سیاه شدن دندان کودکان؛ ۷ علت سیاهی دندان اطفال + بهترین روش درمان و پیشگیری

سیاه شدن دندان کودکان
فهرست محتوا (کلیک کنید)
به این مقاله امتیاز دهید

یکی از مواردی که والدین بی صبرانه منتظر دیدن آن هستند، لبخند زیبای فرزند خود با دندان های درخشان و سفید می باشد. با این وجود برخی از مواقع شاید تغییر رنگ دندان کودک خود موجب نگرانی شما شده باشد. باید بگویم نگران این موضوع نباشید، زیرا در این مقاله قصد داریم تا شما را با علل سیاه شدن دندان کودکان، روش های پیشگیری از آن و همچنین روش های درمانی سیاه شدن دندان کودکان آشنا نماییم.

سیاه شدن دندان کودکان

به دلایل متعددی امکان دارد تا دندان کودکان دچار تغییر رنگ شود. این تغییر رنگ ممکن است زرد، قهوه ای، خاکستری و یا حتی سیاه باشد که هر کدام از آن ها دلایل خاص خود را دارند. اگر شما هم سیاه شدن دندان کودک خود را مشاهده کردید، بهتر است تا سریعا به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کرده تا دندانپزشک متخصص علت آن را بررسی نماید. همچنین روش ها و راهکار هایی برای جلوگیری از سیاه شدن دندان وجود دارد که در ادامه مقاله به شرح آن ها خواهیم پرداخت.

علل سیاه شدن دندان کودکان

علل سیاه شدن دندان کودکان

وجود لکه های تیره روی سطح دندان ها و سیاه شدن دندان کودکان می توانند دارای علت های مختلفی باشد که در زیر به بررسی آن ها می پردازیم:

  1. ژنتیک

    ژنتیک یکی از عوامل مهمی است که در سیاه شدن دندان کودکان تاثیر دارد. زمانی که ساختار ریشه دندان کامل نشده، اما دندان ظاهر طبیعی خود را یافته است، دیسپلازی عاج دندان از نوع یک رخ داده است که سبب تغییر رنگ دندان به سمت آبی و سیاه می شود. همچنین اختلال ژنتیکی دیگری مانند دنتینوژنز ایمپرفکتا که در ابتدای رشد دندان ها ایجاد می شود، سبب خاکستری شدن دندان ها می گردد. این عارضه ها می توانند بر دندان ها شیری و دائمی کودکان اثر گذار باشند.

  2. آسیب و ضربه

    گاهی اوقات طی یک حادثه مانند تصادف، افتادن از بلندی و حتی زمین خوردن در هنگام بازی کردن، ممکن است تا دندان کودک شما آسیب ببیند و خاکستری رنگ شده و رو به سیاهی رود.

  3. دارو

    برخی از دارو ها همانند آنتی هیستامین ها و یا تتراسایکلین ها می توانند سبب تغییر رنگ و سیاه شدن دندان های کودکان شوند. همچنین مصرف تتراسایکلین در دوران بارداری می تواند منجر به سیاه شدن دندان کودک در آینده گردد. مکمل قطره آهن نیز برای تمام کودکان مورد استفاده قرار می گیرد، بر سیاه شدن دندان کودکان تاثیر دارد.

  4. فلوراید و مواد معدنی

    یکی دیگر از مواردی که می توانند سبب سیاه شدن دندان های کودک شوند، مواد معدنی موجود در آب لوله کشی می باشد. فلپراید برای دندان کودکان لاطم و مفید است، اما غلظت بالای آن می تواند منجر به سیاه شدن دندان کودک شود. همچنین اگر کودک قادر به خارج کردن آب دهان خود نباشد و خمیر دندان را ببلعد، دندان هایش رو به سیاهی خواهد رفت. به همین دلیل توصیه می شود تا برای کودکانی که نمی توانند آب دهان خود را خارج کنند، از خمیر دندان های دارای فلوراید استفاده نکنید.

  5. برخی بیماری ها

    برخی از بیماری ها با تاثیر بر روی مینای دندان و یا بافت نرم زیر آن، می توانند دلیلی بر سیاه شدن دندان کودک شوند. این بیماری ها مانند لوسمی، سرخک، تبخال، کم خونی سلولی داسی شکل، دیابت و اختلال عملکرد بزاق باشند.

  6. تغذیه نامناسب

    بسیاری از نوشیدنی ها و غذا ها می توانند بر تغییر رنگ دندان کودک و سیاه شدن آن، اثر گذار باشند. شیر خوردن در زمان نامناسب و مصرف بیش از حد نوشیدنی ها و غذا های شیرین با افزایش احتمال بروز پوسیدگی دندان می توانند منجر به سیاه شدن دندان کودک شوند.

  7. بهداشت ضعیف و نادرست دهان و دندان

    بسیاری از بیماری های دهان و دندان عاملی برای عفونت و مشکلات بسیار جدی می باشند. والدین باید توجه داشته باشد که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کودکشان به درستی انجام شود. در صورت عدم بهداشت دهان و دندان و با افزایش پلاک های دندانی، احتمال بروز بیماری های دهان و دندان افزایش یافته و دندان ها رو به سیاه شدن خواهند رفت.

درمان سیاهی دندان کودکان

درمان سیاهی دندان کودکان

درمان سیاه شدن دندان کودکان به عمق رنگ دندان بستگی دارد. گاهی موارد این درمان ساده بوده و به راحتی انجام می شود و گاهی اوقات نیز درمان پیچیده بوده و به بیهوشی و دارو های مسکن احتیاج است. لازم است به ذکر است که اگر دندان های شیری کودک سیاه شده باشند، در اغلب مواقع خواهند افتاد و دندان های دائمی جایگزین آن ها می شوند. به طور کلی روش های درمانی سیاه بودن دندان کودکان عبارتند از:

  1. در صورتی که لکه های روی دندان به صورت جزئی باشند، شاید با مواد ضد عفونی کننده به راحتی درمان شوند. اما دندانپزشک برای درمان لکه های عمیق تر لازم است تا بخشی از مینای آسیب دیده دندان را بردارد.
  2. اگر دیسپلازی عاج دندان از نوع یک، دلیل سیاه شدن دندان باشد، اغلب به جراحی سینوس و یا افزایش استخوان نیاز است.
  3. درمان دنتینوژنز ایمپرفکتا با توجه به میزان آسیب دیدگی دندان، به کمک دندان مصنوعی و یا روکش دندان انجام می گیرد.
  4. برخی مواقع درمان آسیب و سیاه شدن دندان دائمی، با کمک عصب کشی دندان صورت می گیرد.

پیشگیری از سیاه شدن دندان کودکان

مراقب بهداشت دهان و دندان کودک خود باشید. از هنگامی که اولین دندان شیری کودکتان رشد کرد، باید مسواک زدن را آغاز کنید و به مرور زمان آموزش صیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به او بیاموزید تا رعایت بهداشت دهان و دندان برای کودکتان به عادت تبدیل گردد.

سوالات متداول

  1. اگر دندان کودکم سیاه شد، می توانم با کمک محصولات سفید کننده سفیدی را به دندان کودکم بازگردانم؟

    خیر. این کار به دلایل متعددی منع شده است. استفاده از محصولات سفید کننده به روش های نادرست و به میزان اشتباه می تواند اثرات مخربی برای دندان های کودکتان به دنبال داشته باشد. سفید کردن دندان کودک تنها باید تحت نظارت و به کمک دندانپزشک متخصص انجام شود.

  2. آیا بلیچینگ دندان برای سفید کردن دندان سیاه شده کودک توصیه می شود؟

    به طور معمولا اکثر روش های سفید کننده دندان برای افراد بزرگسال توصیه می شود. این نکته حائز اهمیت است که رشد دندان ها باید به اتمام رسیده باشدتا روش های سفید کردن دندان مورد استفاده قرار گیرد. درست است که سیاه بودن دندان های کودکتان زیبایی دلبخواه شما را ندارد، اما باید بدانید که شاید سفید کردن دندان قبل از تکامل کامل دندان ها عوارض و مشکلاتی را برای کودکتان به دنبال داشته باشد. برای سفید کردن دندان کودک خود حتما با دندانپزشک متخصص مشورت کرده و بهترین راه حل را انتخاب نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب تصادفی
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان