ایمپلنت دندان چیست؟ | جایگزینی دندان از دست رفته با ایمپلنت + قبل و بعد

راهنمای جامع کاشت دندان به روش ایمپلنت
فهرست مطالب (کلیک کنید)
۳.۷/۵ - (۳ رای)

آیا تا به حال به دنبال راهی برای جایگزینی دندان‌هایی که از دست رفته‌اند، بوده‌اید؟

امروزه بهترین روشی که دندانپزشکان برای جایگزینی دندان طبیعی پیشنهاد می‌کنند، ایمپلنت دندان است. حتی برخی اوقات، پیشنهاد می‌شود در صورتی که بیمار تمکن مالی داشته باشد، دندان پوسیده را پر یا عصب کشی نکند. به جای آن، دندان را کشیده و با ایمپلنت جایگزین کند. چرا که این روش، یک درمان دائمی برای بیمار به حساب می‌آید.

آیا این روش برای همه بیماران مناسب است؟
در این مقاله از دکتر فاطمه لبافی به تمام سوالات شما درباره این روش درمانی پاسخ داده شده و در پایان نیز به نکات مهم اشاره و به سوالات بیماران پاسخ داده شده است.

ایمپلنت دندان چیست؟

کاشت دندان به روش ایمپلنت چیست؟

ایمپلنت دندان (Dental implant)، یکی از روش‌های جایگزین کردن دندان طبیعی است. دندانپزشک، یک پایه از جنس تیتانیوم و یا زیرکونیا را در استخوان فک جایگذاری کرده و روی آن تاج دندان مصنوعی را قرار می‌دهد.
ایمپلنت با قرار گرفتن در زیر بافت لثه، دقیقا مانند ریشه دندان عمل می‌کند. به همین جهت روکش دندان را در جای خود ثابت و محکم نگه می‌دارد.

ایمپلنت برای چه کسانی مناسب است؟

به طور معمول اکثر افرادی که به هر دلیل دندان خود را از دست داده‌اند، می‌توانند از این روش درمانی استفاده کنند. طبق آمار اعلام شده، این درمان در حدود ۹۵% موفقیت آمیز بوده است. تنها در موارد خاصی که در بخش بعدی این مطلب به طور مفصل به آنها پرداخته‌ایم، ممکن است این درمان با شکست مواجه شود.

چه افرادی کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندان نیستند؟

چه کسانی قادر به انجام ایمپلنت دندان نیستند؟

در ادامه شرایط افرادی که کاندید مناسب ایمپلنت نیستند را بیان کرده‌ایم:

  1. نداشتن تراکم کافی استخوان فک ایمپلنت دندان در استخوان فک کاشته می‌شود. به همین دلیل لازمه نگهداری پایه ایمپلنت این است که استخوان تراکم کافی داشته باشد تا بتواند با ایجاد پیوند قوی با پایه، پشتیبانی لازم از آن را فراهم کند.
  2. نداشتن سلامت عمومی خوب این روش نیاز به انجام جراحی کوچک همراه با تزریق داروی بی حسی دارد؛ به همین دلیل زمانی که فرد از سلامت عمومی کافی برخوردار نباشد، ممکن است در معرض خطرهایی مانند عفونت زخم قرار بگیرد.
    این عارضه به ویژه در بیمارانی که به دیابت کنترل نشده یا مشکلات قلبی دچار هستند، بیشتر اتفاق می‌افتد.
  3. عدم سلامت کافی دهان و دندان ابتلا به بیماری‌های لثه از موارد نشان دهنده عدم برخورداری از سلامت کافی دهان و دندان است.
  4. مصرف سیگار و الکل سیگار و الکل باعث می‌شوند اکسیژن و سایر مواد مغذی مورد نیاز برای بهبود زخم، به آن نرسد و بافت نتواند به درستی خود را ترمیم کند.
  5. رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان افرادی که بهداشت دهان و دندان خوبی ندارند، بیشتر از سایرین در معرض پوسیدگی‌های دندانی، عفونت لثه و در موارد وخیم‌تر، در معرض تحلیل استخوان فک قرار می‌گیرند.
  6. ابتلا به دندان قروچه وجود این اختلال در افرادی که ایمپلنت انجام داده‌اند، باعث می‌شود به مرور زمان تاج ایمپلنت آنها و یا حتی پایه آن آسیب ببیند.

هزینه ایمپلنت دندان

انجام ایمپلنت دندان چقدر هزینه خواهد داشت؟

هزینه ایمپلنت از ۶,۰۰۰,۰۰۰ تومان (نه میلیون تومان) تا ۳۵,۰۰۰,۰۰۰ (سی و پنج میلیون تومان) است. به این دلیل که تعرفه کاشت دندان بر اساس فاکتورهای متعددی بررسی می‌شود، نمی‌توان عدد دقیقی را برای آن مشخص کرد. مراجعه به مطلب قیمت ایمپلنت دندان، شما را به طور کامل با عوامل موثر بر هزینه و نحوه و شرایط پرداخت آن آشنا می‌کند.

مدت زمان ایمپلنت دندان

این زمان به سرعت ترمیم بافت‌های دهان در بیمار و موارد متعدد دیگری بستگی دارد. معمولا این درمان، بین ۲ الی ۳ ماه طول می‌کشد و بعد از ترمیم بافت و تشکیل استخوان، مراحل ساخت تاج دندان آغاز می‌شود.

مزایای کاشت ایمپلنت دندان چیست؟

مزایای ایمپلنت دندان

در ادامه به مزایای ایمپلنت دندان اشاره شده است:

  1. افزایش اعتماد به نفس ایمپلنت با ایجاد طرح لبخندی زیبا، اعتماد به نفس را در هنگام صحبت کردن و لبخند زدن افزایش می‌دهد.
  2. دائمی بودن درمان در واقع می‌توان گفت ایمپلنت تا پایان عمر به خوبی در دهان باقی خواهد ماند.
  3. کمک به حفظ سلامت دهان و دندان زمانی که جای یک دندان در دهان خالی بماند، در دراز مدت می‌تواند سبب تحلیل استخوان در آن ناحیه شود. با انجام این درمان از این عارضه جلوگیری خواهد شد.
  4. بهبود عملکرد دهان و دندان مشکل در جویدن غذا برای افرادی که دندان از دست رفته دارند، پس از درمان به خوبی برطرف می‌شود.
  5. ظاهر طبیعی زمانی که تاج دندان روی ایمپلنت سوار می‌شود، ظاهر طبیعی داشته و معمولا کسی متوجه انجام این درمان برای بیمار نخواهد شد.
  6. جلوگیری از حرکت دندان‌ها به دلیل وجود جای خالی دندان از دست رفته، دندان‌های مجاور به سمت فضای خالی حرکت کرده و این موضوع سبب نامرتب شدن دندان‌ها خواهد شد.
  7. جلوگیری از افتادگی صورت و پیری زودرس عدم درمان جای خالی دندان سبب تحلیل استخوان فک شده و معمولا در پی آن تغییراتی در چهره فرد اتفاق می‌افتند. به عنوان مثال، یکسری چین و چروک‌هایی اطراف دهان ایجاد شده و فاصله بین نوک بینی و چانه کم می‌شود.

چه سنی برای انجام ایمپلنت بهتر است اقدام کنیم؟

برای کاشت دندان باید تا زمان شکل گیری کامل اسکلت صورت، یعنی ۱۸ سالگی صبر کنید. معمولا بهترین سن برای انجام ایمپلنت، بین ۲۵ تا ۳۰ سالگی است.

در چه شرایطی باید ایمپلنت دندان را انجام دهیم؟

در صورت وجود چه شرایطی بهتر است کاشت ایمپلنت را انجام دهیم؟

این روش کاشت دندان، کاربردهای فراوانی داشته که در ادامه به آنها اشاره شده است:

  1. هنگامی که یک و یا چند دندان در اثر عوامل متعددی از بین رفته باشند.
  2. گاهی اوقات به دلایل مادرزادی، برخی از دندان‌ها رشد نمی‌کنند.
  3. زمانی که دندان از دست رفته باشد، دندان‌های مجاور با جابجایی فضای نامناسبی را ایجاد می‌کنند. برای جلوگیری از این عارضه، می‌توان از ایمپلنت دندان در زمان مناسب استفاده کرد.
  4. برای ایجاد طرح لبخندی زیبا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مراحل ایمپلنت دندان

نحوه انجام و مراحل ایمپلنت چیست؟

در جلسه مشاوره اولیه، دندانپزشک وضعیت دهان و دندان بیمار و همچنین تصاویر رادیوگرافی تهیه شده را بررسی می‌کند. سپس مراحل کاشت ایمپلنت دندان مطابق زیر طی خواهند شد:

  1. بی حسی در اولین قدم، دندانپزشک بافت دهان را بی حس می‌کند تا در حین درمان دردی را احساس نکنید.
  2. انجام درمان‌های جانبی این مرحله دارای اهمیت بسیار زیادی است. در صورتی که استخوان فک تراکم کافی را نداشته باشد و یا خیلی نرم باشد، قبل از انجام جراحی نیاز به پیوند استخوان فک وجود دارد.
  3. قرار دادن ایمپلنت در این مرحله، دندانپزشک پایه‌ای را درون استخوان فک قرار می‌دهد. انجام این کار شاید حدود ۲ ساعت زمان ببرد.
  4. قرار دادن هیلینگ کپ پس از قرار گرفتن ایمپلنت درون استخوان فک، دندانپزشک برای بهبود مناسب بافت لثه، هیلینگ کپ را روی ایمپلنت قرار می‌دهد. در واقع این قطعه فلزی سبب دور ماندن لثه از ایمپلنت می‌شود که بین ۱۰ تا ۱۴ روز باقی می‌ماند.
  5. قرار دادن Abutment این قسمت به ایمپلنت پیچ شده و در واقع پشتیبان تاج است. تاج موقت حدود ۴ تا ۶ هفته نگه داشته می‌شود تا در این مدت تاج دائمی ساخته شود.
  6. قرار دادن تاج دائمی در این مرحله تاج دائمی به داخل abutment پیچ شده و یا در جای خود چسبیده می‌شود. نوعی تاج قابل جابه‌جایی نیز وجود دارد که روی قالب فلزی نصب می‌شود. بیمار می‌تواند این تاج را برای تمیز کردن از دهان خود خارج کند.

کاشت ایمپلنت دندان با لیزر

استفاده از لیزر برای کاشت ایمپلنت چگونه است؟

لیزر می‌تواند یک روش مطمئن و راحت برای جایگزینی روش‌های قدیمی باشد و این امکان را به دندانپزشک بدهد که درمان‌های پیچیده‌تر را راحت‌تر انجام دهد. همچنین بیمار درد کمتری را تجربه کرده و دوره نقاهت، سریع‌تر سپری می‌شود.

آشنایی با انواع ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان شامل چه انواعی میشود؟

انواع ایمپلنت بر اساس فاکتورهای متعددی تقسیم بندی می‌شوند که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم:

  1. بر اساس نحوه کاشت

    • ایمپلنت فرورونده

      در این روش بسیار رایج، پیچی به استخوان فک وارد شده و تاج دندان بر روی آن قرار داده شود. جالب است بدانید که در این روش نیازی نیست تعداد دندان سوار شده برابر با تعداد پیچ موجود در فک باشد.

    • ایمپلنت برسازی درون کاشتی

      در این روش، دندانپزشک پایه فلزی را زیر لثه و روی استخوان فک چسبانده تا دندان نگه داشته شود.

  2. بر اساس مرحله کار

    • ایمپلنت تک مرحله‌ای

      در این روش بدون نیاز به جراحی دوم، تاج دندان روی آن قرار داده می‌شود.

    • ایمپلنت دو مرحله‌ای

      این روش به صورتی است که در ابتدا ایمپلنت داخل فک قرار می‌گیرد و بعد لثه بخیه می‌شود. این کار برای فشار وارد نشدن به ایمپلنت صورت می‌گیرد. هر زمان که پایه به استخوان فک جوش بخورد، جراحی دوم برای قرار دادن تاج انجام می‌شود.

  3. بر اساس نوع اتصال دهنده

    • ایمپلنت‌های اندو استیل

      این ایمپلنت‌ برای جراحی‌های دو مرحله‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند. شکل آنها به صورت پیچ‌های کوچکی بوده و معمولا از تیتانیوم هستند. دندان مصنوعی روی این نوع ایمپلنت که درون استخوان فک گرفته است، سوار می‌شود.

    • ایمپلنت‌های ساب پریو استیل

      این نوع ایمپلنت روی استخوان فک و زیر لثه قرار گرفته و تقریبا بخشی از آن برای نگه داشتن دندان از لثه بیرون می‌ماند. این روش برای افرادی که استخوان فک آنها سالم نیست، انتخاب مناسبی است. این ایمپلنت‌ها برای جراحی‌های یک مرحله‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند.

عوارض ایمپلنت دندان

مضرات کاشت به روش ایمپلنت چیست؟

ایمپلنت ممکن است یکسری عوارضی نیز به همراه داشته باشد؛ این موارد عبارت‌اند از:

  1. عفونت دندان اگر محل ایمپلنت دچار عفونت شود، کاشت ایمپلنت را پس زده و در موارد شدید، بافت استخوان از دست می‌رود.
  2. احتمال آسیب به لثه در صورتی که کاشت ایمپلنت توسط متخصص انجام نشود، احتمال آسیب رسیدن به لثه در حین درمان وجود دارد.
  3. بروز آسیب‌های سینوسی حفره سینوسی با استخوان فک در ارتباط است. به همین جهت اگر کاشت ایمپلنت به درستی صورت نگیرد و وارد حفره سینوسی گردد، احتمال التهاب و عفونت آن وجود دارد.
  4. بروز آلرژی برخی از بیماران به جنس پایه‌های ایمپلنت حساسیت دارند و بعد از کاشت دچار تورم و التهاب می‌شوند. البته این مورد بسیار نادر است.
  5. پس زدن ایمپلنت دندان گاهی اوقات ممکن است به دلیل عدم رعایت نکات مراقبتی بعد از درمان توسط بیمار، ایمپلنت پس زده شود.

مراقبت‌های بعد از کاشت ایمپلنت دندان

مراقبت‌هایی که فرد بلافاصله پس از کاشت ایمپلنت باید آنها را رعایت کند، شامل موارد زیر هستند:

  1. بعد از کاشت ایمپلنت دندان، ممکن است در محل زخم خونریزی و تورم رخ دهد که در این صورت باید از گاز استریل استفاده کنید. در صورتی که شدت خونریزی زیاد بود، کمی گاز استریل را فشار دهید تا خونریزی تا حدودی کنترل شود. اما اگر بیش از حد
  2. معمول این خونریزی ادامه داشت، سریعا دندانپزشک خود را در جریان بگذارید.
  3. ناحیه تحت درمان را به هیچ عنوان دست کاری نکنید.
  4. تورم تا حدود ۲ الی ۳ روز طبیعی است. اما برای کاهش تورم می ‌توانید تا ۲۴ ساعت اول، به مدت ۱۰ دقیقه از کمپرس سرد استفاده نمایید.
  5. تا حدود ۴۸ ساعت از انجام فعالیت های شدید، پرهیز کنید و استراحت نمایید.
  6. برای کاهش درد از داروهای مسکن استفاده کنید. همچنین داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک خود را مطابق با دستوالعمل‌ها مصرف کنید.
  7. بهتر است تا چند روز ناحیه ایمپلنت را مسواک نزنید؛ اما توجه کنید که بقیه‌ دندان‌ها را مسواک زده و نخ دندان‌ بکشید.
  8. بعد از درمان از خوردن غذاهای سفت و مایعات گرم دوری کنید. بهتر است بستنی و غذاهای نرم مصرف نمایید.
  9. بعد از جراحی، از کشیدن سیگار پرهیز کنید، زیرا تا حد زیادی مانع از بهبودی شده و خونریزی و عفونت را ایجاد می‌کند.

البته بهتر است با مراجعه به مطلب مراقبتهای پس از ایمپلنت، به طور کامل با لیست بایدها و نبایدهای پس از این درمان آشنا شوید.

سوالات متداول

  1. آیا کاشت ایمپلنت دندان درد دارد؟

    ایمپلنت دندان تحت بی حسی موضعی انجام می‌شود، در نتیجه در حین کاشت ایمپلنت بیمار دردی نخواهد داشت. پس از جراحی با توجه به کیفیت استخوان و واکنش بافتی بیمار، مقداری درد و تورم وجود دارد که با داروهای مسکن تجویز شده توسط دندانپزشک کاهش می‌یابد.

  2. دلایل عدم موفقیت ایمپلنت چیست؟

    یکی از شایع‌ترین دلایل شکست این درمان، عفونت و تحلیل استخوان است. این عفونت ناشی از ضعف بهداشت دهان و دندان بوده و در صورت عدم درمان، می‌تواند سبب تخریب استخوان، لق شدن ایمپلنت و در نهایت از دست رفتن آن شود.

  3. پایه ایمپلنت، چند دندان مصنوعی را می‌تواند پشتیبانی کند؟

    معمولا پایه ایمپلنت برای یک تاج دندان به کار گرفته می‌شود. اما گاهی اوقات هم بسته به تعداد دندان از دست رفته، دندانپزشک ممکن است روی یک پایه، تا سه دندان مصنوعی نیز قرار دهد.

  4. آیا مصرف داروهای بیس فسفونات با درمان ایمپلنت تداخل ایجاد می‌کند؟

    بله، بیس فسفونات می‌تواند سبب استئونکروز یا مرگ استخوان شود. این عارضه، یک منع مطلق برای کاشت ایمپلنت در نظر گرفته شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
دسته بندی مقالات
  • مقالات کشیدن دندان
  • مقالات پر کردن دندان
  • مقالات جرمگیری دندان
  • مقالات بلیچینگ دندان
  • مقالات ونیر کامپوزیت دندان
  • مقالات لمینت دندان
  • مقالات روکش دندان
  • مقالات جراحی زیبایی لثه
  • مقالات ایمپلنت دندان
  • مقالات ارتودنسی دندان
  • مقالات جراحی فک
  • مقالات درمان ریشه یا عصب کشی
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان