التهاب لثه و التهاب بافت های اطراف ریشه دندان دو بیماری رایج بوده که توسط باکتری های دهان به وجود می آیند. باکتری ها با ترشحات خود سبب ایجاد پلاک دندان می شوند. اگر بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت نشود، این پلاک ها می توانند باعث ملتهب شدن لثه شوند. در نهایت این التهاب می تواند آسیب عمیق تری به بافت های دندان وارد کند و درون استخوان و بافت نرم اطراف دندان حفره هایی را به نام پاکت پریودنتال (Periodontal) ایجاد کنند. این بیماری در بزرگسالان به شدت شایع بوده و از مراحل ابتدایی بیماری تا شدید پیش می رود. عدم بهداشت دهان و دندان در کودکی می تواند زمینه ساز بیماری پریودنتال در سنین بالاتر باشد. با رعایت اصولی بهداشت دهان و دندان، تعداد و فعالیت های باکتری های دهان کاهش پیدا می کند که در این صورت فرآیند بیماری کنترل شده و آسیب کمتری به دهان و دندان وارد می شود. در رابطه با بیماری پریودنتال، بهترین راه پیشگیری از بیماری می باشد که این پیشگیری شامل اقداماتی از جمله مسواک زدن روزانه و منظم، کشیدن نخ دندان و چکاپ دندان ها توسط دندانپزشک هر چند وقت یکبار می باشد.
پاکت پریودنتال چیست؟
لثه سالم، رنگی صورتی و حالت کاملا سفت و محکم دارد و به طور معمول به مقدار ۳ میلی متر با دندان فاصله دارد. اگر این فاصله عمیق شده باشد، در آن صورت نشان از وجود بیماری و در واقع پاکت پریودنتال دارد. باکتری های دهان باعث ایجاد پلاک در اطراف دندان و لثه می شوند و در صورت باقی ماندن این پلاک ها، تبدیل به جرم دندانی می شوند. در این شرایط فضا یا پاکتی بین دندان و لثه ایجاد می شود که باکتری ها به راحتی و بسیار سریع در پاکت ها رشد می کنند. در صورت عدم درمان این بیماری احتمال دارد که ساختار دندان به کلی از بین برود. اگر پلاک ها درمان نشوند، به مرور زمان سفت و سخت شده و به مینای دندان آسیب می زنند. این جرم ریشه دندان را دچار مشکل می کند. دندانپزشک به همراه وسایل مخصوص می تواند با جرم گیری دندان این جرم را بردارد. این بیماری در بزرگسالان بسیار شایع است.
علائم پاکت پریودنتال
در صورت داشتن هر یک از علائم زیر حتما باید به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کرده تا دندانپزشک با بررسی علائم به وجود آمده، مشکل و یا علت بیماری را تشخیص دهد. علائم بیماری پریودنتال عبارتند از:
- بوی بد دهان
- لثه متورم و قرمز
- خارج شدن چرک از بین لثه و دندان
- لقی دندان
- خونریزی لثه به هنگام مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، غذا خوردن و با به شکل خود به خود
علل ایجاد پاکت پریودنتال
باکتری ها و باقی مانده غذا در دهان می توانند بیماری پریودنتال را ایجاد کنند. آسیب به لثه و بیماری پریودنتال می تواند منجر به لق شدن دندان گردد که علامتی از پیشرفت این بیماری می باشد. عواملی که می توانند باعث به وجود آمدن بیماری پریودنتال شوند عبارتند از:
- ژنتیک: ژنتیک و تاریخچه فامیلی می تواند در بروز بسیاری از بیماری ها از جمله پاکت پریودنتال نقش داشته باشد.
- مصرف دخانیات: استفاده از دخانیات و هم چنین مشروبات الکلی می تواند سبب ایجاد عفونت و بیماری های دهان شده که در صورت پیشروی و عدم درمان می تواند پاکت پریودنتال را ایجاد کند.
- استرس: گاهی اوقات وجود استرس بیش از اندازه می تواند بیماری های عفونی دهان و دندان را ایجاد کند که در صورت عدم درمان و پیشرفت بیماری، ممکن است به پاکت پریودنتال منجر شود.
- دارو ها: با توجه به حساسیت های برخی از افراد نسبت به بعضی دارو ها، ممکن است بیماری های دهان و دندان شدت گرفته و به پاکت پریودنتال منجر گردد.
- برخی بیماری ها: بعضی از بیماری ها مانند دیابت، روماتسیم و ایدز فرد را برای ابتلا به بیماری پریودنتال مستعد تر می کنند.
روش های درمان پاکت پریودنتال
برخی از روش های درمان بیماری پریودنتال عبارتند از:
-
جرم گیری دندان
جرم گیری دندان توسط دندانپزشک با ابزار های دستی و یا اولتراسوند انجام می گیرد. این جرم گیری گاهی با بی حسی موضعی صورت می پذیرد.
-
ارزیابی لثه
دندانپزشک بافت لثه را بعد از سه الی چهار هفته بررسی می کند. گاهی اوقات ترمیم به گونه ای عالی صورت گرفته که بیمار کاملا بهبود می یابد. برای درمان پریودنتال، دندانپزشک به شما برنامه منظمی جهت چکاپ خواهد داد و تمیز کردن به شیوه منظم و درست دندان را به شما توضیح می دهد.
-
درمان جراحی
برخی مواقع درمان های اولیه برای پریودنتال پاسخگو نبوده و دندانپزشک مجبور به انتخاب جراحی می باشد. جراحی پریودنتال امروزه شیوه های نوین و پیشرفته ای جهت ترمیم و باز سازی بافت نرم لثه و استخوان دندان دارد. این جراحی در اغلب مواقع با بی حسی موضعی و توسط پریودنتیست انجام می شود. از بین بردن پاکت های لثه و ترمیم اتصالات لثه هدف این جراحی می باشد. بعد از انجام جراحی، سلامت به دهان دندان باز می گردد.
روش های پیشگیری از بیماری پریودنتال
علت اصلی بیماری های دهان و دندان وجود پلاک روی دندان ها می باشد. بنابراین از بین بردن روزانه آن ها اهمیت بسیار زیادی دارد. مهم ترین کار برای حفظ سلامت دهان و دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت منظم و دوری از مصرف دخانیات می باشد. حذف روزانه این پلاک ها برای جلوگیری از بیماری های دهان و دندان بسیار موثر می باشد. برای جلوگیری از بیماری پاکت پریودنتال اقدامات زیر را رعایت کنید:
- به بهداشت دهان و دندان خود بسیار اهمیت دهید. به آرامی و به درستی مسواک بزنید و به طور مرتب از نخ دندان استفاده کنید.
- مصرف بیش از اندازه قند و شکر می تواند باعث افزایش پلاک های روی دندان ها شود، بنابراین سعی کنید تا حد امکان مصرف قند و شکر را کاهش دهید.
- سعی کنید هر چند وقت یک بار برای چکاپ دندان های خود به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.
2 نظر در “پاکت پریودنتال یا پاکت لثه ای چیست؟ | علائم و علل بیماری پریودنتال + درمان”
سلام
من لثه هام کمی ملتهب و قرمز هستن دلیلش چیه یک نگرانم
سلام بهتره به صورت حضوری به متخصص لثه مراجعه داشته باشید.