آیا این مطلب برای شما مفید است؟
آیا دندانهایتان نیاز به جرم گیری دارند و ترس از درد آن باعث شده است که انجام آن را به تعویق بیندازید؟
آیا جرم گیری درد دارد؟ آیا میخواهید بدانید که دندانها و لثهها پس از آن درد میگیرند؟
این روش بسیار مفید و مؤثر برای حفظ سلامت دهان و دندان و پیشگیری از ابتلای آنها به مشکلات و بیماریهای مختلف است.
به همین دلیل است که ترس از درد جرم گیری دندان نباید مانع از انجام این درمان شود.
برای کمک به شما برای درک اهمیت انجام این درمان در صورت نیاز و همچنین برطرف کردن ترس شما از درد ناشی از آن، این مقاله را به ارائه مطالب لازم در این زمینه اختصاص دادهایم.
با دکتر فاطمه لبافی همراه باشید.
محتوای صوتی برای آشنایی با میزان درد جرمگیری
آیا جرم گیری دندان درد دارد؟
به طور کلی جرمگیری بدون درد است و در صورتی که دندانپزشک لازم بداند، از تزریق داروی بی حسی موضعی به بافت نرم برای بی حس کردن لثه و ریشه دندان استفاده میکند تا بیمار در طول فرایند درمان، احساس درد نداشته باشد.
با این حال ممکن است برخی افراد مقداری درد را تجربه کنند که شدت آن به میزان جرم دندان بیمار و همچنین آستانه تحمل او بستگی دارد.
دندانپزشک از ابزارهای تخصصی برای حذف رسوبات سخت شده پلاک یا تارتار از روی دندانها در بالا و زیر خط لثه استفاده میکند و این کار به آرامی و با احتیاط انجام میشود و بیمار در طول انجام این فرایند احساس ناخوشی نخواهد داشت.
آیا دندانها پس از درمان جرمگیری درد میگیرند؟
با از بین رفتن اثر داروی بی حسی، بیمار باید انتظار این را داشته باشد که مقداری درد دندان و لثه را تجربه کند.
یک تصور اشتباهی که برخی افراد درباره درد پس از درمان جرم گیری دارند این است که این درد به دلیل دستکاری بافت دندان و آسیبی که به مینای آن وارد شده، ایجاد میشود.
اما یکی از دلایل آن این است که تشکیل جرم بر روی سطح دندان همانند یک لایه عایق که مانع از رسیدن دمای سرد و گرم به طور کامل به عصب دندان عمل میکند و زمانی که این لایه برداشته میشود، انتقال دمای سرد و گرم به طور کامل باعث ایجاد این درد و حساسیت موقتی میشود که به مرور از بین میرود.
چگونه میتوان درد و حساسیت پس از جرمگیری را کاهش داد؟
برای کمک به بهبود و کاهش درد و نیز حساسیت دندان پس از جرم گیری، رعایت موارد و نکات زیر میتواند بسیار مؤثر باشد:
- تا چند ساعت بعد از جرم گیری دندان غذا نخورید.
- تا چند روز از خوردن غذاهای سفت بپرهیزید و در عوض یک غذاهای نرم میل کنید.
- تا زمانی که لثهها به طور کامل بهبود نیافتهاند، غذاهای تند و اسیدی نخورید.
- حداقل 72 ساعت پس از جرم گیری از مصرف نوشیدنیهای الکلی و استعمال دخانیات خودداری کنید، زیرا میتوانند روند بهبودی را کند کنند.
- مصرف داروهای مسکن و ضد التهاب در صورت زیاد بودن درد و حساسیت دندانها توصیه میشود. (بهتر است پیش از انجام این کار با دندانپزشک خود مشورت کنید.)
- مسواک زدن با مسواک نرم و با استفاده از خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس توصیه میشود.
آیا ممکن است که جرم گیری به سلامت افراد آسیب برساند؟
عوارض جرم گیری دندان و سایر روشهای درمان دهان و دندان اگر توسط دندانپزشک حرفهای انجام شوند، هرگز ایجاد نخواهند شد و اغلب خطری را برای افراد به وجود نمیآورند.
این روش درمانی نیز غالباً بی خطر بوده و به ندرت عوارض آن مشاهده میشود.
بسیار مهم است که دندانپزشک قبل از انجام عمل جرم گیری و روت پلنینگ با سابقه سلامتی شما آشنا باشد.
از آنجایی که این روشها میتوانند به باکتریها اجازه ورود به جریان خون را بدهند، ممکن است لازم باشد اقدامات احتیاطی خاصی برای درمان بیماری لثه برای بیمارانی که در معرض خطر بیشتری برای عفونت هستند، انجام شود.
این افراد میتوانند شامل بیمارانی باشند که مشکلات قلبی یا بیماری کبدی دارند و یا کسانی که سیستم ایمنی بدنشان به دلیل ابتلا به برخی بیماریها به خطر افتاده است.
آیا ترس از درد جرم گیری دندان، دلیل کافی برای عدم انجام آن آست؟
امروزه افراد بسیار زیادی دارای مشکلات و بیماریهای لثه هستند. راه رهایی از بیماری لثه، از بین بردن منبع آن است.
روزانه هر یک از ما تعداد بسیار زیادی باکتری در دهان خود داریم که اگر شرایط باقی ماندن آنها در دهان وجود داشته باشد، ماده چسبناکی به نام پلاک روی دندانها ایجاد میکنند.
پلاک به جمع آوری ذرات مواد غذایی و قندها ادامه میدهد و از آنها تغذیه میکند و بر اثر فعالیت خود ماده اسیدی تولید میکند که با گذشت زمان به مینای دندان آسیب میرساند. اگر این پلاک از بین نرود بر روی کل سطح دندان و همچنین زیر خط لثه گسترش پیدا کرده و شروع به ایجاد عفونت در بافت نرم دهان و لثه میکند.
با پیشرفت عفونت و مشکلات لثه، لثهها نسبت به لمس حساس میشوند، ورم میکنند و خط آنها از دندانها فاصله میگیرد.
در این شرایط فضایی که به اصطلاح به آن پاکت گفته میشود، تشکیل شده و ذرات مواد غذایی و باکتریهای بیشتری را که باعث تشکیل پلاک و جرم میشوند، در خود جای میدهند. اگر فرایند جرم گیری و پلنینگ ریشه انجام شود، منبع عفونت از بین میرود و لثهها بلافاصله شروع به بهبود میکنند.
با توجه به مطالب بیان شده به اهمیت انجام این درمان پی بردیم و متوجه شدیم که ترس از انجام این درمان دلیل خوبی برای انجام ندادن آن نیست.
عدم توجه به اهمیت و ضرورت جرم گیری باعث میشود که در آینده با مشکلات پیچیدهتری رو به رو شوید که می توانند درد بیشتری را برایتان به وجود آورند.
همچنین ممکن است نیاز به انجام درمانهای پیچیدهتر و دردناکتری باشد.
ارتباط جرم با درد دندان و لثه
پلاک و جرم دندان حاوی باکتریهایی هستند که از ذرات مواد غذایی و قندهای موجود در آنها تغذیه کرده و اسید تولید میکنند.
پوسیدگیها زمانی به وجود میآیند که اسیدهای تولید شده باعث خراب شدن مینای دندان که لایه محافظ آن است، میشوند.
بدن وجود این مشکلات را با درد نشان میدهد. اما پوسیدگی تنها دلیل درد دندان نیست، بیماری پریودنتال (لثه) میتواند واکنشهای مشابهی را ایجاد کند.
باکتریهایی که در پلاک و جرم دندانی زندگی میکنند، لثهها را نیز آلوده میکنند.
این اتفاق بافت لثه را ضعیف میکند و میتواند باعث عقب رفتن آنها از روی دندانها و نمایان شدن ریشه آنها شود.
در نتیجه ممکن است دندانها به طور دردناکی به غذاهای سرد یا گرم حساس میشوند.
پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید
عوارض ترس از درد و جرم گیری نکردن دندانها
گاهی ممکن است افراد به دلیل ترس از درد جرمگیری، از انجام دادن این درمان خودداری کنند و یا انجام آنها را به تعویق بیندازند که در این صورت با عوارضی روبرو خواهند شد.
در این صورت نه تنها درد و ناراحتی بیشتری برای آنها به وجود ایجاد خواهد شد، بلکه آنها را متحمل پرداخت هزینههای بیشتری نیز میکند.
در ادامه برخی از این عوارض را ذکر کردهایم:
-
به خطر افتادن سلامت استخوان فک، لثه و سایر دندانها
عفونت ناشی از پوسیدگی میتواند لثه و استخوان فک پشتیبان را نیز تحت تأثیر قرار دهد و در مواردی که بیماری خیلی پیشرفت کرده باشد، احتمال به خطر افتادن سلامت دندانهای مجاور و همچنین تحلیل رفتن استخوان فک نیز وجود خواهد داشت. -
نیاز به انجام درمانهای پیچیدهتر و دردناکتر
یافتن منشأ اصلی درد، نحوه درمان آن را تعیین میکند. اگر پوسیدگی به پالپ نفوذ کرده باشد، برای پاکسازی عفونت و پر کردن فضای خالی ایجاد شده با مواد پرکننده دندان، به درمان ریشه و یا عصب کشی دندان نیاز خواهید داشت.
با انجام این درمان نه تنها دندان نجات داده میشود، بلکه درد نیز تسکین پیدا میکند.
اگر لثهها عفونی شده باشند، باید تمام پلاکها و جرمها را از بین برد تا به بهبودی لثهها کمک کنیم.
بنابراین، در صورتی که متوجه تشکیل جرم بر روی دندانهای خود شدید و یا علاوه بر آن علائمی مانند درد دندان یا لثه، تورم، قرمزی و یا خونریزی لثهها را مشاهده کردید، حتماً به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید تا درمانهای لازم را دریافت نمایید.
سؤالات متداول
-
آیا جرم گیری دندان دردناک است؟
دندانپزشکان از یک بی حس کننده موضعی برای بی حس کردن لثهها و دندانها استفاده میکنند، به همین دلیل جرم گیری بدون درد انجام میشود.
ممکن است بعد از درمان دندانها مقداری دردناک و حساس شوند. همچنین احتمال تورم و خونریزی جزئی لثهها نیز وجود دارد. -
آیا عارضه خونریزی لثه بعد از جرم گیری خطرناک است؟
خیر. طبیعی است که تا چند روز پس از درمان متوجه خونریزی جزئی در لثههای خود شوید. برای کمک به ترمیم آنها و از بین رفتن این عرضه توصیه میشود که دهان خود را با محلول آب نمک ولرم بشویید و به آرامی مسواک بزنید یا نخ دندان بکشید تا از ایجاد این عارضه جلوگیری کنید. -
آیا خمیر دندان ضد جرم، جرمهای دندانها را برمی دارد؟
خیر. گرچه با مسواک زدن میتوان تا حدودی مانع از تشکیل پلاک و جرم بر روی دندانها شد، اما در صورت تشکیل دیگر نمیتوان آنها را با استفاده از مسواک، خمیر دندان و یا دهانشویه حذف کرد.
خمیر دندانهای ضد جرم تنها میتوانند ذرات غذایی و پلاکهای نرم را از روی سطح دندانها حذف کنند و قادر به حذف موارد سختتر نیستند. -
انجام جرم گیری چند بار در سال توصیه میشود؟
برای اطلاع از تعداد دفعات مناسب انجام جرم گیری در سال بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید، زیرا فواصل زمانی انجام این درمان با توجه به شرایط دهان و دندان هر فرد متفاوت است.
اما به طور کلی توصیه میشود که این درمان را سالی 2 بار انجام دهید. -
آیا جرمگیری باعث از بین رفتن مینای دندان و آسیب رساندن به آن میشود؟
خیر. انجام حرفهای جرم گیری توسط دندانپزشک هیچ گونه آسیبی به دندان و مینای آن وارد نمیکند. -
آیا درد و حساسیت پس از جرمگیری نشان دهنده آسیب دیدن دندان است؟
خیر. این عارضه اغلب موقتی و طبیعی است، اما چنانچه میزان درد و حساسیت شدید بود و یا برای مدت زمان طولانی باقی ماند، باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید و مشکل را به ایشان گزارش دهید. -
آیا تزریق بی حسی برای جرم گیری لازم است؟
پاسخ به این سؤال به شرایط دهان و دندان بیمار بستگی دارد. به طور کلی این درمان بدون درد انجام میشود و نیاز به تزریق داروی بی حسی ندارد، اما در افرادی که آستانه تحمل دردشان پایین است و یا مشکلات لثه داشته و نیاز به جرم گیری عمیق دارند، ممکن است فرایند درمان برای آنها دردناک باشد به همین دلیل دندانپزشک پیش از شروع، داروی بی حسی تزریق میکند.