کامپوزیت دندان نوعی ماده ترمیم کننده دندان است که توسط دندانپزشک روی دندان قرار گرفته و سپس با توجه به شکل دندان، فرم داده می شود. ترکیب خمیر شکل کامپوزیت که در اثر تابش اشعه فرابنفش با طول موج و بسامد خاصی به دست می آید، این قابلیت را دارد که دندان ها را سفید نموده و آن ها را کاملاً ردیف و مرتب نماید. مهمترین مزیت این روش نسبت به سایر روش هایی که دندان ها را سفید و مرتب می کند این است که با هزینه کمتر و در زمان کوتاهتر انجام می شود. ونیر کامپوزیت نه تنها جنبه زیبایی دارد و برای تغیر رنگ دندان استفاده می شود، بلکه جنبه درمانی نیز دارد و برای ترمیم شکستگی ها، آسیب دیدگی و لب پَر شدن دندان نیز استفاده می شود. یکی دیگر از کاربردهای مهم ونیر کامپوزیت، برطرف کردن ناهم ترازی و کاهش فاصله دندان ها برای زیباتر کردن طرح لبخند است.
اما چه کسانی کاندیدای استفاده از کامپوزیت ونیر هستند؟ در این مقاله به این سوال و سوالاتی پیرامون نحوه انجام کامپوزیت ونیر، مراحل و هزینه آن و رایج ترین سوالاتی که در این زمینه وجود دارد خواهیم پرداخت. برای آگاهی از پاسخ این سوالات تا انتهای این یادداشت با ما همراه باشید.
کامپوزیت ونیر خود دو نوع کلی دارد که به آنها پرسلن(سرامیک) و کامپوزیت رزین گفته می شود. ونیرهای پرسلن کمی شبیه ناخن مصنوعی است و به صورت جدا جدا بر روی سطح دندان ها قرار می گیرد. با توجه به اینکه شکل هریک از دندان ها با هم متفاوت است، هر ونیر به صورت سفارشی و مخصوص همان دندان ساخته می شود تا هرچه بیشتر به دندان طبیعی شبیه باشد و طبیعی به نظر برسد.
در مقابل رزین کامپوزیت به صورت لایه خمیری شکل تهیه می شود و روی سطح دندان را می پوشاند. این لایه توسط دندانپزشک فرم دهی می شود تا شکل مطلوب به دست بیاید. لایه خمیری کامپوزیت، همرنگ دندان است و برای ترمیم آسیب دیدگی و یا ترک خوردن دندان ها استفاده می شود و می تواند رنگ دندان ها را نیز سفیدتر نماید. این که کدامیک از ونیرها برای دندان چه فردی مناسب تر است را دندانپزشک تشخیص می دهد. او پس از معاینه دهان و بررسی مشکل، درمانی را که برای بیمار مناسب تر است، انتخاب و به او پیشنهاد می دهد. از آنجایی که برای بعضی از دندان ها فقط یک روش درمان می تواند کاربردی باشد، با دندانپزشک خود همراهی کنید و بر روی روش خاصی اصرار نداشته باشید.
افرادی که دندان های آنها تیره و یا لک شده است می توانند از کامپوزیت برای درمان و تغییر رنگ دندان های خود استفاده کنند. البته به یاد داشته باشید که ونیرهای کامپوزیت از هر نوعی که باشند می توانند دندان ها را سفید نموده و آسیب دیدگی های جزئی را درمان نمایند و جایگزین درمان ارتودنسی دندان نیست. چرا که این روش نمی تواند به هم ریختگی، نامرتب بودن، جلو و عقب بودن و کجی دندان ها را درمان نماید. از این رو برای نصب ونیرها، دندان ها باید کاملاً سالم و ردیف باشند.
یکی دیگر از مواردی که کامپوزیت را با مشکل مواجه می کند، دندان قروچه است. اگر چنین عادتی دارید درمان ونیر گزینه مناسبی برای شما نیست، مگر اینکه عادت خود را کنار بگذارید.
به طور کلی ونیر می تواند برای موارد زیر کارآمد باشد:
به منظور بررسی این موضوع که آیا درمان کامپوزیت برای شما مناسب است یا خیر، میبایست به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید. چراکه معاینه و بررسی سالم و ردیف بودن دندان های شما برای درمان با کامپوزیت بسیار ضروری است. شاید لازم باشد قبل از ونیرهای کامپوزیتی، دندان های شما ارتودنسی شود تا در جایگاه مناسب خود قرار گیرد.
همچنین لازم است لثه های شما کاملاً سالم باشد، چراکه مشکلات و بیماری های لثه روند درمان شما را با مشکلاتی مواجه میکند.
هزینه کامپوزیت دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله این موارد جنس و کیفیت مواد به کار رفته در ترکیبات کامپوزیت، دندانپزشک انتخاب شده توسط بیمار و میزان توانایی و تجربه دندانپزشک، کلینیک دندانپزشکی مورد مراجعه و کادر تخصصی حاضر در کلینیک و تجهیزات آن، بیمه بیمار، تعداد دندان های مورد معالجه و اینکه آیا در کنار درمان کامپوزیت به درمان پیش نیاز دیگری مانند پر کردن دندان یا عصب کشی دندان نیاز دارد یا خیر، بستگی دارد.
همچنین به یاد داشته باشید که شاید در طول زندگی فقط یکبار اقدام به کامپوزیت نمایید، پس سعی کنید بهترین متخصص را برای درمان خود انتخاب کنید. چرا که اگر دندانپزشک شما دقت و تجربه کافی را نداشته باشد شما به درد سر می افتید و علاوه بر به خطر افتادن سلامتی شما، میبایست هزینه های گزافی را برای جبران بپردازید. هزینه برای سلامتی همیشه ارزشمند است. پس بهترین دندانپزشک را برای درمان خود انتخاب کنید.
ونیرهای کامپوزیتی مزایای زیادی نسبت به سایر روش های مشابه خود دارند. به عنوان مثال این روش در مقایسه با لمینت قیمت بسیار مناسب تری دارد. از طرف دیگر چون مقدار تراش بسیار کمی روی دندان ایجاد می شود، یه درمان کم تهاجم و کم ریسک برای دندان ها به شمار می رود.
در مقایسه با روش های جایگزین کامپوزیت از جمله روکش های سرامیکی، برتری های کامپوزیتی عبارتند از:
ابتدایی ترین مرحله برای قرار دادن کامپوزیت ها روی دندان، تمیز کردن فضای دهان به طور کامل است تا هیچ گونه جرم یا پلاک دندان بر روی سطح دندان وجود نداشته باشد و سطح کار کاملاً تمیز باشد. در ادامه دندان ها به طور کامل خشک می شوند تا هیچ گونه رطوبتی روی سطح دندان وجود نداشته باشد که در روند انجام کامپوزیت اختلال ایجاد نماید.
سپس با توجه به نوع کامپوزیتی که برای درمان انتخاب شده است، سطح دندان کمی تراش داده می شود تا سطح مناسب برای گذاشتن روکش ونیر آماده شود. در واقع این سطح به بهتر چسبیدن ونیر کامپوزیت به دندان کمک زیادی می کند.
همانطور که قبلاً اشاره کردیم ونیرهای پرسلنی به صورت سفارشی ساخته می شوند تا برای دندان های فرد کاملاً فیکس باشند. همچنین پس از ساخته شدن در جایگاه خود قرار می گیرند تا رنگ و شکل آنها بررسی شود و کاملاً مورد رضایت بیمار باشد.
برای چسباندن ونیرهای پرسلن با استفاده از مواد باندینگ (چسب) مخصوص استفاده می کنند و ونیرهای کامپوزیتی را به آرامی روی دندان می چسبانند. در این مراحل پولیش نیز انجام می شود تا پرسلن ها به صورت مطلوب روی سطح دندان قرار بگیرند. در واقع می توان گفت میزان مطلوبیت قرارگیری ونیرهای پرسلن به هنر دندانپزشک زیبایی و تجربه وی بستگی زیادی دارد.
از آنجایی که ونیرهای پرسلن بسیار نازک هستند، نیازی به تراش عمیق روی سطح دندان نیست. مگر اینکه لازم باشد برای اطلاح نامرتب بودن دندان ها و تغییر سایز آنها و اصلاح طرح لبخند این اقدام صورت گیرد.
برای اجرای درمان از طریق ونیرهای کامپوزیت رزین نیز لازم است مقدار کمی از سطح دندان تراشیده شود و مایع خمیری شکل روی سطح دندان قرار بگیرد. پس از اتمام فرم دهی توسط دندانپزشک، اشعه فرابنفش به آن تابیده می شود تا کاملاً سفت و محکم شود. پس از این نوبت به پولیش دندان می رسد تا رنگ و شکل کامپوزیت کاملاً دلخواه شود و شکل طبیعی پیدا کند.
کلیه این مراحل درون مطب دندانپزشکی انجام می شود و همه آنها برای کلیه دندان های مورد نظر در یک جلسه قابل اجرا است. هرچند درمان کامپوزیت یک درمان کاملاً بدون درد است اما بعضی اوقات در صورتی که بیمار احساس درد داشته باشد، از بیهوشی موضعی یا بی حسی موضعی برای کاهش درد استفاده می شود.
آیا در ارتباط با طول عمر کامپوزیت دندان اطلاعی دارید؟ آیا عوامل موثر بر طول عمر آن را می شناسید؟ برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مقاله همراه ما باشید.
آیا با ونیر دندانی آشنایی دارید؟ ونیر در چه مواردی کاربرد دارند؟ چند چند نوع ونیر دندانی وجود دارد؟ در این مقاله به بررسی و معرفی ونیر های دندانی می پردازیم.
آیا با انواع کامپوزیت دندان آشنایی دارید؟ آیا بهترین مارک کامپوزیت و برند های آن را میشناسید؟ هر کدام از انواع کامپوزیت برای چه درمانی به کار می روند؟ در این مقاله با انواع مارک کامپوزیت دندان و بهترین برند های کامپوزیت بیشتر آشنا خواهید شد.
برای انجام کامپوزیت دندان چه مراحلی باید سپری شود؟ چه نکاتی در انتخاب رنگ کامپوزیت مهم هستند؟ در این مقاله به بررسی مراحل انجام ونیر کامپوزیت دندان می پردازیم.
آیا کامپوزیت دندان ضرر دارد؟ از معایب و عوارض کامپوزیت دندان چه میدانید؟ در این مقاله به بررسی عوارض احتمالی کامپوزیت دندان می پردازیم.
امروزه کامپوزیت دندان یکی از درمان های رایج دندانپزشکی بوده که هم جنبه درمانی و هم جنبه زیبایی دارد. در این مقاله با مزایای کامپوزیت دندان آشنا خواهید شد.
آیا پس از انجام کامپوزیت دندان، به مراقبت خاصی نیاز است؟ در این مقاله سعی کرده ایم تا برای این پرسش، پاسخ مناسبی را برای شما بیاوریم.
یکی از راه های موثر در زیبایی دندان استفاده از کامپوزیت های دندانی می باشد. امروزه اکثر افراد به دنبال روش های خوب و مناسب برای زیبایی دندان های خود می باشند. به همین دلیل اطلاع از هزینه انجام این روش ها همواره برای افراد بسیار مهم می باشد. در این مقاله قصد داریم تا شما را از قیمت کامپوزیت دندان در سال 99 آگاه نماییم.
تمامی حقوق این وب سایت محفوظ میباشد، طراحی و بهینه سازی شده توسط گروه رویال مدیا