیلی بیشتر از قبل به بهداشت دهان و دندان کودک خود اهمیت دهید و به کلینیک دندانپزشکی برای چکاپ وضعیت دندان های کودک خود مراجعه کنید. یکی دیگر از دلایلی که سبب سیاه شدن دندان فرزند شما می شود، افتادن از بلندی است. این نوع سیاهی در داخل دندان ایجاد شده و نمی توان آن را از بین برد. عوامل دیگری مانند تب های شدید، مصرف بعضی دارو های خاص و غیره نیز بر روی دندان ها تاثیر دارند و احتمال تغییر رنگ دندان کودک را در سنین بزرگسالی خواهند داشت.
زمانی که باکتری های دهان اسید تولید کنند، می توانند با از بین بردن مینای دندان سبب پوسیدگی دندان کودک شوند. در زیر به برخی از دلایل پوسیدگی دندان کودکان اشاره شده است.
انتقال بزاق دهان والدین به دهان کودک
زمانی که والدین و یا پرستار کودک با قاشق و چنگال خود به کودک غذا بدهند، می توانند سبب انتقال باکتری های دهان خود به دهان کودک شوند. آب دادن به کودک با لیوان خودتان و یا تمیز کردن پستانک کودک با دهان نیز می توانند از عوامل انتقال میکروب به دهان کودک باشد.باقی ماندن مواد غذایی در دهان کودک
در صورتی که مواد غذایی و مایعات در طول روز و طولانی مدت در دهان کودک باقی بمانند، باکتری های موجود در دهان با تبدیل قند غذا به اسید، احتمال پوسیدگی دندان را افزایش می دهند.
شیر خوردن و مصرف آبمیوه های شیرین کودک در هنگام خواب یکی دیگر از مواردی است که می تواند باعث پوسیدگی دندان کودک شود.
اولین ویزیت دندانپزشکی کودک در یک سالگی می باشد که دندانپزشک پس از معاینه دندان کودک شما، نحوه درست مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به شما آموزش می دهد. بعد از ۳ سالگی، حدود هر 6 ماه یک بار باید فرزند خود را برای چکاپ دندان ها به مطب دندانپزشکی برده تا در صورت وجود مشکلات احتمالی در زمان مناسب برای درمان آن اقدام کنید. پس از درآمدن تمام دندان های موقت، دندانپزشک استفاده از فلوراید را برای کودک شروع می کند. فلوراید با محکم تر کردن مینای دندان، جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان اهمیت بسیاری دارد.
اهمیت تغذیه بر سلامت دهان و دندان بی تاثیر نیست، برخی از نکاتی که باید در این باره به آن ها توجه داشته باشید، عبارت است از:
برای مراقبت از دندان های کودکان، پیشگیری از آسیب دیدگی دندان ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. برخی از اقدامات پیشگیرانه برای حفظ سلامت دهان و دندان کودکان عبارتند از:
شاید دندان کودکان به دلایل متعددی دچار تغییر رنگ و سیاه شدن گردد. حتما با مشاهده آن دچار نگرانی هایی شده اید. در این مقاله قصد داریم تا شما را با علل، علائم، راهکار های پیشگیری و روش های درمانی سیاه شدن دندان کودکان بررسی می کنیم.
مکمل آهن چه تاثیری بر دندان کودک دارد؟ آیا قطره آهن باعث پوسیدگی دندان می شود؟ چه درمان هایی برای لکه های ایجاد شده بر روی دندان کودک وجود دارد؟ در این مقاله قصد داریم تا این عناوین را برای شما بررسی نماییم.
احتمالا شما هم مثل بسیاری از پدر و مادرهای دیگر انتظار دارید لبخند لثهای نوزاد بدون دندانتان خیلی ساده و طبیعی بعد از دندان درآوردن کودک به لبخندی زیبا تبدیل شود و سلامت و سفیدی دندانهای او را به رخ بکشد. احتمالا شگفتزده خواهید شد اگر ببینید دندانهای فرزندتان مثل مروارید سفید نیست. در حالی که بیشتر اوقات، رنگ دندانهای کودک کاملا سفید نیست و بیشتر به رنگ عاج دیده میشود، اما عوامل متعددی وجود دارد که ممکن است باعث تغییر رنگ دندان کودک شما شود.
تمامی حقوق این وب سایت محفوظ میباشد، طراحی و بهینه سازی شده توسط گروه رویال مدیا