امروزه خیلی از ناهنجاریهای فک و دندان به کمک روشهای مختلف ارتودنسی درمان میشوند. یکی از بهترین روشها برای درمان عقب بودن فک بالا، استفاده از فیس ماسک ارتودنسی است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید فیس ماسک ارتودنسی چگونه عمل میکند.
استفاده از این روش ارتودنسی چه مزایایی به همراه دارد؟
حین استفاده از آن چه مراقبتهایی را باید انجام داد؟
در این مقاله با دکتر لبافی همراه خواهیم بود تا تمام نکات مربوط به فیس ماسک ارتودنسی را بررسی کنیم. پس اگر به دنبال کسب اطلاعات لازم درباره این ابزار هستید، مطالعه این مطلب را از دست ندهید!
فیس ماسک ارتودنسی چیست؟
فیس ماسک نوعی دستگاه ارتودنسی متحرک است که به منظور اصلاح ناهنجاریهای فکی در کودکان بین ۸ تا ۱۳ سال، در خارج از دهان قرار داده میشود. این دستگاه میتواند رشد فک بالا را تحریک کرده و عقب بودن آن را درمان نماید. البته استفاده از این دستگاه برای ناهنجاریهای بسیار شدید مورد استفاده قرار نمیگیرد. فیس ماسک میتواند مانع از جراحیهای سخت و سنگین در سنین بزرگسالی شده و یا میزان نیاز به آن را کاهش دهد.
مزایای فیس ماسک ارتودنسی
این دستگاه ارتودنسی دارای فواید و مزایای متعددی است که در زیر به آنها اشاره شده است:
- فیس ماسک با زیبا ساختن وضعیت دهان و دندان سبب افزایش اعتماد به نفس بیمار میگردد.
- با استفاده از این دستگاه احتمال کشیدن دندان کاهش مییابد.
- فیس ماسک سبب میشود تا طول درمان با دستگاههای ثابت ارتودنسی کاهش یابد.
- با تغییر وضعیت فک و دندانها باعث سلامت دهان و دندان میشود.
- فیس ماسک نیاز به جراحی در آینده را حذف و یا کاهش میدهد.
- با هدایت رشد فک، تناسب را در صورت بر قرار میکند.
مراحل درمان با فیس ماسک ارتودنسی
در ادامه روند درمان با فیس ماسک ارتودنسی را برای شما شرح میدهیم:
- در ابتدا ارتودنتیست از فک بالای بیمار قالبی تهیه میکند.
- به جهت اینکه در فک بالای کودک فضای کافی ایجاد شود، استفاده از قالب تهیه شده حدود ۱ الی ۲ ماه توصیه شده است. در این زمان قالب فقط در زمان غذا خوردن از دهان کودک خارج میشود و در سایز آن هیچ تغییری مشاهده نمیشود.
- در مرحله بعدی، دندانپزشک متخصص به بررسی وضعیت دهان و دندان کودک پرداخته و بعد از معاینات لازم، نحوه استفاده از فیس ماسک را به بیمار آموزش میدهد.
- هر زمانی که ارتودنتیست تشخیص داد، پیچ داخل قالب باز شده تا رشد فک بالا تحریک شود و حدود ۶ تا ۱۲ ماه بعد، روند درمان به پایان میرسد.
اجزای سازنده فیس ماسک ارتودنسی
به طور کلی این دستگاه دارای ۳ قسمت اصلی بوده که عبارتند از:
- قاب صورت
- هدکپ
- اتصالات هدگیر
بدنه این دستگاه یک تکه بوده و دارای جنس استیل ضد زنگ است. فیس ماسک دارای پدهایی است که بر روی چانه و پیشانی قرار داده میشود. همچنین نگهداری از پیشانی و چانه فرد به کمک میله فلزی، انجام میگیرد. به طور کلی، بدنه فیس ماسک از یک قاب و میله مرکزی ایجاد شده که به سر بیمار متصل میگردد. کشهای الاستیک از میله مرکزی این دستگاه، به یکی از قطعات قرار گرفته در دهان متصل میشوند تا نیروی مورد نیاز برای درمان را فراهم کنند. به همین منظور فیس ماسک با اعمال فشار، فک را به سمت جلو هدایت میکند.
معایب فیس ماسک ارتودنسی
با وجود کارایی بسیار موثری که این دستگاه دارد، اما میتواند معایبی نیز به همراه داشته باشد که در زیر به آنها اشاره شده است:
- دستگاه فیس ماسک اندازه بزرگی داشته که سبب میشود کودک تمایلی به استفاده از آن نشان ندهد.
- در برخی مواقع، فیس ماسک میتواند منجر به تحریک پوست چانه و پیشانی فرد گردد که البته میتوان به کمک پد مرطوب، پارچه تمیز و یا پودر بچه از بروز حساسیت جلوگیری کرد.
مراقبتهای لازم در هنگام استفاده از فیس ماسک
زمانی که از دستگاه فیس ماسک استفاده میکنید، باید به برخی از نکات توجه داشته باشید که در زیر به بررسی آنها میپردازیم:
- یکی از مهمترین نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید، تمیز نگه داشتن فیس ماسک است. به منظور تمیز کردن این دستگاه میتوانید از پارچه مرطوب و یا پدهای ضد عفونی استفاده نمایید. همچنین پدهای فیس ماسک قابلیت تعویض دارند.
- در زمان استفاده از این دستگاه باید از مصرف مواد غذایی مانند آب نبات، تافی و یا آدامس اجتناب نمایید.
- برای بررسی کشهای دستگاه فیس ماسک، باید هر چند وقت یکبار به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایید.
- استفاده صحیح از فیس ماسک را از دندانپزشک خود بیاموزید و برای نصب آن نهایت دقت را داشته باشید تا به دندانها و صورت خود آسیبی وارد نکنید.
- پس از مصرف هر وعده غذایی دندانهای خود را مسواک بزنید.
- به هیچ عنوان دستگاه فیس ماسک را دستکاری نکنید.
- اگر هرگونه مشکلی برای دستگاه شما ایجاد شد، در اسرع وقت به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایید.
- توجه داشتید که استفاده از فیس ماسک باید در زمانهای تعیین شده توسط دندانپزشک صورت گیرد و خود سرانه نباید استفاده از آن را قطع نمایید.
- در مواقعی که از فیس ماسک استفاده نمیکنید، نهایت دقت را در نگه داری از آن داشته باشید.
سوالات متداول
-
مناسب ترین زمان برای استفاده از فیس ماسک ارتودنسی چه زمانی است؟
توصیه شده است کودک در اکثر ساعات از این دستگاه استفاده کند. به طور متوسط ۱۸ ساعت استفاده از فیس ماسک برای کودک ضروری است.
-
آیا استفاده از فیس ماسک درد دارد؟
به طور کلی دستگاه فیس ماسک درد و ناراحتی غیر قابل تحملی را برای فرد ایجاد نمیکند.
-
فیس ماسک ارتودنسی برای درمان چه ناهنجاریهایی مورد استفاده قرار میگیرد؟
کارایی این دستگاه برای درمان ناهنجاری آندر بایت است که در این حالت، فک پایین بیش از اندازه جلو قرار گرفته است. فیس ماسک با تحریک رشد فک بالا، به درمان این ناهنجاری میپردازد.
-
در صورت آسیب رسیدن به دستگاه فیس ماسک، چه اقدامی باید انجام داد؟
توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید اتصالات فیس ماسک را دست کاری نمایید، زیرا این اقدام میتواند سبب آسیب به دستگاه شده و روند درمان را طولانیتر کند. در هر صورت اگر متوجه تغییر اندازه دستگاه و یا هرگونه آسیب دیگری به آن شدید، سریعا به مطب دندانپزشکی مورد نظر خود مراجعه نمایید.
-
آیا امکان عدم استفاده از فیس ماسک در برخی از روزها وجود دارد؟
برای به دست آمدن نتیجه مطلوب و مورد نظر، در ساعاتی که دندانپزشک توصیه کرده است، از فیس ماسک خود استفاده کنید. معمولا توصیه دندانپزشک حدود ۱۸ ساعت است. اگر به طور دلخواه زمانهای استفاده از دستگاه را تغییر دهید و یا بعضی از روزها از آن استفاده نکنید، روند درمان مختل خواهد شد و حتی امکان بروز مشکلاتی برای فک وجود دارد.