ارتودنسی ثابت؛ انواع روشها، مزایا، معایب و هزینه سال ۱۴۰۲ + تصاویر قبل و بعد

ارتودنسی ثابت چیست؟
فهرست محتوا
۵/۵ - (۱ رای)

داشتن دندان هایی ردیف و مرتب، علاوه بر زیبایی دندان ها باعث حفظ سلامت دهان و دندان می شود. افرادی که دندان هایی کج و نامرتب دارند، از لبخند زدن در جمع اجتناب می کنند و اعتماد به نفس خود را به هنگام لبخند زدن و صحبت کردن از دست می دهند. برای اصلاح طرح لبخند و بر طرف نمودن ناهنجاری های دهان و دندان، ارتودنسی دندان یک روش بسیار فوق العاده می باشد. یکی از انواع ارتودنسی که می تواند به رفع ناهنجاری های شدید دندان ها، صاف و مرتب کردن دندان ها و اصلاح شکل فک بپردازد، ارتودنسی ثابت می باشد.

ارتودنسی ثابت چیست؟

ارتودنسی ثابت چیست؟

در ارتودنسی ثابت، بیمار توانایی خارج کردن دستگاه ارتودنسی از دهان خود را ندارد، به همین جهت به این نام معروف شده است. در این روش، متخصص ارتودنسی دستگاه ارتودنسی را به شکل نگین هایی به نام براکت بر روی دندان می چسباند. طول درمان این روش ارتودنسی حدود ۲ سال می باشد که با توجه به شدت ناهنجاری بیمار متغیر است و می تواند بیشتر شود. از جمله مواردی که برای این درمان مورد توجه افراد و متخصص ارتودنسی قرار می گیرد، نوع ارتودنسی ثابت و به کارگیری آن برای دو فک می باشد. ارتودنسی ثابت توانایی بالایی در درمان فاصله بین دندان ها و ناهماهنگی شدید دندان ها دارد. ارتودنسی ثابت از جمله روش های درمانی و زیبایی دندان است که تا به امروز تغییرات بسیار خوبی داشته است.

ارتودنسی ثابت برای چه افرادی مناسب است؟

تمام افراد در هر سنی قادر به استفاده از ارتودنسی ثابت می باشند، زیرا این روش قادر به رفع ناهنجاری های شدید دندانی بدون محدودیت سنی می باشد. اگر درمان ارتودنسی در سنین پایین تر شروع شود، دوره درمان راحت تر و سریع تر سپری خواهد شد.

طول درمان ارتودنسی ثابت

درمان ارتودنسی ثابت حدود ۲ سال زمان می برد، اما با توجه به شدت ناهنجاری افراد، این زمان ممکن است کمتر و یا بیشتر شود.

هزینه ارتودنسی ثابت

عوامل بسیاری بر هزینه ارتودنسی دندان تاثیر می گذارند، شدت ناهنجاری دندان ها، نوع درمان، موقعیت جغرافیایی کلینیک دندانپزشکی، سن، مدت زمان درمان، بیمه، انتظار بیمار و هزینه های جانبی همگی بر هزینه نهایی ارتودنسی تاثیر دارند. ارتودنسی ثابت کامل ترین و رایج ترین درمان ارتودنسی می باشد که از ابزاری مانند سیم، نوار و براکت ها استفاده می شود. هزینه ارتودنسی در این روش برای یک فک تقریبا بین ۴ الی ۵ میلیون تومان می باشد.

مزایای ارتودنسی ثابت

مزایای ارتودنسی ثابت

در این قسمت قصد داریم تا شما را با مزایای این روش آشنا نماییم. فواید و مزایای ارتودنسی ثابت عبارتند از:

  1. ارتودنسی ثابت می تواند در مدت زمان مناسب، شدید ترین ناهنجاری دندان را درمان کند.
  2. دستگاه ارتودنسی ثابت از ابتدا تا انتهای درمان در دهان می ماند و نیازی به خارج کردن آن نیست.
  3. ارتودنسی ثابت با صاف و مرتب کردن دندان ها می تواند طرح لبخند زیبایی را برای فرد ایجاد نماید.
  4. ارتودنسی ثابت برای هر سنی مناسب می باشد.
  5. این روش می تواند مشکلاتی که ناهماهنگی دندان ها برای تکلم ایجاد کرده اند را رفع کنند.
  6. براکت های ارتودنسی ثابت تنوع رنگ بسیاری دارند.
  7. ارتودنسی ثابت می تواند سبب کاهش خطر ابتلا به بیماری های لثه شود.
  8. در ارتودنسی ثابت افراد می توانند از نتیجه کار تا درصد بالایی اطمینان خاطر داشته باشند، در مقایسه با ارتودنسی متحرک که با قرار ندادن مرتب براکت ها روی دندان می تواند حرکت دندان ها را تحت تاثیر قرار دهد.
  9. در طول درمان ارتودنسی ثابت نیازی به همکاری خاصی از جانب بیمار نمی باشد و تنها لازم است در طول درمان از براکت ها مراقبت کرده و بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت کند.
  10. ارتودنسی ثابت دندان ها را در جهت کنترل شده ای هدایت می کند و به همین سبب خطر آسیب به دندان ها را بسیار کاهش می دهد.
  11. تمیز کردن دندان ها در این روش راحتی بیشتری داشته، بنابراین طول عمر دندان ها افزایش می یابد.

هدف ارتودنسی ثابت

هدف از ارتودنسی ثابت دندان، رفع ناهماهنگی دندان ها، حرکت دندان ها در جهت مناسب، اصلاح وضعیت فک ها، تنظیم دندان های شلوغ و دست یافتن به بهترین جایگاه دندانی می باشد. در طی درمان ارتودنسی ثابت، متخصص ارتودنسی براکت ها را بر روی دندان می چسباند و یک سیم را به کمک کش های ظریفی از درون آن ها عبور می دهد. کش ها در هر جلسه ویزیت عوض می شوند ولی در رابطه با سیم ها این امکان وجود دارد که نیازی به تعویض آن ها در هر جلسه نباشد. همچنین وجود براکت ها بر روی دندان ها تا انتهای درمان ثابت می باشد.

انواع ارتودنسی ثابت

ارتودنسی ثابت به چند روش انجام می گیرد که عبارتند از :

  1. ارتودنسی دیمون

    ارتودنسی دیمون

    روش دیمون، یکی از جدیدترین روش های درمان ارتودنسی می باشد. در ارتودنسی ثابت سیم به کمک کش های ظریفی به براکت ها وصل می شود، اما در ارتودنسی دیمون براکت ها دارای قابلیت باز و بسته شدن کشویی می باشند. به دلیل اینکه در این روش نیازی به وجود کش های کوچک نیست، تمیز کردن اطراف سیم و براکت ها برای بیمار راحت تر است که به همین جهت احتمال بروز بیماری ها کاهش می یابد.

  2. ارتودنسی با براکت فلزی

    ارتودنسی با براکت فلزی

    استفاده از براکت های فلزی از بهترین روش های درمانی ارتودنسی می باشد که حتی امروزه بسیار کاربرد دارد. جنس براکت ها فولاد ضد زنگ و یا همان فلز است که متخصص ارتودنسی با ابزار های مخصوص، آن ها را روی دندان ها می چسباند.

  3. ارتودنسی براکت های سرامیکی

    ارتودنسی براکت های سرامیکی

    این نوع براکت ها شبیه به بریس های فلزی هستند، اما در این روش به جای براکت و سیم های فلزی، سیم و براکت های شفاف استفاده می گردد. به دلیل اینکه بسیاری از افراد تمایل به مورد توجه قرار گرفتن درمان ارتودنسی خود ندارند، این روش بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.

  4. ارتودنسی لینگوال درونی

    ارتودنسی لینگوال درونی

    برای افرادی که دوست ندارند دیگران متوجه درمان ارتودنسی آن ها شوند، این روش انتخاب مناسبی می باشد و در واقع نوعی ارتودنسی پنهان می باشد. در این روش براکت ها در سطح پشتی دندان ها نصب می شوند، برخلاف ارتودنسی معمولی که براکت ها بر سطح جلویی دندان ها قرار می گیرند. به همین خاطر بسیاری از بزرگسالان که قصد انجام ارتودنسی دارند، به دلیل اینکه تمایل دارند اطرافیان متوجه درمان آن ها نشوند، ارتودنسی لینگوال درونی را انتخاب می کنند.

بهترین نوع ارتودنسی ثابت

برای انتخاب نوع ارتودنسی ثابت، متخصص ارتودنسی با بررسی شدت ناهنجاری، بهترین روش و دستگاه ارتودنسی را انتخاب می کند. گاهی اوقات شدت مشکل بدون گرفتن عکس برای متخصص ارتودنسی واضح و مشخص نیست، به همین جهت برای اینکه بهترین روش و دستگاه مناسب ارتودنسی را انتخاب کنید، باید به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه نمایید.

روند درمان ارتودنسی ثابت

در طی درمان ارتودنسی ثابت، دندان ها هر ماه به اندازه یک میلی متر حرکت می کنند. با توجه به نوع ناهنجاری بیمار، گاهی اوقات دندانپزشک نیاز به کشیدن یک و یا چند دندان بیمار را دارد. بیماران در جلسه اول درمان، حرکت چشمگیر دندان های خود را کاملا مشاهده می کنند. بیمار باید ماهی یک بار به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نماید. متخصص ارتودنسی هر ماه کش ها را تعویض می کند و گاهی باید سیم ارتودنسی را نیز عوض کند که ممکن است در روز های اول برای بیمار احساس درد و ناراحتی وجود داشته باشد، اما به مرور زمان و طی چند روز از بین می رود. گاهی اوقات امکان دارد که مقداری از سیم ها از آخرین دندان خوب پیچ نشده باشد و بیمار احساس تیزی در دندان و لثه خود داشته باشد که در این صورت بیمار زودتر از زمان ویزیت برای رفع مشکل خود به مطب دندانپزشکی مراجعه می کند.

