روکش دندان، لایهای است که از سطح و ریشه باقی مانده دندانهای عصب کشی شده محافظت میکند و در اغلب موارد عوارضی را برای افراد به وجود نمیآورد. با این حال گاهی ممکن است تحت تأثیر عواملی، فرد دچار مشکلات پس از روکش دندان شود.
آیا روکش دندان عوارض دارد؟
عوارض آن کداماند؟
راه درمان عوارض روکش دندان چیست و به طور کلی چگونه میتوان از بروز آنها پیشگیری کرد؟
همراه با دکتر فاطمه لبافی باشید تا پاسخ تمام سوالات خود را در این باره به دست آورید.
آیا روکش دندان عوارض دارد؟
روکش دندان روشی است که برای محافظت از دندان پس از انجام درمانهایی مانند عصب کشی برای نجات ریشه و بخش باقی مانده دندان تحت درمان، انجام میشود.
این روش مزایای بسیار زیادی دارد که از میان آنها میتوان به پیشگیری از نیاز به انجام درمانهای پیچیدهتر و گران قیمتتر اشاره کرد.
اما این روش درمانی نیز همانند سایر روشهای دیگر درمان و ترمیم دندانها میتواند با عوارضی همراه باشد. البته لازم است بدانید که این عوارض به ندرت رخ میدهند.
حال برای آنکه بدانید که آیا میتوان از بروز عوارض روکش پیشگیری کرد و یا راههای درمان آنها چیست، مطالعه ادامه این مطلب به شما پیشنهاد میشود.
عوارض روکش دندان چیست؟
روکش دندان به ندرت عوارضی را برای بیمار به وجود میآورد. با این حال این عوارض اجتناب ناپذیرند و احتمال بروز آنها وجود دارد.
در ادامه برخی از محتملترین عوارضی را که ممکن است فرد پس از نصب روکش بر روی دندانهای خود به آنها دچار شود را بیان کردهایم:
-
تشدید تشکیل جرم و پلاک
با توجه به این که ذرات خارجی میتوانند در محل بین روکش و دندان تجمع پیدا کنند، احتمال تشکیل جرم و پلاک افزایش پیدا میکند. علاوه بر این نیز، رعایت بهداشت در این نواحی نسبت به گذشته سختتر خواهد بود.
-
واکنش آلرژیک
در برخی موارد ممکن است افراد به جنس و یا مواد به کار برده شده در انواع مختلف روکشهای دندانی حساسیت نشان دهند.
غالباً این مشکل موقتی بوده و در مدت زمان کوتاهی از بین میرود. دندانپزشکان در چنین شرایطی داروهای ضد حساسیت را برای بیمار تجویز میکنند.
اما اگر این حساسیت با علائم شدیدی مانند التهاب، تورم و قرمزی شدید لثه همراه باشد و یا پس از گذشت مدت زمان کوتاهی، حساسیت همچنان باقی بماند، باید دندانپزشک خود را مطلع کنید تا راه حل مناسب را به شما ارائه دهد. -
پوسیدگی و خراب شدن دندان زیر روکش
اگر دندانی که قرار است روکش شود، به خوبی تمیز و ضد عفونی نشود و یا اثری از پوسیدگیها و عفونتهای قبلی بر روی آن باقی بماند، به مرور زمان این مشکلات زیر روکش تشدید مییابند. علاوه بر این، عدم نصب صحیح روکش بر روی دندان و باقی ماندن فضایی که ذرات ریز مواد غذایی و همچنین باکتریها بتوانند از اطراف به درون آن نفوذ کنند نیز، باعث خرابی و پوسیدگی دندان میشوند.
به این دلیل که سطح آن پوشانده شده است، فرد نمیتواند خرابی آن را مشاهده کند و ممکن است به علت درد ناشی از آن به دندانپزشک مراجعه کند. معمولا زمانی که فرد دچار علائمی مثل درد و عفونت میشود، دیگر خیلی دیر شده و باید درمانهای پیچیدهتر روی دندان صورت بگیرد. -
عدم قرار گرفتن فکها به درستی بر روی یکدیگر
اگر قالب گیری و ساخت روکش به درستی انجام نشود، ممکن است مشکلاتی مرتبط با اندازه آن به وجود بیایند.
به عنوان مثال احتمال دارد که روکش بلندتر از دندانهای مجاور باشد که در این صورت مشکل در تطابق فکها بر روی یکدیگر به وجود میآید.
همچنین کوتاه بودن آن نسبت به سایر دندانها باعث میشود که هنگام جویدن غذا، فشارهای وارد شده به طور صحیح بر سطح دندانها وارد نشود. در واقع سبب میشود دندانهای مجاور روکش فشار بیشتری را متحمل شوند. هر دوی این حالتها سلامت دندانها و مفصل فک را به خطر میاندازند. -
التهاب لثه
در صورتی که دندانپزشک مهارت کافی برای نصب روکش را نداشته باشد، این احتمال وجود دارد که روکش به بافت لثه فشار وارد کند. در این مواقع ممکن است زخمها و التهاباتی روی بافت لثه مشاهده شود.
راه حل درمان عوارض روکش دندان
با توجه به نوع عارضه ناشی از روکش دندان، راه حل و نوع درمان مناسب صورت میگیرد. در ادامه برخی از روشهای درمان آنها را بیان کردهایم:
-
درمان عفونت
در صورتی که علت درد، عفونت زیر روکش تشخیص داده شود، ممکن است لازم باشد تا دندانپزشک ابتدا روکش را بردارد. سپس اقدامات درمانی لازم دیگر را که بسته به شدت عفونت از خفیف تا شدید میتوانند متفاوت باشند را انجام خواهد داد. این موارد میتوانند شامل مصرف داروهای آنتی بیوتیک، برداشتن بافت آسیب دیده و … باشند.
-
درمان پوسیدگی دندان زیر روکش
پوسیدگی دندان زیر روکش معمولاً با درد خود را نشان میدهد. دندانپزشک برای درمان این عارضه، روکش را از روی دندان برداشته و سپس در صورت امکان نجات دندان، پوسیدگیهای روی آن را برداشته و سطح آن را کاملاً تمیز میکند.
در صورتی که بافتهای اطراف دندان نیز تحت تأثیر این پوسیدگی قرار گرفته باشند، اقدامات درمانی لازم برای آنها نیز انجام میشوند. -
درمان عدم تطابق فکها بر روی یکدیگر
معمولا برای اینکه مشکل ناشی از عدم تطابق فکهای بیمار برطرف شود، باید اندازه روکش دندانی را اصلاح کرد. در اکثر مواقع، روکش دندانی بلندتر از حد استاندارد است. در چنین مواقعی، دندانپزشک میتواند با تراش قسمتی از آن، این مشکل را اصلاح کند. اما اگر مشکل مربوط به کوتاهی روکش باشد، دندانپزشک دوباره از دندانها قالب خواهد گرفت و مجددا روکش جدیدی ساخته خواهد شد.
هزینه درمان عوارض روکش دندان
هزینه درمان عوارض دندان روکش شده بستگی به شدت و نوع آنها دارد. به عنوان مثال واکنشهای آلرژیک و یا عفونتهای خفیف ممکن است تنها با مصرف داروهای ضد حساسیت و یا ضد التهاب با پرداخت کمترین هزینهها برطرف شوند. اما در صورتی که شدید باشند، بسته به آسیبهایی که به بافت دهان و دندان وارد میکنند، درمانهای گرانتری خواهند داشت.
بنابراین به طور دقیق نمیتوان قیمتی را برای درمان عوارض روکش اعلام کرد. بهترین راه حل برای اطلاع از قیمت درمان آنها، این است که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید؛ پس از بررسی نوع عارضه و علت آن، درمانهای لازم و هزینههای مورد نیاز را به اطلاع شما خواهند رساند.
نقش دندانپزشک در پیشگیری از بروز عوارض روکش دندان
گرچه برخی عوارض ناشی از هر نوع درمانی اجتناب ناپذیر هستند، اما با مراجعه به دندانپزشک خوب میتوان تا حدود زیادی از بروز خطرات پس از روکش دندان پیشگیری کرد.
به همین دلیل توصیه میشود که پیش از انجام هر درمانی درباره دندانپزشک تحقیقات لازم و کافی را انجام دهید.
دندانپزشک نمیتواند بروز واکنشهای آلرژیک توسط بدن بیمار نسبت به جنس روکش را از قبل تشخیص دهد؛ اما میتواند با به کار گیری روکشها و مواد با کیفیت تا حدود زیادی از بروز حساسیت پیشگیری کند.
علاوه بر این با انجام قالب گیری صحیح، نصب درست روکشها و همچنین با تمیز کردن کامل دندان و محیط دندان میتواند از سایر عوارض دیگری که پیشتر آنها را بیان کردیم، جلوگیری کند.
نقش بیمار در پیشگیری از بروز خطرات روکش دندان
کنترل اغلب عوارضی که ممکن است پس از روکش کردن دندان به وجود آیند، از دست بیمار خارج است. اما بیمار میتواند با انتخاب دندانپزشک خوب و همچنین رعایت بهداشت دهان و دندان خود تا حدود زیادی از ابتلا به عوارض ناشی از آن پیشگیری کند.
عوارض لق شدن روکش دندان
زمانی که متوجه لق شدن روکش دندان خود میشوید، باید فوراً به کلینیک دندانپزشکی خود مراجعه کنید تا اقدامات درمانی لازم انجام شوند. عدم توجه و اهمیت ندادن به این مشکل باعث ایجاد مشکلات و عوارضی برای بیمار میشود.
با وجود این عارضه، در واقع فاصلهای به وجود میآید که باکتریها و ذرات ریز مواد غذایی میتوانند به درون آن نفوذ کنند و در واقع در فضای بین دندان و روکش آن، تجمع کنند.
باکتری در این فضا به رشد خود ادامه میدهند و باعث پوسیدگی و عفونت دندان، عفونت لثه و در موارد شدیدتر تحلیل رفتن استخوان فک در آن ناحیه خواهد شد. تمام عوارض ذکر شده با بروز درد و التهاب ظاهر میشوند.
سؤالات متداول
-
آیا میتوان از خطرات روکش دندان پیشگیری کرد؟
با دقت در انتخاب دندانپزشک و همچنین رعایت بهداشت دهان و دندان تا حدود زیادی میتوان از عوارض آن پیشگیری کرد، اما به طور کلی عوارض هیچ درمانی اجتناب ناپذیر نیست.
-
آیا نوع حساسیتی که افراد به روکشها نشان میدهند، مشابه است؟
خیر. بسته به جنس آن و همچنین شرایط دهان و دندان بیمار، ممکن است واکنشهای مختلفی نشان دهند.
-
آیا روکش کردن دندان درد دارد؟
بله. این درمان تاحدودی درد به همراه خواهد داشت، اما نگران آن نباشید، زیرا دندانپزشک پیش از شروع نصب آن، داروی بی حسی موضعی تزریق میکند و همچنین برای کمک به کاهش و کنترل درد پس از آن، داروهای ضد درد و مسکن را برای بیمار تجویز میکند. علاوه بر این به او توصیه میکند که برای کاهش و کنترل درد و ناراحتی، کمپرس سردی را بر روی دندان خود قرار دهد.
-
آیا همه افراد به عوارض روکش دندان دچار میشوند؟
خیر. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم این عوارض به ندرت رخ میدهند. به همین دلیل میتوان گفت که تنها برخی افراد به آنها دچار میشوند.
-
عوارض تراش دندان برای روکش کداماند؟
با تراشیدن دندان برای روکش کردن آن، بخش زیادی از بافت دندان از بین میرود و این اتفاق باعث میشود که دندان به شدت آسیب پذیر شود و در معرض شکستگی، پوسیدگی و عفونت قرار بگیرد. به همین دلیل در مدت زمانی که طول می میکشد روکش آن آماده شود، باید دقت و حساسیت کافی را در مراقبت از آن داشته باشید.
-
عوارض بلند بودن روکش دندان چیست؟
بلند بودن آن باعث میشود که دو فک بالا و پایین به درستی بر روی یکدیگر قرار نگیرند و فرد به مرور مشکلاتی مانند درد در ناحیه فک را تجربه خواهد کرد. علاوه بر این جویدن غذا و نحوه صحبت کردن افراد نیز تحت تأثیر قرار میگیرد.
-
عوارض قورت دادن روکش دندان چیست؟
در صورتی که این مشکل برایتان به وجود آمد، حتما با دندانپزشک خود تماس بگیرید. چرا که برای دفع آن باید شما را تحت نظر بگیرد.
2 نظر در “عوارض و مشکلات روکش دندان؛ عوارض قورت دادن روکش دندان چیست؟”
سلام برای روکش دندان بالا و پایین مشکل نیست که من چند تا از دندان هام راتابه حال کشیدم و یا یکی دوتا دچار سیاه شدن است
سلام باید ویزیت شوید