تاثیر قطره آهن بر دندان کودکان؛ آیا دندان کودک را خراب میکند؟

تاثیر قطره آهن بر دندان کودکان
فهرست محتوا (کلیک کنید)
به این مقاله امتیاز دهید

معمولا حدود ۶ الی ۱۵ درصد از کودکان به کمبود آهن مبتلا بوده که دلیل بر نگرانی های والدین می باشد. کمبود آن می تواند تاثیراتی بر ‌ذهن، جسم و رفتار کودک داشته باشد که همانطور که می بینید، آهن اهمیت بسیار زیادی دارد. برای حل این مشکل از دوران کودکی استفاده از مکمل های آهن توصیه شده که البته تاثیراتی بر دندان کودک دارد. در این مقاله همراه ما باشید تا اطالاعات کافی درباره تاثیر مکمل آهن بر دندان کودکان و راهکارهای مراقبت از دندان کودکان در هنگام استفاده از قطره آهن را به دست آورید.

نقش آهن در رشد کودکان

نقش آهن در رشد کودکان
جزء تشکیل دهنده هموگلوبین و میوگلوبین عضلات، آهن بوده که برای تامین اکسیژن مورد نیاز سلول ها دارای نقش بسیار مهمی می باشد. علاوه بر آن، آهن می تواند در فعالیت بسیاری از آنزیم ها همانند کوفاکتور موثر باشد و همچنین نقش موثری در عملکرد سیستم ایمنی از خود نشان دهد. امروزه یکی از مشکلاتی که سبب نگرانی والدین می شود، کمبود آهن فرزند خود می باشد که به همین دلیل پیشگیری از این کمبود در نوزادان اهمیت بسیار زیادی دارد. در واقع شیر مادر نیز حاوی آهن است، اما این میزان تنها تا ۶ ماهگی کافی بوده و بعد از آن مصرف مکمل های آهن برای کودک ضرورت پیدا می کند. علاوه بر مکمل های آهن توصیه شده توسط پزشک، مصرف غذاهایی مانند گوشت قرمز، تخم مرغ، لوبیا، عدس و ماهی نیز می توانند برای جذب آهن مفید باشد. این مواد غذایی سرشار از آهن بوده و کمک بسیار زیادی به جذب آهن برای کودک می کنند. در دوران نوزادی و کودکی، کمبود آهن می تواند سبب بروز مشکلات هوشی، رفتاری و حتی حرکتی شود که دختران نوجوان در معرض کمبود آهن بیشتری قرار دارند.

اثر قطره آهن بر پوسیدگی دندان

با توجه به تمام بررسی های انجام شده در زمینه، قطره آهن باعث پیشگیری از پوسیدگی دندان می شود نه اینکه عاملی بر پوسیدگی دندان باشد. یکی از مهمترین عارضه ای که قطره آهن بر دندان ها ایجاد می کند، تغییر رنگ دندان است. علت این تغییر رنگ این است که قطره آهن دارای یونی رنگی بوده که در بزاق دهان حل می شود و روی شیار ها و فرورفتگی های دندان رسوب کرده و عاملی بر تغییر رنگ دندان کودک می باشد. پس باور به اینکه قطره آهن سبب پوسیدگی دندان می شود، صحت علمی نداشته و درست نیست.

درمان لکه های ناشی از مکمل آهن بر روی دندان

معمولا در موارد خفیف نیازی به درمان برای تغییر رنگ ناشی از مکمل آهن روی دندان نمی باشد، اما اگر از این بابت احساس نگرانی کردید، حتما با متخصص دندانپزشکی مشورت کرده تا در صورت لزوم دندانپزشک به کمک تجهیزات خاص به درمان کودک شما بپردازد. این نکته را در نظر داشته باشید که نباید از خمیر دندان های سفید کننده و یا هر محصولی به دلخواه برای سفید کردن دندان های کودک خود استفاده نمایید. این محصولات برای کودکان مناسب نبوده و تنها برای بزرگسالان قابل استفاده می باشند.

راهکار های جلوگیری از سیاه شدن دندان کودک با قطره آهن

راهکار های جلوگیری از سیاه شدن دندان کودک با قطره آهن

برای جلوگیری از سیاه شدن دندان نوزاد خود بر اثر مصرف قطره آهن می توانید راهکار هایی را انجام دهید که در زیر آن ها برای شما شرح می دهیم:

  1. پس از دادن قطره آهن به نوزاد خود، شیر ندهید. مصرف شیر در روند جذب آهن سبب بروز اختلال می شود.
  2. برای دادن قطره آهن به کودک خود می توانید از ظرف های مخصوص و یا نی کمک بگیرید که با این کار آهن تماس کمتری با دندان های جلویی خواهد داشت. می توانید با کمک قطره چکان، قطره آهن را در قسمت انتهایی دهان ریخته تا بلافاصله بلعیده شود و تماس مستقیمی با دندان ها نداشته باشد.
  3. بعد از مصرف قطره آهن به کودک خود آب و یا آب میوه بخورانید تا سطح دندان های کودک خود را از آهن پاک کنید. در ادامه سطح دندان های کودکتان را با پارچه ای مرطوب تمیز نمایید.
  4. می توانید مکمل آهن را با آب و یا ویتامین C ترکیب کنید، اما توجه کنید که هیچگاه آن را با شیر ترکیب نکنید. ویتامین C سبب تسریع جذب آهن می شود، اما شیر نتیجه عکس داشته و روند جذب آهن را مختل می کند.

کلام آخر

لکه هایی که بر روی دندان های کودکان ایجاد می شوند، می توانند بر اثر عوامل بسیار متنوعی مانند مصرف آبمیوه ها و یا برخی دارو ها تشکیل شده باشند. اگر سیاه شدن و لکه های دندان بر اثر مصرف قطره آهن باشد، با افتادن دندان های شیری و جایگزین شدن آن ها با دندان های دائمی این مشکل کاملا رفع خواهد شد. در این زمان کودکان مصرف مکمل های آهن قطع شده و سیاه شدن دندان ها به صورت مجدد ایجاد نخواهد شد.

سوالات متداول

  1. کمبود آهن چه عوارضی برای فرزندم به دنبال دارد؟

    کمبود آهن برای نوزادان و کودکان می تواند سبب کاهش رشد طبیعی بدن، خستگی بیش از اندازه، کم اشتهایی و کاهش مقاومت بدن در برابر بیماری ها شود. علاوه بر آن کمبود آهن می تواند سبب بروز کم خونی شده که به دنبال آن خستگی، رنگ پریدگی و یا سوزش دست و پا وجود دارد.

  2. آیا می توان بعد از مصرف قطره آهن به کودک خود شیر داد؟

    به طور کلی مصرف لبنیات بعد از قطره آهن توصیه نمی شود و نباید بلافاصله بعد از قطره آهن به فرزند خود شیر بدهید، زیرا این کار سبب از بین رفتن تاثیر آهن در بدن می شود و همچنین به مرور زمان به دندان های کودک آسیب می رساند.

  3. آیا مسواک زدن می تواند تاثیری بر سیاه شدن دندان ها به وسیله قطره آهن داشته باشد؟

    اگر در طول روز دندان های کودک خود را دو بار مسواک بزنید، در کاهش ایجاد لکه های ناشی از قطره آهن موثر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب تصادفی
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان