گاهی اوقات برخی از افراد در هنگام باز و بسته کردن دهان خود، صدایی از فک خود می شنوند. این اختلال در اغلب اوقات موقتی بوده، اما می تواند برای شما یک هشدار جدی به حساب بیاید و نشانه ای از اختلال مفصل گیجگاهی (TMJ) باشد. بر اساس تحقیقاتی که صورت گرفته، احتمال بروز این اختلال در زنان به علت متفاوت بودن آناتومی کلاژن نگه دارنده دیسک و همچنین وجود برخی از هورمون های زنانه بیشتر می باشد. در ادامه مقاله شما را به طور کامل با اختلال مفصل گیجگاهی آشنا خواهیم کرد.
این مفصل که دارای نام علمی تمپورومندیبولار است، یک گوی و کاسه کوچک می باشد که سبب اتصال استخوان فک پایین به استخوان گیجگاهی جمجمه می شود. حرکت و تثبیت این مفصل به کمک چندین ماهیچه و رباط صورت می گیرد. در واقع این همان مفصلی است که به وسیله آن دهان باز و بسته می شود و امکان حرکت فک برای جویدن غذا و صحبت کردن به وجود می آید.
اگر برای مفصل فکی گیجگاهی، استخوان ها، عضلات مرتبط و یا رباط مشکلی به وجود بیاید، فرد به اختلال مفصل فکی گیجگاهی یا TMJ مبتلا شده است. این عارضه سبب درد شدید در مفصل نزدیک گوش، سر، گردن و فک می شود.
در ابتدا تصور عموم برای اختلال مفصل گیجگاهی فکی، ناهماهنگی دندان های فک بالا و پایین تصور می شد. اما امروزه با بررسی های صورت گرفته، مشخص شده که به جز ناهماهنگی های دندان های بالا و پایین، موارد دیگری می توانند علت این اختلال به شمار بیایند. در شکل گیری این بیماری، عوامل عاطفی و محیطی نیز نقش دارند. به طور کلی مهمترین دلایل ایجاد مفصل گیجگاهی فکی عبارتند از:
این اختلال دارای برخی علائم می باشد که در زیر به بررسی آن ها می پردازیم:
درد گوش
درد گوش، خستگی و وزوز گوش می تواند نشانه ای از مفصل گیجگاهی فکی باشد که با حرکت فک ها، ممکن است درد بیشتری به همراه داشته باشد.درد صورت
به طور کلی درد این اختلال در دسته درد های بسیار عمیق شناخته می شود که از مفصل مورد نظر می تواند به سمت فک و گردن منتقل گردد. این درد با صحبت کردن، جویدن غذا و رفتار های این چنین بیشتر خواهد شد.اختلال عملکرد فک
در موارد شدید تر ممکن است که علائمی مانند صدا دادن فک هنگام باز و بسته شدن، دندان قروچه، قفل شدن فک و غیره مشاهده شود.برخی علائم دیگر
درد چشم، بازو، کمر، سرگیجه، کاهش کیفیت خواب و گرفتگی عصلات فک پایین می توانند نشانه ای از اختلال مفصل گیجگاهی فکی باشند.برای تشخیص این اختلال در ابتدا دندانپزشک متخصص به بررسی علائم و نشانه های بیان شده توسط شما می پردازد و معاینات لازم از ناحیه فک و عضلات صورت را انجام می دهد. دندانپزشک برای تشخیص دقیق تر و بررسی جزئيات استخوان فک از عکس های رادیولوژی، ام آر آی و یا سی تی اسکن استفاده می کند. ام آر آی می تواند به تشخیص حرکت مناسب فک و بررسی دیسک مفصل فک کمک کند. سی تی اسکن نیز، جزئیات استخوان فک را به طور کامل مورد بررسی قرار می دهد. بیماری های دیگر مانند دندان درد، آرتروز، بیماری لثه و یا عفونت سینوس می توانند علائمی مشابه با این اختلال داشته باشند، به همین جهت دندانپزشک سوابق پزشکی شما را نیز بررسی کرده و آزمایش های لازم را بررسی می کند. در صورتی که دندانپزشک تشخیص اختلال مفصل گیجگاهی را دهد، درمان را بلافاصله شروع خواهد کرد. راه های درمانی برای این اختلال متنوع است و احتمال دارد که دندانپزشک راه هایی به جز جراحی را به شما پیشنهاد دهد. البته اگر این اختلال شدید باشد، راهکار های درمانی ساده نمی توانند نتیجه مناسبی داشته باشند و به عمل جراحی نیاز است. به طور کلی آخرین روش درمانی برای این اختلال، عمل جراحی می باشد.
به طور کلی برای درمان این اختلال راهکار های غیر جراحی و جراحی وجود دارد که در زیر به بررسی کامل آن ها می پردازیم:
همه بیمارانی که به این اختلال مبتلا هستند، به فیزیوتراپیست ارجاع داده می شوند تا با درمان فیزیوتراپی حرکت مفصل بازیابی شود، عضلات فک تقویت شوند و درد کاهش پیدا کند. درمان های فیزیوتراپی مورد استفاده برای اختلال مفصل گیجگاهی عبارتند از:
در صورتی که هیچ کدام از روش های نامبرده موثر واقع نشوند و شدت ناهنجاری بسیار زیاد باشد، برای درمان از جراحی و یا عمل های دیگر استفاده می شود که عبارتند از:
اصطلاحی رایج برای انواع اختلالات در عملکرد عضلات و مفاصل فک، فک قفل شده نام دارد. بر اثر این اختلال، هنگام باز و یا بسته شدن دهان، فک دچار درد می شود. در این مقاله با این مشکل بیشتر آشنا می شویم.
تی ام جی یک نوع سندروم است که مربوط به فک است و غذا خوردن ، صحبت کردن ، بلعیدن اشخاص را مشکل می کند. آیا می دانید که با کمک برخی ورزش های درمانی می توانید به کاهش این عارضه کمک کنید؟ برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مقاله همراه ما باشید.
درد فک پایین ممکن است بیانگر مشکلات و بیماری هایی مانند حمله قلبی، آرتروز و ... باشد. در این مقاله با علل درد فک پایین و دیگر موارد مربوط به آن آشنا می شویم.
بوتاکس ابزاری است که حتی در دندانپزشکی نیز کاربرد دارد. در ادامه با کاربرد های آن بیشتر آشنا می شویم.
نوعی اختلال که رواج زیادی ندارد و نشانه اصلی آن حملات درد خنجری در زمینه ی عصب دهی عصبی با این نام است.
تمامی حقوق این وب سایت محفوظ میباشد، طراحی و بهینه سازی شده توسط گروه رویال مدیا