معایب ارتودنسی ثابت

از جمله معایب ارتودنسی ثابت می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. ارتودنسی ثابت می تواند باعث سخت شدن جویدن و هضم غذا شود.
  2. احتمال ضعیف شدن دندان ها به علت سایش طبیعی وجود دارد.
  3. ارتودنسی ثابت می تواند درد در ناحیه صورت را در طی درمان به همراه داشته باشد که البته در اکثر مواقع این درد در روز های ابتدایی ویزیت های ماهانه می باشد و طی چند روز بر طرف می شود.
  4. گاهی اوقات مشکلات تنفسی از طریق دهان، به دلیل تنگی فک ایجاد می شود.
  5. تمیز کردن دندان ها از حالت عادی کمی سخت تر خواهد بود، به همین جهت در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت مناسب، احتمال پوسیدگی دندان و بیماری های لثه وجود دارد.

مراقبت از ارتودنسی ثابت

مراقبت از ارتودنسی ثابت

در حین درمان ارتودنسی باید نکات و مراقبت های لازم را انجام دهید تا ماندگاری براکت ها افزایش یافته و سلامت دندان هایتان حفظ شود. این نکات عبارتند از:

  1. مراجعات منظم و مکرر به مطب دندانپزشکی را جدی بگیرید.
  2. رعایت بهداشت دهان و دندان اهمیت بسیار زیادی دارد. باید تمام مدت بین سیم ها و براکت های خود را تمیز کنید. باقی ماندن مواد غذایی در بین براکت ها می تواند احتمال پوسیدگی دندان و دیگر بیماری های دندان را افزایش دهد.
  3. اگر در طول درمان زخمی در دهان خود مشاهده کردید، به مطب دندانپزشکی مراجعه کرده و مشکل را با دندانپزشک خود در میان بگذارید.
  4. در حین درمان ارتودنسی، از مصرف آدامس و غذا های سفت اجتناب کنید.
  5. در طی درمان اگر براکت های ارتودنسی ثابت شما افتاد و یا شل شد، حتما به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید.
  6. در صورتی که ورزش هایی مانند بوکس و یا کارته انجام می دهید، حتما در طول انجام ورزش از محافظ دهان استفاده کنید.

سوالات متداول

  1. آیا ارتودنسی ثابت سبب آسیب رسیدن به دندان های طبیعی خواهد شد؟

    ارتودنسی ثابت برای درمان بسیاری از ناهنجاری های دهان و دندان مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع ارتودنسی باعث آسیب رسیدن به دندان ها نمی شود، اما در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان توسط خود بیمار، احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های لثه بسیار افزایش می یابد.

  2. آیا بیمار می تواند نوع دستگاه ارتودنسی ثابت خود را انتخاب کند؟

    باید گفت بیمار می تواند نظر خود را با دندانپزشک در میان بگذارد، اما با توجه به شدت ناهنجاری، متخصص ارتودنسی بهترین روش و دستگاه ارتودنسی را برای بیمار انتخاب می کند.

  3. در زمان درمان ارتودنسی ثابت باید از مصرف چه غذا هایی پرهیز کرد؟

    برای حفظ براکت های دندانی خود در طول درمان ارتودنسی ثابت باید از مصرف غذا هایی مانند بلال، ته دیگ، میوه های هسته دار، آدامس و به طور کل گاز زدن غذا های سفت پرهیز کنید و مراقب براکت های دندانی خود باشید. سعی کنید برای مصرف برخی غذا های سفت آن ها را قطعه قطعه کنید. در غیر این صورت شکستن براکت ها علاوه بر صرف وقت اضافه، می تواند هزینه های اضافی را در پی داشته باشد.

  4. آیا ارتودنسی ثابت درد دارد؟

    بیمار ممکن است در اوایل دوره درمان احساس درد در ناحیه فک و صورت داشته باشد که با کمک دارو های مسکن قابل تحمل خواهد بود. گاهی به علت حساسیت به براکت ها، ممکن است زخم در ناحیه دهان نیز به وجود بیاید.

  5. آیا ارتودنسی ثابت دندان ها را به طور دائم درمان می کند؟

    ارتودنسی ثابت، می تواند وضعیت دندان ها را به حالت ایده آل برساند. در اتمام درمان برای ثابت نگه داشتن دندان ها، باید تا حدود یک سال از نگهدارنده یا ریتینر استفاده شود، بنابراین اگر دوره درمان را با دستوالعمل های دندانپزشک به طور کامل سپری کنید، احتمال برگشت دندان ها به شرایط قبلی وجود نخواهد داشت.

2 نظر در “ارتودنسی ثابت؛ انواع روشها، مزایا، معایب و هزینه سال ۱۴۰۲ + تصاویر قبل و بعد

  1. آیدا بیتا‌زاده گفت:

    مدت درمان ارتودنسی ثابت معمولا چقدره؟

    1. دکتر فاطمه لبافی گفت:

      سلام مدت زمان درمان ارتودنسی برای هر بیمار متفاوت است بهتر است برای ویزیت با متخصص ارتودنسی مشورت داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا