آیا به دنبال روشی ساده و موثر برای داشتن دندانهای تمیز و سالم هستید؟
جرم گیری دندان یکی از اقدامات اساسی در مراقبت از دندانهاست که به افزایش طول عمر دندانها، پیشگیری از زرد شدن آنها و داشتن لبخندی جذاب کمک میکند.
درست است که مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به صورت اصولی، از تجمع پلاک و تبدیل آن به جرم دندانی جلوگیری میکند؛ اما حتی با وجود رعایت هر روز این موارد، ممکن است با جرمهای دندانی مواجه شوید. در چنین حالتی بهترین راه برای نجات دندانها جرم گیری دندان است.
با خواندن این مقاله، با مزایا و معایب جرم گیری دندان، هزینه انجام آن، نحوه اجرای این روش پیشگیرانه توسط دندانپزشک و سایر اطلاعات لازم در این باره آشنا خواهید شد. همچنین به این باور غلط که این روش به مینای دندان آسیب میرساند، پایان داده میشود!
پس این مطلب کامل و کارآمد از دکتر لبافی را از دست ندهید.
جرم گیری دندان چیست؟
جرم گیری دندان (Dental Scaling) یک روش درمانی برای از بین بردن پلاکها و جرمهای دندانی است.
با فعالیت باکتریهای موجود در دهان، لایههایی به نام پلاک دندان ایجاد میشوند. در صورت تبدیل این پلاکها به جرم دندانی، میتوانند به مینای دندان آسیب رسانده و مشکلات و عوارض بیشماری را برای سلامت دهان و دندان ایجاد کنند.
بدین منظور، جرمگیری به کمک ابزارهای خاص خود برای پاکسازی دندان در کلینیک دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
به این مطلب گوش دهید
آیا انجام جرمگیری دندان خطرناک است؟
بهتر است این را بدانید که آن چیزی که برای شما خطرناک است، روند جرمگیری دندان نیست، بلکه جرم دندان است. زیرا میتواند سبب بروز پوسیدگیهای دندانی و بیماریهای لثه شود و در صورت عدم رسیدگی به آن، در نهایت به از دست رفتن کامل دندان منجر شود.
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که همچنان تصور دارید که جرم گیری میتواند به دندانهایتان آسیب وارد کند، باید این باور غلط را از خود دور کنید.
چرا دندان جرم میگیرد؟
باکتریهای موجود در دهان انسان، همواره در حال فعالیت هستند؛ این یعنی حتی لحظاتی بعد از مسواک زدن و کشیدن نخ دندان نیز، پلاک روی دندانها تشکیل خواهد شد. شما نمیتوانید از تشکیل پلاک جلوگیری نمایید.
اما مسئله اصلی این است که باید از تبدیل این پلاکها به جرم دندانی جلوگیری کنید.
در صورتی که شما چند روز این پلاک را از روی دندان حذف نکنید، تبدیل به جرم خواهد شد و اتصال خیلی قویتری خواهد داشت.
هزینه جرم گیری چقدر است؟
قیمت انجام جرمگیری در کلینیک دندانپزشکی دکتر فاطمه لبافی از ۱,۵۰۰,۰۰۰ تومان (یک میلیون و پانصد هزار تومان) تا ۲,۰۰۰,۰۰۰ (دو میلیون تومان) است.
ما آماده پاسخگویی به تمام سوالات شما و ارائه اطلاعات دقیق در این خصوص هستیم. جهت اطلاع کامل از تعرفهها، شرایط پرداخت، پوشش بیمه و دریافت تخفیف، به مقاله هزینه جرم گیری دندان مراجعه نمایید. همچنین از طریق تماس میتوانید برای رزرو نوبت اقدام نمایید.
فواید جرمگیری چیست؟
درمان جرم دندان دارای فواید بیشماری است که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
- جلوگیری از پوسیدگی دندانها پلاک و جرم سرشار از باکتریهای مختلف هستند. زمانی که پلاک تبدیل به جرم شود، میتواند سبب پوسیده شدن دندان شود. جرمگیری از پوسیدگی دندان جلوگیری کنید.
- جلوگیری از بروز بیماریهای لثه و خطر از دست دادن دندان پیشگیری از بیماریهای لثه که با جرمگیری امکان پذیر است، میتواند مانع از بین رفتن دندان شود.
- رفع بوی بد دهان بوی بد دهان ناشی از تشکیل جرمهای دندانی، تا حد زیادی به کمک این روش رفع خواهد شد.
- سفیدتر کردن دندانها با از بین رفتن جرمها، رنگ زرد ایجاد شده توسط آنها نیز برطرف شده و رنگ سفید دندانها نمایان خواهد شد.
- افزایش سلامت کلی بدن باید بدانید که سلامت دهان به شدت میتواند بر سایر اعضای بدن به خصوص قلب، تاثیر گذار باشد. مراجعه منظم به مطب دندانپزشکی و چکاپ دندانها، میتواند نقش بسزایی در کاهش حملات قلب و سکته داشته باشد.
- جلوگیری از درمانهای پیچیده و هزینههای بیشتر جرم گیری دندان نوعی مراقبت پیشگیرانه است که مانع از بروز بسیاری از بیماریها و صرف هزینه در آینده میشود.
روشهای جرمگیری کردن دندان
انواع روشهای جرم گیری شامل موارد زیر میشود:
-
جرم گیری با ابزارهای دستی
در این روش حس لامسه دندانپزشک به خوبی میتواند به شناسایی موقعیت پلاکهای دندانی کمک کند.
-
جرم گیری با استفاده از ابزارهای اولتراسونیک
ابزار اولتراسونیک دارای سر فلزی است که با لرزش میتواند سبب از بین رفتن جرمهای دندانی شود. در این روش، دندانپزشک از آب برای شستن پلاکهای دندانی و سرد نگه داشتن دستگاه نیز استفاده میکند.
-
جرم گیری دندان با ایرفلو
در این روش دستگاه ایرفلو ترکیبات گلیسین و سدیم بی کربنات را همراه با فشار آب به جرمهای دندانی میپاشد و آنها را به راحتی از بین میبرد.
-
جرم گیری دندان با لیزر
بعد از اینکه روشهای پاکسازی جرم از روی دندانها انجام شد، دندانپزشک از لیزر مخصوص آبی رنگ استفاده میکند. با این کار، بهبودی سریعتر انجام شود و التهاب از بین برود.
مراحل جرم گیری دندان
اگر برای شما نیز سوال پیش آمده است که نحوه جرم گیری دندان در دندانپزشکی به چه صورت است، پس این بخش را مطالعه کنید:
-
مرحله اول: جرمگیری و کورتاژ لثه
در صورت نیاز کورتاژ لثه با هدف از بین بردن بافت ملتهب اطراف پاکت پریودنتال انجام میشود.
-
مرحله دوم: بروساژ دندان
در این مرحله دندانپزشک با استفاده از خمیری مخصوص و وسیلهای که دارای سر برسی شکل است، این کار را انجام میدهد. بروساژ دندان به منظور صاف و صیقلی کردن سطح دندان بعد از جرم گیری انجام میشود؛ با این روش زبری دندانها بعد از جرمگیری از بین میرود.
-
مرحله سوم: صیقلی کردن دندان با Airflow
این روش بدون تماس مستقیم و فشار به بهبود وضعیت دندانها میپردازد. یک اسپری هوا و بیکربنات و جت آب به منظور از بین بردن جرم و لکههای روی دندان استفاده میشود.
مزایا و معایب جرم گیری دندان
دانستن مزایا و معایب جرم گیری سبب می شود تا با آگاهی بیشتری به سراغ انجام این روش از بین بردن جرم دندان بروید. در زیر به این موارد اشاره کردهایم:
مزایای جرم گیری دندان
جرم گیری دندان یک روند پیشگیرانه است که جرم و پلاکهای بین و روی دندان را از بین میبرد. همچنین با برداشتن جرمهای روی دندان، میتواند تا حدودی زردی آنها را کم کند.
معایب جرم گیری دندان
به طور کلی جرم گیری دندان معایب طولانی مدتی برایتان به همراه نخواهد داشت. برخی از معایب موقتی و طبیعی این روش عبارتاند از:
- حساس شدن دندانها جرم گیری تا حدود چند ساعت سبب حساسیت دندانها شده که به مرور رفع میشود.
- خونریزی لثه حین درمان به احتمال زیاد در حین جرم گیری دچار خونریزی لثه میشوید که البته جای نگرانی ندارد. در این شرایط دندانپزشک توصیههای ضروری را برای شما شرح میدهد.
- احتمال بروز عفونت اگر دچار سیستم ایمنی ضعیفی باشید، احتمال کمی برای بروز عفونت وجود دارد.
جرمگیری دندان در منزل
در منزل هم میتوان اقداماتی برای جرم گیری دندانها انجام داد، اما باید بدانید که جرمها با استفاده از این روشها از روی دندان برداشته نمیشوند و شما باید از دندانپزشک کمک بگیرید. روشهای خانگی تنها ممکن است بتوانند از تشکیل جرم بر روی دندان پیشگیری کنند. با این حال برخی از آنها ممکن است عوارضی را برای دندانها به وجود آورند.
برخی از این روشها عبارتاند از:
- استفاده از جوش شیرین به تنهایی یا با سرکه، لیمو و خمیر دندان
- مسواک زدن با روغن زیتون
- نگه داشتن شکر قهوهای روی دندانها
- مسواک زدن با سرکه سیب
- جرم گیری دندان با زغال
- استفاده از نمک
- جرم گیری دندان با زنجبیل
- استفاده از توت فرنگی
- جرم گیری دندان به کمک عسل
شستوشوی دندان در دندانپزشکی
شستوشوی دندان در دندانپزشکی را احتمالا به نام بروساژ در کنار نام جرم گیری دندان شنیدهاید. بروساژ در واقع به عنوان یک روش تکمیلی بعد از جرم گیری دندان انجام میشود. این روش به از بین بردن جرم و لکههایی که توسط مصرف مواد غذایی روی دندانها ایجاد شدهاند و همچنین سفیدتر و درخشانتر کردن دندانها کمک میکند.
جرم گیری عمیق دندان
جرمگیری عمیق تنها زمانی انجام میشود که بیماری لثه وجود داشته باشد. هدف از جرم گیری عمیق، درمان پریودنتیت یا بیماری لثه است که به طور مطلوبی باعث بهبودی آن میشود.
مطالعات نشان میدهد که جرم گیری عمیق و تمیز کردن ریشه دندان یک روش غیر جراحی بسیار مؤثر برای درمان بیماری لثه است.
این درمان میتواند از عوارض ناخوشایندی مانند از دست دادن استخوان فک و دندان جلوگیری کند.
جرم گیری عمیق دندان شامل بخشهای زیر است:
- در ابتدای عمل از بیحسی موضعی در نواحی تحت درمان استفاده میشود.
- در جرم گیری عمیق، دندانپزشک با استفاده از ابزار دستی مانند جرمگیر پریودنتال یا کورت یا ابزار اولتراسونیک، پلاک و جرم زیر خط لثه را از ناحیه پاکت بین دندانها و لثه که در زمان وجود التهاب ایجاد میشوند، برمیدارد.
- سپس بافت لثه به آرامی به عقب رانده میشود و روت پلنینگ برای تمیز و صاف کردن سطح ریشه دندان انجام میشود.
پس از انجام این درمان ممکن است تا دو روز درد و مقداری خونریزی تجربه کنید. با شستشوی دهان با محلول آب نمک و دهانشویه و همچنین مصرف داروهای ضد التهاب و مسکن میتوانید به بهبود سریعتر این عوارض کمک کنید.
آیا جرم گیری دندان عوارض دارد؟
بعضی از افراد تصور میکنند که جرم گیری به مینای دندان آنها آسیب وارد میکند و یا سبب لق شدن دندان آنها میشود. اما این تصور کاملا اشتباه میباشد. افرادی که احساس لق بودن دندان خود بعد از این روش را دارند، باید بدانند که این اتفاق از قبل رخ داده و جای خالی دندان با جرم پر شده است، در نتیجه پس از درمان، این احساس بیشتر نمایان میشود.
عکس قبل و بعد جرم گیری دندان
فیلم جرم گیری عمیق دندان
سوالات متداول
-
آیا جرم گیری دندان خوب است؟
با توجه به تمام مطالبی که در این مقاله برایتان بیان کردیم، این درمان نوعی درمان پیشگیری از بروز بسیاری از بیماریهای دهان و دندان است.
-
آیا جرم گیری عمیق لثه همیشه در درمان بیماریهای پریودنتال موثر است؟
به طور معمول، بیماری لثه در مراحل اولیه با انجام جرم گیری حرفهای دندان درمان میشود. اما زمانی که پیشرفت میکند، باید لثه و ریشه دندان زیر آن تحت درمان قرار بگیرند. در مرحله پیشرفته بیماری، اگر لثهها درمان نشوند، شروع به جدا شدن از دندانها میکنند. در این شرایط، پاکتهایی را تشکیل میدهند که در آن پلاکها به دام میافتند.
-
تعداد جلسات جرم گیری دندان چقدر است؟
تعداد جلساتی که مورد نیاز است، به شرایط بیمار و میزان جرم روی دندانهای او بستگی دارد. در اغلب مواقع در یک جلسه انجام میشود، اما اگر میزان جرم دندان زیاد باشد، ممکن است دو جلسه طول بکشد.
-
جرم گیری دندان چگونه انجام میشود؟
جرم گیری دندان به کمک چند روش قابل انجام است. اگر به صورت منظم به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید و بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید، دندانپزشک میتواند با استفاده از ابزارهای دستی، به برطرف کردن جرم بپردازد. اما معمولا از ابزارهای اولتراسونیک برای این کار استفاده میشود. این دستگاه دارای نوک فلزی به شکل خاصی است. دندانپزشک آن را به صورت حرکات چرخشی و ضربهای روی جرم دندان زده تا از بین برود.
-
آیا جرم گیری سبب از بین رفتن مینای دندان میشود؟
افراد زیادی تصور میکنند که جرم گیری به مینای دندان آسیب میرساند. اما این تصور کاملا اشتباه است؛ زیرا دستگاههای جرم گیری دندان، تنها قادر به برداشتن جرمهای دندانی هستند و هیچ آسیبی به مینای دندان وارد نمیکنند.
-
چرا بعد از جرم گیری دندانها حساس میشوند؟
بعد از جرم گیری دندان، حساسیتهایی برای دندانها به وجود میآید که کاملا طبیعی بوده و هیچ گونه جای نگرانی نیست. این روند بعد از چند روز از بین میرود. دلیل آن این است که با این روش، بخش زیادی از جرمهای روی دندان شما برداشته شده است.
-
چند وقت یک بار لازم است تا جرم گیری دندان انجام شود؟
با توجه به جنس دندان هر بیمار و رعایتهای او، زمانی که هر فرد به جرم گیری دندان نیاز دارد، متفاوت است.
-
علت جرم گیری دندان چیست؟
این روش برای تمیز کردن جرم دندان انجام میشود تا با از بین بردن آن از عوارضی که ممکن است برای دندانها ایجاد کند، پیشگیری شود.