پوسیدگی دندان توسط باکتری های دندان ایجاد می شود. اکثر افراد چه در سنین کودکی و بلوغ باشند یا در سنین بزرگسالی دچار پوسیدگی دندان می شوند. هنگامی که پوسیدگی ها و یا شکستگی ها در دندان رخ می دهند، باید توسط یک سری مواد بازسازی و ترمیم شوند. همان طور که می دانید دندان یکی از مهم ترین اعضای بدن به حساب می آید. دندان ها به ما کمک می کنند تا بتوانیم انواع مختلفی از خوراکی های سفت و نرم را به راحتی بجویم. دندان های شیری به مرور زمان در صورتی که مراقبت های لازم از آن ها در کودکی به عمل نیاید و بهداشت دهان و دندان به درستی انجام نشود، دچار این پوسیدگی ها و یا شکستگی ها می شوند که باید سریعا برای رفع پوسیدگی دندان و یا ترمیم شکستگی دندان اقدام نمود. اگر ما نتوانیم بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنیم به باکتری ها این فرصت را می دهیم تا برای دندان ها پوسیدگی ایجاد کنند. این باکتری ها وقتی وارد دهان و دندان ما شوند، یک نوع اسید تولید می کنند که مینای دندان را کاملا از بین می برد. اگر ما به موقع از این پوسیدگی ها جلوگیری نکنیم، این باکتری ها آسیب بسیار شدیدتری به مینای دندان و لثه و دندان ما وارد می کند و در نتیجه حفره های خیلی بزرگ تری در دندان ما ایجاد می کند. وقتی دندان به این اوج از پوسیدگی می رسد، مرکز دندان یا همان عصب دچار آسیب می شود و منجر به سوراخ شدن دندان می شود که این حفره ها باید توسط دندانپزشک با مواد مناسبی پر شود. همچنین در مواقعی هم عصب کشی دندان نیاز می باشد. موادی را که پزشک برای پر کردن دندان (Dental restoration) به کار می برد باید با محیط دهان و دندان ما سازگار باشند.
متخصص دندانپزشکی بخش های پوسیده دندان را از آن جدا کرده و جای خالی آن را با مواد مناسبی پر می کنند. به این روند، پرکردن دندان گفته می شود. هنگامی که پوسیدگی در سطح وسیعی برای بیمار رخ می دهد، پزشک به طور موقت دندان ها را پر می کند تا حساسیت دندان کم شود ولی بعد از گذشت چند روز اگر مشکل خاصی نداشته باشد، دندانپزشک ترمیم موقت را برمی دارد و ترمیم دائمی را جایگزین آن می کند.
دندانپزشک برای پر کردن دندان از مواد مختلفی استفاده می کند، ولی باید این را بدانید که ماده ای که برای پر کردن دندان استفاده می شود، بستگی به نوع دندان و محل و موقعیت دندان دارد. دندان های آسیا که معروف به دندان های خلفی می باشند، بیشترین عمل را برای فرد انجام می دهند. یعنی در هنگام جویدن به دندان های آسیا فشار زیادی وارد می شود. بنابراین این دندان ها باید با مواد مستحکم تری پر شوند ولی اگر دندان های جلویی دچار آسیب شده باشند باید از موادی استفاده کنند که به رنگ دندان خود بیمار باشد تا بیمار بتواند از زیبایی ظاهری بهره مند شود.
هنگامی که بافت سخت دندان (مینای دندان) در اثر ترشح اسید به وسیله باکتری به نام استرپتوکوک مواد معدنی خود، یعنی کلسیم و فسفر را از دست می دهد، دندان دچار فرسایش شده و اصطلاحا گفته می شود که شخص دچار پوسیدگی دندان شده است.
باکتری موجود در دهان قندی را که در غذاهای شیرین وجود دارد را شکسته و آن را به اسید تبدیل می کند. مواد اسیدی سبب آسیب رسیدن به مینای دندان می شوند و اگر به موقع به دنبال درمان پوسیدگی دندان خود نروید، دندان شما دچار درد و عفونت شده و حتی احتمال دارد دندان خود را از دست بدهید.
هر دندان از سه لایه تشکیل شده است که عبارتند از:
در صورتی که پوسیدگی به لایه درونی تر دندان برسد، آسیب بیشتری رخ می دهد.
پوسیدگی دندان علل مختلفی دارد که شامل موارد زیر می باشد:
در صورتی که بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت نشود و به صورت مرتب مسواک زده نشود، باکتری های موجود در دندان اسید تولید کرده که باعث از بین رفتن مینای دندان می شوند. افرادی که دچار مشکلات معده و گوارشی هستند، به دلیل ورود اسیدهای معده به دهان (در صورت استفراغ های مداوم) بیشتر دچار پوسیدگی دندان می شوند. خوردن بیش از اندازه غذاهای شیرین و مصرف سیگار و دخانیات نیز پوسیدگی دندان را افزایش می دهند. زمانی که دندان دچار پوسیدگی می شود، فرد به کشیدن دندان و یا به پر کردن نیاز دارد.
انواع پر کردن دندان شامل آمالگام و کامپوزیت است. آمالگام یک ماده قدیمی که از جیوه، قلع، روی، مس و نقره تشکیل شده است می باشد. این ماده دارای استحکام و دوام بالایی است و هم چنین هزینه پر کردن دندان با آمالگام خیلی مناسب است. مشکلی که آمالگام دارد این است که بعد از مدتی رنگ آن از نقره ای به سیاه تغییر پیدا می کند. ماده دیگری که برای پر کردن دندان از آن استفاده می شود، کامپوزیت می باشد. کامپوزیت از شیشه های پودری و بیس آکریلیک تشکیل شده است. از جمله مزیت مهم کامپوزیت رنگ طبیعی آن است که در دهان قابل مشاهده نیست. استحکام کامپوزیت پایین و عمر آن کوتاهتر از آمالگام می باشد.
اگر دندان های عقبی و آن هایی که در دید نیستند دچار پوسیدگی شده باشند، دندانپزشک از آمالگام استفاده می کند و در مورد دندان های جلویی که مربوط به مسئله زیبایی فرد می شود، دندانپزشک از کامپوزیت استفاده می کند.
دندانپزشک ابتدا ناحیه مورد نظر را بی حس کرده و سپس اقدام به تراشیدن آن می کند و پس از آن قسمت های پوسیده را از دهان خارج می کند. پس از آماده کردن ترکیبات مورد نیاز، آنها را به تدریج روی دندان قرار می دهد. به جهت اینکه موادی که روی دندان قرار داده شده ثابت بمانند، چندین بار میله داغی را روی مواد آمالگامی قرار می دهد. پس از آن آمالگام های اضافی را از دندان تمیز می کند.
ابتدا دندانپزشک مقدار مورد نیاز کامپوزیت را آماده کرده و دندان آسیب دیده را با آن پر می کند. قبل از قرار دادن ونیر کامپوزیت در محل مورد نظر از مواد چسبناکی استفاده می کند. سپس دستگاه مخصوصی را روی کامپوزیت ها قرار داده تا آن ها روی دندان فیکس شوند. بعذ از اتمام مراحل، دندان ها را پولیش می کند.
آیا پر کردن دندان عوارض دارد؟ آیا با پر کردن دندان، خطری برای دندان های مجاور پیش می آید؟ در این مقاله به بررسی همه این سوالات خواهیم پرداخت.
پر کردن دندان یکی از روش های ترمیمی است که بسیاری از ما برای درمان پوسیدگی های سطحی یا عمیق دندان، تجربه میکنیم. در این مقاله با مراقبت های مناسب بعد از پر کردن دندان بیشتر آشنا خواهید شد.
پوسیدگی دندان همواره مشکلی است که در اثر عوامل متعدد، برای اغلب افراد اتفاق می افتد که به وسیله پر کردن دندان می توان آن را برطرف نمود. اما آیا از هزینه پر کردن دندان با مواد سفید و یا آمالگام اطلاع دارید؟ در این مقاله شما را با هزینه پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام بیشتر آشنا می نماییم.
امروزه از کامپوزیت و مواد همرنگ دندان برای هماهنگ شدن رنگ و شکل دندان ها و زیباتر کردن طرح لبخند استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم تا شما را با مزایا و معایب ترمیم با مواد همرنگ دندان آشنا نماییم.
برای پر کردن و ترمیم دندانهایی که دچار پوسیدگی شده اند، بیماران معمولا این سوال را مطرح می کنند که کدام ماده ترمیمی بهتر است و بیشتر عمر میکند: کامپوزیت یا آمالگام؟ در این مقاله سعی می کنیم مزایا و معایب هر دو روش را بطور خلاصه بررسی نماییم.
پوسیدگی دندان یکی از شایعترین مشکلات دندان محسوب می شود. پوسیدگی دندان بیشتر در سنین کودکی یا بلوغ رخ میدهد. البته لازم به ذکر است که این پوسیدگی ها در همه سنی قابل مشاهده می باشد. در این مقاله با مراحل پر کردن دندان بیشتر آشنا خواهید شد.
از ترکیب شدن فلزاتی از قبیل جیوه، نقره، قلع و مس آلیاژی با عنوان آمالگام ساخته می شود. این ماده به رنگ نقره ای می باشد و جهت پرکردن دندان ها در کلینیک های دندانپزشکی کاربرد دارد. اگر می خواهید در مورد مزایا و معایب آمالگام بدانید، این مقاله را مطالعه نمایید.
تمامی حقوق این وب سایت محفوظ میباشد، طراحی و بهینه سازی شده توسط گروه رویال مدیا