آیا این مطلب برای شما مفید است؟
آیا میدانستید که خطر پوسیدگی دندان و مشکلات لثه در زمانی که از بریس و دستگاههای ارتودنسی استفاده میکنید ممکن است بیشتر باشد؟
در این صورت آیا هر فردی که درمان ارتودنسی را انجام دهد، با چنین مشکلاتی روبهرو خواهد شد؟
چه مواردی برای جلوگیری از ایجاد جرم و پلاک دندان در حین این درمان وجود دارند؟
شاید به فکر جرم گیری دندان در ارتودنسی افتاده باشید و یا شاید متخصص ارتودنسی این درمان را به شما پیشنهاد داده باشد. به نظر شما دلیل آن چیست؟
اگر این موضوع را جدی نگیرید با چه مشکلاتی روبهرو خواهید شد؟
در این مقاله بسیار مفید، پاسخ تمام این سؤالات را مطالعه نمایید.
همچنین اطلاعات دقیقتری در خصوص درمان جرم گیری دندان ارتودنسی به دست آورید.
با دکتر فاطمه لبافی همراه باشید.
محتوای صوتی مطلب جرمگیری دندان ارتودنسی
جرم گیری دندان قبل از ارتودنسی، آیا ضرورت دارد؟
یکی از مهمترین زمانهایی که جرم گیری دندان بیش از پیش اهمیت مییابد، قبل از اقدام به درمان ارتودنسی است. در واقع یک متخصص ارتودنسی باتجربه به خوبی میداند چه مواردی در حین درمان میتوانند برای بیمار و روند درمانی اختلال و مشکل ایجاد کنند.
یکی از این موارد بسیار مهم که علاوه بر به خطر انداختن سلامت دهان فرد، در روند درمان ارتودنسی نیز اختلال ایجاد میکند، بروز جرم و پلاکهای دندانی است.
این جرم و پلاکها به مرور فضای بین دندانها را پر میکنند و سبب بروز مشکل در جابهجایی دندانها در طول درمان میشوند.
بنابراین، اهمیت سلامت دهان قبل از شروع درمان مطرح است و یک متخصص در ابتدا این موارد را مورد بررسی قرار میدهد.
بنابراین، از اقدامات قبل از این درمان میتوان به ترمیم و پر کردن دندان و جرم گیری اشاره داشت.
آیا در حین درمان ارتودنسی نیاز به جرمگیری دندان است؟
یکی از مهمترین مراقبتهای حین درمان ارتودنسی، جرمگیری مرتب است.
در طول درمان به دلیل وجود دستگاههای ارتودنسی در دهان، لازم است دقت بیشتری برای تأمین بهداشت دهان و دندان داشته باشید. ممکن است وجود دستگاهها باعث شوند تا دندانهای شما جرم بیشتری بگیرند.
همانطور که بیان شد، وجود جرم دندان علاوه بر آسیب به سلامت دندانها و لثه میتواند سبب اختلال در روند درمان ارتودنسی گردد. زمانی که شما درمان خود را شروع میکنید، متخصص ارتودنسی به طور دقیق به چنین مواردی توجه دارند و در طول درمان تمام نکات لازم را مد نظر قرار میدهند.
در این شرایط اگر ارتودنتیست صلاح ببیند، جرمگیری را در حین درمان برای شما انجام خواهد داد.
جرمگیری در ارتودنسی ثابت یا متحرک؟
در ارتودنسی ثابت، دستگاههای ارتودنسی روی دندانها قرار داده میشوند و بیمار تا انتهای درمان قادر به برداشتن آنها از دهان خود نخواهد بود، بنابراین طبیعی است که در حین این درمان دندانها جرم بیشتری به خود بگیرند.
لازم به ذکر است که وجود این دستگاهها در دهان تا حدودی رعایت بهداشت دهان و دندان را نیز دشوارتر خواهد کرد.
اما در ارتودنسی متحرک، بیمار در زمان مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، میتواند پلاک ارتودنسی خود را از دهان خارج کند و به طور عادی مسواک بزند. در نتیجه سلامت دهان بیشتر حفظ میشود؛ لذا اگر از روشهای ثابت ارتودنسی استفاده میکنید، بیشتر به جرم گیری نیاز دارید.
آیا جرم گیری سبب کنده شدن براکتهای ارتودنسی میشود؟
دستگاههای جرم گیری تنها به منظور برداشتن جرم و پلاکهای دندانی کاربرد دارند و نمیتوانند در از بین بردن چسب ارتودنسی نقشی داشته باشند. به همین دلیل این درمان نمیتواند منجر به کنده شدن براکت ارتودنسی شود.
لازم به ذکر است که جرم گیری در حین درمان ارتودنسی باید توسط ارتودنتیست انجام شود، مگر اینکه متخصص شما را به دندانپزشک دیگری ارجاع داده باشد.
آیا جرمگیری دندان در حین درمان ارتودنسی عوارضی دارد؟
به طور کلی درمان جرمگیری به خودی خود عوارضی ایجاد نخواهد کرد. باید بدانید آنچه میتواند برای سلامت دهان شما خطرناک باشد، جرم و پلاک میباشند نه خود درمان.
بنابراین، اگر متخصص ارتودنسی تشخیص دادند که شما نیاز به چنین اقدامی در طول درمان خود دارید، باید به ایشان اعتماد کنید.
پس از این کار تا چند روز احساس حساسیت خواهید داشت که به مرور رفع میگردد و جای نگرانی ندارد.
آیا ممکن است جرم گیری در ارتودنسی سبب لق شدن دندانها شود؟
گاهی این سؤال برای برخی از افراد ایجاد میشود و نگرانیهایی از این بابت دارند. باید گفت که این احتمال بسیار ضعیف است، اما در صورتی که نزد دندانپزشک غیر مجرب این کار را انجام دهید، ممکن است احتمال چنین عارضهای وجود داشته باشد.
شما در زمان درمان ارتودنسی باید تمام اقدامات دندانپزشکی خود را با ارتودنتیست هماهنگ کنید.
چگونه از ایجاد جرم دندان در حین درمان ارتودنسی جلوگیری کنم؟
با رعایت نکات زیر میتوانید سلامت دهان خود را در حین ارتودنسی حفظ کنید:
- حداقل دو بار در روز دندانهای خود را مسواک کنید.
- با استفاده از مسواک مخصوص ارتودنسی اجازه باقی ماندن مواد غذایی را در بین دستگاههای ارتودنسی خود ندهید.
- از نخ دندان مخصوص استفاده داشته باشید.
- برای شست و شوی دهان خود از دهانشویه مخصوص ارتودنسی استفاده کنید.
- مصرف مواد غذایی شیرین را تا حد زیادی کاهش دهید.
- از استعمال سیگار و دخانیات بپرهیزید.
آیا جرمگیری میتواند سبب برداشتن چسبهای اضافی ارتودنسی گردد؟
یکی از اصلیترین سؤالات بیمارانی که تحت درمان ارتودنسی قرار گرفتند، این است که آیا امکان برداشتن چسبهای اضافی ارتودنسی با استفاده از جرم گیری وجود دارد یا خیر؟
در واقع باید گفت در صورتی که جرم گیری باعث از بین رفتن این چسب ها میشد، جرم گیری دندان در حین این درمان معنا نداشت؛ زیرا باعث باز شدن دستگاههای ارتودنسی میشد.
در صورتی که چسبهای اضافی پس از ارتودنسی بر روی دندانهای شما باقی مانده است، لازم است از متخصص خود بخواهید تا نسبت به زدودن آنها اقدام نمایید.
پاسخ به سؤالات پرتکرار شما در این زمینه
-
چه کسی تشخیص میدهد که شما نیاز به جرم گیری دندان دارید؟
تشخیص نیاز به این فرایند درمانی در حین درمان ارتودنسی، بر عهده متخصص ارتودنسی شما میباشد. ایشان همچنین از سایر اقدامات غیر ضروری در حین درمان شما را باز خواهند داشت. -
آیا جرم گیری به دندان آسیب میزند؟
فرقی ندارد که جرم گیری دندان ارتودنسی انجام میدهید یا در حالت عادی تصمیم به جرم گیری دارید، در کل این درمان هیچ آسیبی به دندانها و بافت لثه شما نمیرساند.
لازم به ذکر است، آنچه برایتان خطرناک است و این گونه آسیبها را در پی خواهد داشت، جرم، پلاک و تارتار هستند. -
چگونه تعداد دفعات مورد نیاز برای جرم گیری در حین درمان ارتودنسی را کاهش دهم؟
مسواک زدن مرتب و صحیح، استفاده مرتب از نخ دندان استاندارد و استفاده از دهانشویه میتواند در جلوگیری از تشکیل جرمها نقش زیادی داشته باشند.
فراموش نکنید در طول درمان ارتودنسی لازم است تا تعداد دفعات بیشتری مسواک بزنید و از نخ دندان مخصوص استفاده کنید.
همچنین برخی از خوراکیهای چسبنده میتوانند باعث تشکیل جرم بر روی دندانها شوند، به ویژه در صورتی که این خوراکیها بر روی دستگاههای ارتودنسی بچسبند و خوب تمیز نشوند. خوردن پفک، لواشک و ... از این جملهاند. -
جرم چگونه روی دندان تشکیل میشود؟
به طور طبیعی بزاق دهان دارای مواد معدنی و املاحی است که در بخشهایی از دندان رسوب میکنند. باکتریهای موجود در دهان با استفاده از باقی مانده مواد غذایی به این رسوبات اضافه میشوند و فعالیت خود را آغاز میکنند.
در مراحل ابتدایی تشکیل جرم به راحتی میتوان با استفاده از مسواک و نخ دندان این موارد را از بین برد، اما اگر بهداشت دهان و دندان به صورت روزانه و درست انجام نشود و برای برداشتن آنها اقدامی به موقع صورت نگیرد، این پلاکها به مرور حجیمتر شده و جرم سختتر و تارتار را ایجاد میکنند. در این صورت دیگر فرد به تنهایی قادر به از بین بردن آنها نخواهد بود و باید برای درمان جرم گیری عمیق به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نماید. -
آیا جرم گیری دندان در ارتودنسی درد دارد؟
به طور کلی فرایند جرم گیری یک درمان ساده است و هیچ دردی برای فرد به دنبال نخواهد داشت. تنها تا چند روز وجود مقداری حساسیت و ناراحتی ایجاد میشود که طبیعی است و مشکلی برای فرد ایجاد نمیکند.