پوسیدگی دندان عقل؛ عوارض و علائم دندان عقل پوسیده + روشهای درمان و پیشگیری

پوسیدگی دندان عقل
فهرست محتوا
به این مقاله امتیاز دهید

پوسیدگی دندان جزو شایع‌ترین بیماری‌های دهان به شمار می‌رود؛ اما آیا به نظر شما، پوسیدگی دندان عقل هم همینقدر شایع است؟
علل و علائم خرابی دندان عقل چیست؟ روش‌های درمان و هزینه آن به چه صورت هستند؟
در صورت عدم درمان، عوارض پوسیده شدن دندان عقل چیست؟
برای رسیدن به پاسخ این سوالات، مطالعه این مطلب به شما پیشنهاد می‌شود. در ادامه اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار داده‌ایم تا بتوانید با این مشکل مقابله کنید. پس با ما همراه باشید.

آیا پوسیدگی دندان عقل شایع است؟

دقت داشته باشید که دندان عقل جزو خلفی‌ترین دندان‌ها به شمار می‌رود. به همین دلیل مسواک زدن و رعایت بهداشت آن ناحیه برای فرد خیلی سخت‌تر از سایر دندان‌ها است. با توجه به این توضیحات، این دندان جزء دندان‌هایی است که نسبت به سایر دندان‌ها، خیلی سریع‌تر دچار پوسیدگی می‌شود.

علائم پوسیدگی دندان عقل

پوسیدگی دندان عقل چه علائم و نشانه هایی دارد؟

پوسیدگی دندان عقل با یک سری علائمی همراه است. این علائم می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  1. دندان درد درد دندان جزء شایع‌ترین علائم پوسیدگی دندان است. دندانی که دچار پوسیدگی شدید می‌شود، معمولا با درد زیادی همراه است. معمولا این درد در خواب و در شب‌ها به سراغ فرد می‌آید.
  2. حساسیت دندان اگر دندان عقلتان دچار پوسیدگی شده باشد، هنگام قرار گرفتن یک ماده غذایی گرم یا سرد، ممکن است با ناراحتی و درد زیادی همراه باشد. این حساسیت گاهی اوقات به قدری است که فرد نمی‌تواند برای یک ثانیه هم بستنی یا یک ماده گرم یا سرد را روی دندان خود نگه دارد.
  3. وجود لکه‌های سیاه و قهوه‌ای رنگ دندان عقلی که پوسیده شده باشد، معمولا دچار تغییر رنگ می‌شود. البته لکه‌های سیاه و قهوه‌ای همیشه روی دندان دیده نمی‌شوند. بیشتر زمانی مشاهده می‌شوند که پوسیدگی از سطح دندان شروع شده باشد.
  4. بوی بد دهان زمانی که دندان عقل شما پوسیده شود، باکتری‌ها در آن ناحیه تجمع زیادی پیدا می‌کنند. باکتری روی دندانی که دچار پوسیدگی شده است، اسید تولید می‌کنند و مقداری از بافت دندان را هم حل خواهند کرد. همین مسئله سبب می‌شود تا دهان فرد بوی بدی بگیرد.
  5. وجود حفره در دندان وجود حفره‌های کوچک یا بزرگ در دندان عقل نشان دهنده پوسیدگی آن است. دقت داشته باشید که باکتری‎ها با حل کردن بافت دندان، چنین حفراتی را به وجود می‌آورند. گاهی اوقات که پوسیدگی در عمق دندان به وجود می‌آید، با یک فشار اندک ممکن است دندان بشکند؛ این مسئله به دلیل وجود همین حفرات در دندان هستند.

علل پوسیدگی دندان عقل چیست؟

آشنایی با دلایلی که ممکن است سبب پوسیدگی دندان عقل شوند

علت ایجاد پوسیدگی در دندان عقل می‌تواند متفاوت باشد. بسته به فرد و سبک زندگی وی، ممکن است هر یک از علل زیر سبب چنین مشکلی برای دندان عقل شوند:

  1. خوردن مواد غذایی شیرین با توجه به اینکه عامل اصلی پوسیدگی قند است، خوردن مواد شیرین باعث چنین مشکلی برای دندان عقل می‌شوند.
  2. عدم رعایت بهداشت عدم رعایت بهداشت می‌تواند تاثیر زیادی در خراب شدن دندان عقل داشته باشد. دقت داشته باشید که دندان عقل در موقعیتی است که مسواک زدن آن کمی سخت است و باید با دقت آن ناحیه را تمیز کنید. در غیر این صورت، علی رغم زدن مسواک هم ممکن است دچار پوسیدگی شود.
  3. استعمال دخانیات در صورتی که فرد سیگار یا هر ماده مخدر دیگری استفاده کند، می‌تواند سبب پوسیدگی در این دندان شود. به همین دلیل هم این مشکل در افراد سیگاری بیشتر است.
  4. خشکی دهان افرادی که به دلیل سایر بیماری دچار خشکی دهان هستند، بیشتر با این مشکل مواجه می‌شوند. این موضوع به این دلیل است که بزاق در دهان فرد جریان نمی‌یابد و باکتری‌ها بیشتر در آن ناحیه تجمع پیدا می‌کنند.
  5. عدم دریافت فلوراید در صورتی که فرد از طریق رژیم غذایی، فلوراید کافی دریافت نکند، ممکن است این عارضه، زودتر به سراغش بیاید. به این دلیل که فلوراید در افزایش مقاومت دندان نسبت به پوسیدگی تاثیر دارد و در صورتی که مقدار دریافتی آن کمتر باشد، چنین مشکلی سریع‌تر به وجود می‌آید.

روش‌های درمان پوسیدگی دندان عقل

پوسیدگی دندان عقل را با چه روشهایی میتوان درمان نمود؟

درمان پوسیدگی دندان عقل نسبت به سایر دندان‌ها به صرفه نیست. اما دندانپزشک بسته به شرایطی که خود بیمار دارد، ممکن است روش‌های زیر را توصیه کند:

  1. پر کردن دندان

    در صورتی که دندان عقل دچار پوسیدگی خفیفی شده باشد که به بافت پالپ آسیب نزده باشد، می‌تواند همانند سایر دندان‌ها، از این روش درمانی استفاده کرد. اما توجه داشته باشید که با توجه به اینکه نمی‌توان بهداشت دندان عقل را به خوبی رعایت کرد، ممکن است بعد از مدت کوتاهی دوباره پوسیده شود و تمام درمان‌های قبلی بیهوده شوند. با مراجعه به مطلب پر کردن دندان عقل می‌توانید آگاهی کاملی در خصوص شرایط ترمیم برای این دندان به دست آورید.

  2. عصب کشی

    در صورتی که دندانپزشک با توجه به شرایط سایر دندان‌های فرد، چنین درمانی را ضروری بداند، می‌توان از این روش هم استفاده کرد. اما توجه داشته باشید که درمان ریشه دندان عقل با توجه به وضعیت ریشه‌ها، خیلی سخت‌تر از سایر دندان‌ها است و در خیلی از مواقع نیز ممکن است با شکست مواجه شود.

  3. کشیدن دندان

    در اکثر مواقع، دندانپزشکان توصیه می‌کنند این دندان را از دهان خارج کنید. به این دلیل که نگهداری آن خیلی سخت است و ترمیم آن نمی‌تواند دوام زیادی داشته باشد. به همین دلیل هم شاید بهترین و به صرفه‌ترین روش، کشیدن دندان عقل باشد.

هزینه درمان دندان عقل پوسیده

هزینه درمان دندان عقل پوسیده بسته به اینکه چه روش درمانی برای آن به کار گرفته شود متفاوت است. معمولا درمان ریشه نسبت به دو درمان دیگر از هزینه بیشتری برخوردار است. بیشتر مردم به سراغ کشیدن آن سوق داده می‌شوند. چرا که هم به صرفه است و هم نبود دندان عقل مشکل چندانی برای فرد به وجود نمی‌آورد.

عوارض دندان عقل پوسیده چیست؟

در صورت عدم درمان پوسیدگی دندان عقل چه عوارضی ایجاد میشود؟

دندان عقلی که پوسیده شده است، می‌تواند عوارض زیر را به همراه داشته باشد:

  1. آسیب به دندان‌های کناری اگر به فکر درمان این عارضه نباشید، ممکن است دندان‌های کناری هم دچار پوسیدگی شوند.
  2. آسیب به فک دندان عقلی که پوسیده شده است و این پوسیدگی به عصب رسیده باشد، ممکن است در اطراف خود کیست و یا ضایعات دیگر به وجود آورد. این موضوع می‌تواند آسیب‌هایی به فک وارد کند.
  3. تورم و چرک در صورتی که پوسیدگی وسیع باشد و به بافت پالپ رسیده باشد، می‌تواند سبب چرک و تورم شود.
  4. مشکلات جویدن در صورتی که دندان عقل پوسیده باشد، فرد در هنگام جویدن ممکن است با درد زیادی همراه باشد. به همین دلیل هم نمی‌تواند به خوبی غذا رو بجود و مشکلات گوارشی به وجود می‌آورد.

روش‌های پیشگیری از پوسیده شدن دندان عقل

با چه روشهایی میتوان از پوسیدگی دندان عقل پیشگیری نمود؟

روش‌هایی برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی وجود دارد که می‌توانید از آنها کمک بگیرید:

  1. استفاده از مسواک و نخ دندان در صورتی که بتوانید به درستی این کار را انجام دهید، می‌توانید تا سال‌ها دندان عقل خود را سالم نگه دارید.
  2. کم کردن رژیم غذایی پر قند با توجه به اینکه قند یک عامل بسیار اساسی در بروز پوسیدگی است، باید مصرف آن را در رژیم غذایی خود کنترل کنید.
  3. استفاده از خمیر دندان‌های حاوی فلوراید این نوع محصولات، می‌توانند از بروز پوسیدگی پیشگیری کنند.

سوالات متداول

  1. آیا می‌توان دندان عقل پوسیده را پر کرد یا باید حتما آن را کشید؟

    بله، در صورتی که پوسیدگی آن به قدری نباشد که استحکام تاج را دچار مشکل کرده باشد، می‌توان آن را پر کرد. اما زیاد به صرفه نیست.

  2. بهترین گزینه درمانی برای پوسیدگی دندان عقل چیست؟

    معمولا بهترین روش درمانی، کشیدن دندان است. اما با توجه به شرایط بیمار، ممکن است روش تغییر کند.

  3. چرا دندان عقل بیشتر از سایر دندان‌ها در معرض پوسیدگی قرار می‌گیرد؟

    زیرا موقعیت آن به گونه‌ای است که نمی‌توان به خوبی بهداشت دندان را رعایت کند.

  4. در چه صورت کشیدن دندان عقل پوسیده سخت است؟

    در صورتی که دندان عقل به طور کامل از لثه بیرون نیامده باشد و نیاز باشد تا با جراحی این کار را انجام داد.

  5. نگهداری دندان عقل پوسیده با استفاده سایر روش‌های درمانی به صرفه است؟

    خیر، نگه داری آن به دلیل احتمال پوسیدگی مجدد، به صرفه نیست و بهتر است در صورت بروز پوسیدگی، آن را از دهان خارج کرد. به علاوه اینکه ممکن است عوارض دیگری هم به همراه داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان