آیا شما نیز جزء مادران بارداری هستید که میخواهید دندانهای خود را کامپوزیت کنید؟
آیا میخواهید بدانید که انجام این کار در این دوران امکان پذیر است؟ در صورت امکان پذیر بودن، برای شما یا جنینتان ضرر دارد یا خیر؟
بهترین زمان برای کامپوزیت دندان در بارداری چه موقع است؟
این مطلب برای مادرانی که باردار هستند و میخواهند طرح لبخند خود را با استفاده از کامپوزیت اصلاح کنند، اطلاعات کاملی را ارائه داده است. با مطالعه آن به پاسخ تمام سؤالات خود درباره کامپوزیت حین بارداری خواهید رسید.
علاوه بر این، نکاتی که مادرانی که این روش را پیش از بارداری انجام دادهاند، باید رعایت کنند را بیان کردهایم. پس تا انتهای این مطلب با دکتر فاطمه لبافی همراه باشید.
کامپوزیت کردن دندانها در بارداری
یکی از دوران بسیار حساس برای مادران، دوران بارداری است که بدن تحت تأثیر بارداری و تغییرات هورمونی دچار تغییرات و حساسیتهایی میشود. در این دوران مادر ناچار است توجه بیشتری به بدن خود داشته باشد و مراقبتهای خاصی را انجام دهد.
یکی از بخشهایی که بسیار تحت تأثیر بارداری قرار میگیرد، دهان و دندان است.
علاوه بر تغییرات هورمونی، تهوع صبحگاهی نیز از مواردی است که باعث میشود مادر نتواند همانند قبل دندانهای خود را مسواک بزند.
این موارد بر سلامت دندانها و لثهها تأثیر گذاشته و باعث آسیب پذیر شدن آنها میشود. بنابراین بهتر است در این دوران بافت دندانها و لثهها به جز در موارد ضروری دستکاری نشود.
علاوه بر این انجام خدمات ترمیمی و درمانی دندانپزشکی نیاز به دریافت بی حسی موضعی و همچنین مصرف داروهای مسکن یا ضد التهاب پس از انجام آنها دارند.
از آنجایی که خدمات زیبایی از جمله کامپوزیت کردن دندانها جزء خدمات زیبایی و غیر ضروری محسوب میشوند، اغلب به مادران باردار توصیه میشود که از انجام آنها در دوران بارداری اجتناب کنند.
آیا کامپوزیت کردن دندانها در بارداری خطرناک است؟
بارداری دوران حساسی است که در آن باید به مواردی که ممکن است به مادر و یا جنین آسیب برسانند توجه زیادی کرد. احتمالاً بارها شنیدهاید که گفته میشود در دوران بارداری نمیتوان درمانهای دندانپزشکی را انجام داد؛ به نظر شما علت آن چیست؟
به طور کلی توصیه میشود که مادر در دوران بارداری خدمات دندانپزشکی دریافت نکند.
یکی از دلایل آن این است که انجام این خدمات نیاز به تزریق داروی بیحسی دارد. همچنین پس از انجام آنها برای تسکین درد احتمالاً داروهای مسکن تجویز میشوند. هر دو مورد ذکر شده در واقع داروهایی هستند که وارد بدن مادر شده و جنین نیز آنها را جذب میکند و به سلامت جنین وجود دارد.
کامپوزیت در دسته خدمات ترمیمی و زیبایی دندانها قرار میگیرد و یک امر اورژانسی و ضروری به شمار نمیآید. به همین دلیل توصیه میشود که مادران در این دوران از انجام آن اجتناب کنند و انجام آن را به پس از بارداری موکول کنند. کامپوزیت به خودی خود خطری برای مادر و جنین ایجاد نمیکند، اما به دلایلی که در ادامه بیان کردهایم، توصیه میشود که به جای انجام کامپوزیت در بارداری آن را به دوران پس از بارداری موکول کنید:
- لثهها در دوران بارداری حساس میشوند. به این دلیل که برای نصب کامپوزیتها ممکن است نیاز باشد که بافت لثه مقداری عقب زده شود، احتمال خونریزی و یا عفونت بالا میرود.
- دندانها نیز در دوران بارداری حساس میشوند و همچنین احتمال پوسیدگی آنها در این دوران بالا میرود. از آنجایی که برای نصب کامپوزیت نیاز است مقدار بسیار جزئی و کمی از سطح آن تراش داده شود، احتمال حساسیت دندانها بالاتر میرود. به همین دلیل بهتر است که در این دوران ساختار آنها دستکاری نشود.
- برای انجام این درمان ممکن است نیاز به تزریق داروی بی حسی وجود داشته باشد. علاوه بر این به این دلیل که پس از نصب کامپوزیت، دندانها دچار مقداری حساسیت و ناراحتی میشوند، دندانپزشک مصرف داروی مسکن را تجویز کند. با توجه به اینکه توصیه می شود که مادر در طول این دوران از مصرف داروها اجتناب کند، پس بهتر است که برای ترمیم دندان های خود تا پس از دوران بارداری صبر کند. البته توجه داشته باشید که برای حساسیت دندانی داروی مسکن به صورت معمول تجویز نمیشود. اما در برخی موارد ممکن است نیاز باشد.
- علاوه بر همه این موارد، برای انجام خدمات دندانپزشکی نیاز است مادر باردار روی یونیت بنشیند. زمانی که مادر در سه ماهه سوم بارداری قرار دارد، با توجه به حجم رحم و شکم، نشستن ظولانی مدت بر روی یونیت برای او کار دشواری خواهد بود. به همین دلیل بهتر است این درمان را به بعد از بارداری موکول کرد.
بهترین زمان کامپوزیت کردن دندانها در دوره بارداری چه موقع است؟
بهترین زمان برای کامپوزیت کردن دندانها، قبل یا پس از بارداری است. به طور کلی دندانپزشکان انجام خدمات دندانپزشکی ضروری را برای دوره ۳ ماهه دوم بارداری برنامه ریزی میکنند.
در ادامه توضیحات لازم درباره زمانهای مناسب و نامناسب انجام خدمات دندانپزشکی در این دوران را بیان کردهایم:
- ۳ ماه اول بارداری در این دوره از بارداری، جنین در آسیب پذیرترین دوران خود قرار دارد.
از آنجایی که جنین از مادر تغذیه میکند، مادر باید در طول این دوره نسبت به مواد غذایی و داروهایی که دریافت میکند، حساسیت زیادی به خرج دهد.
بر این اساس بهتر است در این دوران تا حد امکان از انجام خدمات دندانپزشکی که نیاز به دریافت دارو است، اجتناب شود. داروی بیحسی و همچنین داروهای ضد التهاب و مسکن درد، از جمله این موارد هستند. - ۳ ماه دوم بارداری دندانپزشکان معمولاً سعی کنند برای زنانی که باردار هستند درمان آنها را فقط در سه ماهه دوم بارداری برنامه ریزی کنند. معمولاً این دوره بهترین و مناسبترین دوره برای انجام این خدمات است.
زیرا جنین در ۳ ماه دوم بارداری به رشد نسبتاً خوبی رسیده است و آسیب پذیری آن کمتر از ۳ ماه اول است.
به همین دلیل در این دوره در صورت تأیید متخصص زنان و زایمان و همچنین موافقت دندانپزشک میتوان خدمات درمانی ضروری را انجام داد. - ۳ ماه سوم بارداری جنین در ۳ ماه سوم بارداری تقریباً به رشد کاملی میرسد و در این دوران میزان آسیب پذیری او کمتر از ماههای قبلی است. اما از آنجایی که شکم مادر بسیار بزرگ میشود، نشستن و یا دراز کشیدن طولانی مدت بر روی کمر، باعث اذیت شدن مادر میشود. این امر یکی از دلایلی است که انجام خدمات دندانپزشکی را در این دوران سخت میکند.
به همین دلیل در ۳ ماه سوم بارداری نیز بهتر است که تنها خدمات اورژانسی مانند درمان عفونتها و پوسیدگیهای شدید دندانی انجام شوند.
زیرا عدم درمان عفونتهای دندان و لثه، سلامت مادر و جنین را به خطر میاندازد.
نحوه مراقبت از دندانهای کامپوزیت شده در بارداری
اگر شما نیز جزء مادران بارداری هستید که دندانهای خود را کامپوزیت کردهاند، باید بدانید که حفظ سلامت دهان و دندانهای کامپوزیت شده شما از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این دوران احتمال پوسیدگی دندان بیشتر میشود و این پوسیدگیها از زیر کامپوزیتها مشخص نمیشوند. به همین دلیل باید مراقبتهایی که در ادامه آنها را آموزش دادهایم را انجام دهید:
-
دریافت مقادیر کافی کلسیم
یک تصور اشتباهی که میان مادران باردار وجود دارد، این است که در صورت کمبود کلسیم در بدن، جنین این یون را از دندانها میگیرد. این در حالی است که کلسیم در ساختار دندان، به صورت ترکیب هیدروکسی آپاتیت قرار دارد و به هیچ عنوان جذب خون و بدن جنین نمیشود. درست است که در صورت کمبود کلسیم، بدن ممکن است آن را از استخوان بگیرد؛ اما این موضوع برای دندان صدق نمیکند. با این وجود، مادر بهتر است مکملهای کلسیمی را دریافت کند تا ساختار دندان مقاومت بیشتری در برابر اسیدهای ناشی از باکتریها داشته باشد.
-
رعایت بهداشت دهان و دندان
تهوع صبحگاهی که مادران باردار به آن دچار میشوند باعث میشود مادران نتوانند دندانهای خود را به درستی مسواک بزنند. این امر یکی از دلایل پوسیدگی دندانها در این دوران است. اسید معده که در تهوع صبحگاهی وجود دارد، خود عاملی برای تضعیف مینا و شروع پوسیدگی است. یکی از کارهایی که زنان باردار برای کمک به حفظ بهداشت دهان و دندان خود میتوانند انجام دهند، این است که دهان خود را با محلول آب نمک شستشو دهند.
-
توجه به رژیم غذایی
تغییرات در ذائقه و تمایل مادران به مصرف خوراکیها و نوشیدنیهای شیرین و یا اسیدی از دیگر مواردی است که در بارداری اتفاق میافتد.
همانطور که میدانید قند و اسید به سلامت دندانها آسیب میرساند و یکی از دلایل پوسیدگی دندانها است. به همین دلیل در این دوران باید مصرف این قبیل مواد خوراکی را کنترل کنید و یا پس از مصرف آنها حتماً دندانهای خود را مسواک بزنید. -
انجام چکاپهای دندانپزشکی
به این دلیل که فرد پوسیدگیها و یا وجود هر گونه مشکل زیر کامپوزیت را نمیتواند ببیند، توصیه میشود که در این دوران به طور مرتب به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کند. چرا که چکاپهای لازم را انجام دهد تا از سلامت دندانهای خود اطمینان حاصل کند.
اقداماتی که مادرانی که کامپوزیت کردهاند، پیش از بارداری باید انجام دهند
یکی از اقدامات مهمی که زنانی که دندانهای خود را کامپوزیت کردهاند و قصد بارداری دارند باید انجام دهند، این است که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنند. با این کار سلامت دهان، دندان و کامپوزیتهای خود را ارزیابی میکنند.
در دوران پیش از بارداری استفاده از اشعه ایکس و همچنین استفاده از داروها بلامانع است. به همین دلیل در صورت مشاهده هرگونه مشکل و یا بیماری دهان و دندان، به راحتی میتوان برای درمان آن اقدام کرد.
سؤالات متداول
-
آیا بارداری به ونیر کامپوزیتها آسیب میرساند؟
خیر. در صورتی که مادران باردار چکاپهای دندانپزشکی خود را به طور مرتب انجام دهند و همچنین بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنند، آسیبی به کامپوزیتهایشان وارد نمیشود.
-
آیا کامپوزیت دندان در بارداری ضرر دارد؟
به طور کلی توصیه میشود که در دوران بارداری از انجام خدمات ترمیمی و درمانی غیر ضروری اجتناب شود. از آنجایی که کامپوزیت کردن دندانها جزء خدمات زیبایی به شمار میآید، بهتر است که انجام آن به دوره پس از بارداری موکول شود.
-
آیا میتوان کامپوزیت آسیب دیده را در دوران بارداری ترمیم کرد؟
در صورتی که شدت آسیب دیدگی کامپوزیت زیاد باشد، ممکن است نیاز باشد در همین دوران نسبت به ترمیم آن اقدام کرد. به عنوان مثال کامپوزیت شکسته و لبه تیزی ایجاد شده که زبان را زخم کند و یا خطر پوسیدگی برای دندانها و ایجاد بیماریهای لثه را به وجود آورد.
-
آیا برای کامپوزیت کردن دندانها در صورت باردار بودن باید به دندانپزشک خود اطلاع دهم؟
بله. کامپوزیت در بارداری و یا پیش از انجام هرگونه اقدام دندانپزشکی، در صورت بارداری باید به دندانپزشکتان اطلاع دهید.
2 نظر در “کامپوزیت دندان در بارداری: در بارداری کامپوزیت کنیم یا نه؟”
سلام در دوران بارداری میشه کامپوزیت انجام داد؟
سلام لطفا سعی کنید از اقدامات غیرضروری در دوران بارداری خودداری نمایید.